Sojusz starego z nowym cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
anym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2013, o 19:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Sojusz starego z nowym cz.2

Post »

Zuziu to no i wiadomo co cudne ;:oj ile latek trzeba czekać na tak rozrośnięte kępisko?
Wierzę, że są kwiaty, które się rodzą z spojrzeń ludzkich oczu. Anka
Moje wątki, Aktualny
Awatar użytkownika
grazynarosa22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 12:18

Post »

No przepiękne to "wiadomo co" ;:oj ;:oj ;:138
Pozdrowionka...Grażyna
Moje wątki. aktualny
Moje rękodzieło
iwonaPM
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 13 sie 2011, o 18:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tak Zuziu to trójsklepka ;:108 śliczny narcyzek i to wiadomo co tyż pikne ;:173
wysokich lotów i wracaj szybko :D
Awatar użytkownika
tomaszkowa
500p
500p
Od: 28 paź 2013, o 17:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

zuzanna2418 pisze:Beatko tomaszkowa oto domniemana trójsklepka :)
W takim razie nie wydziabałam :tan . Mam, mam, wyłazi mi też takie :heja . Dziękuję Zuziu ;:168

A tym ciemiernikiem to kusisz straszliwie. Ale ja twarda jestem.... jeszcze ;:131
Pozdrawiam. Beata.
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28

Post »

Zuzanno-ciemierniki masz dużej urody!
Awatar użytkownika
zuzanna2418
1000p
1000p
Od: 15 maja 2013, o 09:59

Post »

Aniu anym temu coś podpasowało w tym miejscu nadzwyczajnie. W dwa lata taki wyrósł. Obok rosną kolejne dwa i nawet połowy tej objętości nie mają...
Grażynko co przejdę z aparatem, to mu jakąś fotkę strzelę :)
Iwonko dzięki Ci za potwierdzenie, ja chyba nie widziałam wcześniej trójsklepki w tym stanie :wink: stąd moje zawahanie. Wracam w piątek wieczorem, jeśli przewoźnikowi nie zechce się strajkować :twisted:
Beatko tomaszkowa Ja też się zawsze martwię, czy nie wydziabałam tego, czego nie powinnam :) Podrośnięte siewki ciemiernika będę dystrybuować za czas jakiś :) Jak zmiękniesz, to i dla Ciebie będzie :)
EwoEs ten taki rodzynek, ale i jeden we frontowym ogródku też niczego sobie wyrósł.

Dobranoc wszystkim przemiłym odwiedzającym ;:19
Zuzanna Ten, kto się śmieje, ten ma nadzieję :) Nie porzucaj, nie rozmnażaj - sterylizuj
moje wątki miastowe i wiejskie
Awatar użytkownika
tomaszkowa
500p
500p
Od: 28 paź 2013, o 17:39

Post »

Ja po dzisiejszym dniu uznałam że brak mi miejsca w ogrodzie. Chciałam przekopać kawałek pod nowe nasadzenia. Co dziabnęłam widłami to kły jakieś pokazywały się ;:202 . Wybrałam kilka kępek... myślę sobie: nie wiem co to ale gdzieś posadzę... szturcham widłami ;:202 tam gdzie na pewno nic nie ma a tu... następne kły. Cienisty kawałek to był więc obstawiam hosty jakieś... rumiankę albo konwalię. Akurat to jako ostanie przytargałam ze wsi i natychmiast po posadzeniu znikło. No mogłam nie pamiętac... prawda?

A to wszystko Zuziu dzięki Tobie. Zakochałam się w zdjęciu z pierwszego postu tego wątku i całą rabatę przerobiłam ;:138
Nawet wczoraj ze wsi przytarkałam kawałek parzydła leśnego, coby się dobrze komponowało z tawułkami i hortensją :lol:

A ciemiernik... no cóż.... jeszcze walczę z chciejstwem ;:131
Pozdrawiam. Beata.
Awatar użytkownika
D-M
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2009, o 00:06

Post »

Zuza tereny leśne zabagnione mają swój urok na fotkach :) mam tez takie podobne fotki.. :wink:
przejazd kolejowy w lesie mam również podobny u siebie na wsi, kiedyś pokażę :wink: pociąg non stop tam jeżdzi :wink:
kolorek w salonie mi się podoba :)
Ostoja spokoju...
Pozdrawiam Daria
Esmeralda
500p
500p
Od: 12 maja 2008, o 14:56

Post »

Mocno spóźniona, ale zachwycona nowym sympatycznym avatarem i Twoją wiosną - ściskam ;:168
Dzięki Twoim zdjęciom wiem, co zakupić w tym roku - zawilce, ciemierniki, fiołki, miodunki, szałwię srebrzystą ;:oj
Nie wiedziałam, że jest tyle kalin ;:173
Pozdrowienia dla wściekle zielonego i wiosennego Monachium :D
Awatar użytkownika
czar_na
1000p
1000p
Od: 17 kwie 2012, o 15:49

Post »

Aaaa pocojatuweszłam !! Cudowny ciemernik ;:167
Tereny bagniste klimatyczne ale ponieważ mam niedaleko i mam też super liczne stada komarów to podchodzę do nich średnio entuzjastycznie :wink:
Dobrzy z Was państwo ,że pozwalacie się tak Kredce taplać. Nasza kokrzyca ma ukrócone ,bo kiedyś tydzień z niej zapach spierałam.
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

A mnie się zeszyt z rysunkami podoba...przypomniało mi się, jak na ćwiczeniach z uprawy na studiach rysowaliśmy chwasty. Ciekawe czy mam jeszcze ten zeszyt....
Awatar użytkownika
czar_na
1000p
1000p
Od: 17 kwie 2012, o 15:49

Post »

Nie otworzyły mi się wcześniej pozostałe zdjęcia.
Pięknie wygląda salon. Z dekoracją naścienną trochę żeście pojechali :lol: Mam nadzieję ,że ozdoba nie ma być podkreśleniem popędliwego charakteru Pana domu ? :lol:

Co te psy mają do za małych legowisk? U nas też kokrzyca ma salony a pan pies z własnej i nieprzymuszonej wbija się w jej posłanie :roll:
Awatar użytkownika
zuzanna2418
1000p
1000p

Post »

Dziewczynki, bardzo Wam dziękuję za odwiedziny. Zapraszam do oglądania zdjęć krajoznawczych najpierw, z innego kraju co prawda, ale tylko kilka, bo przy okazji poprzedniego pobytu pokazałam więcej.

Zacznę od opery w Monachium. Budynek w stylu neo-klasycystycznym. Kiedyś oświetlany był światłem świec, a zatem postanowiono zaopatrzyć obiekt w system przeciwpożarowy. Polegał on na systemie zbierania wody z opadów i rozprowadzania jej systemem rynien w chwili konieczności gaszenia ognia. No i system kiedyś miał być wykorzystany, jednak żadna kropla wody nie spłynęła ze zbiornika... ponieważ był to styczeń, zatem wszystko zamarzło... Ustawiono więc ludzi w rzędzie łącząc budynek opery z Hofbrau, skąd pobierano piwo i przenoszono z rąk do rąk. Piwem chciano ugasić szalejący żywioł. Ale ofiarni obywatele stosowali zasadę: jedno piwko dla mnie, drugie dla opery :) No i budynek spłonął. Oczywiście odbudowano go podnosząc podatki :lol:

Obrazek

Obrazek

Nowy Ratusz

Obrazek

Stadion Alianz Arena - z okna autokaru. Wieczorem podświetlany jest na pomarańczowo.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tu jakby rodzimy akcent

Obrazek

Trochę roślinności:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kwietniki miejskie ogromnie mi się spodobały. Szkoda, że już późnym wieczorem czyli po ciemku je dostrzegłam:

Obrazek

A teraz kilka fotek z lasu. Już rodzimego, z dzisiejszego poranka. Bieganie wygnało stres i dotleniło mi mózg :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Zuzanna Ten, kto się śmieje, ten ma nadzieję :) Nie porzucaj, nie rozmnażaj - sterylizuj
iwonaPM
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 13 sie 2011, o 18:01

Post »

Zuziu historia opery monachijskiej bardzo ciekawa :D widać straży pożarnej jeszcze nie mieli :wink:
Awatar użytkownika
zuzanna2418
1000p
1000p

Post »

Iwonko, przewodniczka bardzo ciekawie opowiadała i ta historia faktycznie niezła jest :) Teraz coś z ogródka. Pod moja nieobecność padały deszcze, rankiem przedwczoraj był lekki mrozek. Wieczorem po powrocie nie wytrzymałam i polazłam obejrzeć , co zakwitło. Wytrzeszczałam oczy, ale wiele nie było widać. Białe najbardziej rzuciły się w obiektyw.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Rano patrol po rabatkach w szlafroku. Jest pięknie, ale już widać, ze trzeba pielić...
Tulipanów coraz więcej. Wciąż jeszcze wiele w pąkach, te pełne chyba zakwitną nieco później.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Narcyzy i żonkile w ilościach znacznie przekraczających to, co pamiętam, że sadziłam :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ujawniają się kolejne szachownice:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Reszta też robi, co może :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

No to jeszcze kilka szerszych planów.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Po zrobieniu serii zdjęć poszłam zwalczać chwasty mechanicznie. Większość z wyrywanego zielska to gwiazdnica, pomyślałam, że marnuję jedzenie, ponieważ w kwietniowym numerze "Zieleni to Życie" jest artykuł o gwiazdnicy pod katem kulinarnym. I przepis na omlet z gwiazdnicą... Jak tak dalej pójdzie, chwasty, zamiast na kompoście, będą lądowały na talerzu . Podagrycznik np. wyjada W.
Trzy godziny dziabania i mam dość póki co :)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”