Pomidory uprawiane w donicach...

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Tomi9
50p
50p
Od: 17 maja 2013, o 21:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pomidory w donicach

Post »

Cześć
Zauważyłem że Vilmy które pójdą w donice na balkon pokazały pierwsze grona. Czy mogę pomęczyć je jeszcze z 2-3 tygodnie w tych ściętych petach po butelkach 1,5l czy koniecznie przesadzić do donic? Na razie zimno a nie zawsze mam czas wnosić z balkonu o określonej porze (temperaturze).

Obrazek Obrazek

Pozdr. Tomi
emilijaie
200p
200p
Od: 18 lut 2014, o 08:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Moje pomidorki z zawiązkami kwiatów też są ciągle w małych doniczkach. Dopóki nie pójdą na balkon to nawet nie mam możliwości przesadzenia bo mi się zwyczajnie nie zmieści. Ale jeżeli trzeba no to cóż zrobić trzeba będzie przesadzić
Pozdrawiam
Emilia

Ogród warzywny na balkonie
tysonka
500p
500p
Od: 20 lut 2012, o 13:17

Post »

Ja też mam ten dylemat z Betaluxem - od paru dni kwitnie, w dodatku żółkną mu dolne liście (stożek wzrostu jest ok). Dosypałam dziś ziemi po brzegi w kubkach 0,5 l i nic więcej nie mogę zrobić - jakieś 2, 3 tygodnie zostaną jeszcze w kubkach. Przeznaczone są do donic, ale nie wyobrażam sobie wnosić je na noc do domu ;:oj
Zastanawiam się, czy już je zacząć nawozić? są w ziemi z Pasłęka.
emilijaie
200p
200p
Od: 18 lut 2014, o 08:28

Post »

Ja swoich nawet nie ruszam z tego parapetu w formie wietrzenia mają uchylone okna do wieczora... musi to na razie wystarczyć.
Pozdrawiam
Emilia

Ogród warzywny na balkonie
Awatar użytkownika
sachel
100p
100p
Od: 14 lut 2014, o 14:10

Post »

tysonka

Wielokrotnie poruszane .
Odpowiedz:
Jeśli nawozu mniej niż 0,6kg/m^3 można od razu zaraz po rozłożeniu liścieni od do wysadzenia lub tak jak ty w donicach przez cały czas aż do "likwidacji" ;) :wink:

Edit:
Jak będą w docelowym miejscu przy pełnym słońcu podłoże szybko przesycha i zdarzy się podlewać nawet 2x dziennie, wtedy co drugie podlewanie samą wodą

Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
zenmach
200p
200p
Od: 11 lip 2011, o 23:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tysonka betalux bardzo szybko objawia braki magnezu, musisz go potraktować czymś z magnezem koniecznie
tysonka
500p
500p

Post »

Dzięki za pomoc :wit
O niedoborach magnezu wiem, bo mam betaluxy 3 sezon, ale wydaje mi się, że to jeszcze nie to... dotąd niedobory magnezu wychodziły znacznie później...Albo może mnie się tak wydaje, bo tym razem siane były miesiąc wcześniej, w lutym.
Ziemia Hollas z Pasłęka. To znaczy, że przejadły już wszystkie składniki? Czas na nawożenie?
ABan
500p
500p
Od: 2 sie 2012, o 13:47

Post »

To marnienie niższych liści może być też związane z niską temperaturą i niedostateczną ilością słońca plus ew. przelanie. Jeśli masz ziemię z 0,6 kg nawozu na 1m3 to powinnaś już dodawać nawóz do wody.
Pozdrawiam
Adam
Tomi9
50p
50p

Post »

Z tego co było pisane wcześniej na razie powinno wystarczyć magnezu z kranówki ale jeżeli już to oprysk siarczanem magnezu lub w postaci saletry magnezowej do gleby(tylko trzeba wziąć poprawkę w całości nawożenia na azot i wolniej zadziała). Zamierzam właśnie fertygować w sezonie z dodatkiem MgO około +2 -oczywiście jeżeli używamy nawozów wieloskładnikowych bez MgO, o których była wcześniej mowa.
tysonka
500p
500p

Post »

To w takim razie użyję Bio florinu do pelargonii i roślin kwitnących - NPK 4-6-8
Awatar użytkownika
Dziunia87
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2013, o 09:02

Post »

Moje eksperymentalne, wcześnie wysiane musiały pójść pod nóż... Pod opieką mojej Siostry rozsada niestety wygląda jak wygląda...plus czas. Zdjęcia zamieszczam tak dla ciekawostki... Pozostałe pomidorki (późniejsze) pod moim okiem są nieco lepsiejsze :) Te późniejsze oczywiście ważniejsze... i więcej w nich pokładam nadziei, oczekiwań :)

Obrazek

Ciach, ciach....
Obrazek

Obrazek

Te też już nieco późniejsze :)
Obrazek

A tu dorobiona półeczka. Patent na "gumowe" parapety :;230
Obrazek
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Ogłowienie to jedno. Ale widać po dolnych liściach , że sadzonki przejadły azot.
Tomi9
50p
50p

Post »

Hej
Co do przetrzymywania lub szybszego wysadzania przypomniał mi się ten wątek... http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 60&start=0
warto przeczytać w całości bo nie jest długi :)

Pozdr. Tomi
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 mar 2014, o 14:55

Post »

Witam ponownie. Mam wątpliwości czy pomiędzy moimi rozsadami na pewno rośnie pomidor Malinowy Warszawski? Ma inne liście ,ale może z tego wyrośnie?

Pozdrawiam
Obrazek
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Dwa z pięciu nasionek zachowało się w ten sposób,trafiły się komuś takie mutanty? Obrazek.I jak to nazwać?Kaski nie bo to na nogach.KALOSZE?
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”