Pomidory-choroby i szkodniki cz.10
Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.10
Coś mi się zdaje, że to białe niby piasek na powierzchni to resztki nawozu.
Witam! Moi rodzice od kilku lat zajmują się uprawa pomidorów pod folia, rożne problemy przerobili... Teraz ok kilku dni (może 2-3) w jednym z tuneli zaatakowało "cos" krzaki. Może Państwu po zdjęciu uda się coś na ten temat powiedziec? Pomidor do ziemi był wsadzony 27marca był opryskany saletrą wapienna (ok 3 kwietnia) regularnie podlewany woda. jeśli chodzi o krzak to plamy zaczynaja sie od wierzchołka korzeń jest kruchy...

-
- 200p
- Od: 2 cze 2013, o 10:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Bardzo ładnie kontrastuje kolor. Na następnym tego nie widać a wiec pytanie: te zmiany występują na wszystkich krzakach w tunelu?
Szacunek dla rodziców ale czemu miał służyć oprysk "saletrą wapienną"?
Informacje na temat podłoża a przede wszystkim odmiany uprawianego pomidora wskazane.
Jeżeli coś faktycznie atakuje pomidory to bym w tym miejscu uwiązał psa.
A tam tak sie tylko droczę.
Wyglada na niedobory i wahania temperatury ale powiedz cos wiecej.
Szacunek dla rodziców ale czemu miał służyć oprysk "saletrą wapienną"?
Informacje na temat podłoża a przede wszystkim odmiany uprawianego pomidora wskazane.
Jeżeli coś faktycznie atakuje pomidory to bym w tym miejscu uwiązał psa.

A tam tak sie tylko droczę.

Wyglada na niedobory i wahania temperatury ale powiedz cos wiecej.
Rolnik ciągle żyje w strachu, nad warsztatem nie ma dachu.
- Comcia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Fiorka84 - wygląda na ostry niedobór żelaza, być może spowodowany nadmiarem wapna.
Są to pomidory malinowe FAWORIT zostały opryskane ponieważ rodzice podejrzewali nie dobór wapna
W jednym tunelu sa wszystkie w takie plamki (malinowe) natomiast w drugim sie zaczynaja...

-
- 200p
A co te pomidory maja pod korzeniem? Był dawany obornik? jakieś nawozy czy może jeszcze cos magicznego?
Nawóz azofoska i wapno magnezowe... 
-- 11 kwi 2014, o 21:46 --
obornik nie był dodawany juz kilka lat...

-- 11 kwi 2014, o 21:46 --
obornik nie był dodawany juz kilka lat...

Zapisz sobie ten link, może ci wiele razy pomóc : http://www.inwarz.skierniewice.pl/klucz ... pis&id=197
wydaje się , że Comcia ma rację , przesadziłaś z wapnem i do tego zimno
-- 11 kwi 2014, o 21:55 --
MIałem napisać ,że mało światła ale za ciepło to też nie jest
wydaje się , że Comcia ma rację , przesadziłaś z wapnem i do tego zimno
-- 11 kwi 2014, o 21:55 --
MIałem napisać ,że mało światła ale za ciepło to też nie jest

-
- 200p
Na pomidorach wystąpiła chloroza.
Proponowałbym oprysk chelatem żelaza i nie podlewać aż do lekkiego zwiedniecia. Pomidory maja zbyt słaby system korzeniowy by je tak intensywnie karmić. Moze rownież występować przewapnowanie gleby, albo te zmiany spowodowane są ogolnie opryskiem "saletrą wapienną"
Proponowałbym oprysk chelatem żelaza i nie podlewać aż do lekkiego zwiedniecia. Pomidory maja zbyt słaby system korzeniowy by je tak intensywnie karmić. Moze rownież występować przewapnowanie gleby, albo te zmiany spowodowane są ogolnie opryskiem "saletrą wapienną"
Przeszperałam kilka forum na to http://www.inwarz.skierniewice.pl/klucz ... hp?d=klucz tez zajrzałam i tak chyba bedzie ...a jak myslicie czy te krzaki majace plamy maja jeszcze szanse na odratowanie?
-
- 200p
Nie no ja bym to już dawno wywalił
A tak całkiem serio to Bez żadnego problemu wrócą do normy po uzupelnienu żelaza tylko dajcie im żyć.
Tunel ogrzewany? A no słabo. I ten niefortunny oprysk.

A tak całkiem serio to Bez żadnego problemu wrócą do normy po uzupelnienu żelaza tylko dajcie im żyć.
Tunel ogrzewany? A no słabo. I ten niefortunny oprysk.
Tunel ogrzewany
dziekuje Wam bardzo za odpowiedzi
Pozdrawiam

- Comcia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Fiorka84, zaburzenie równowagi w nawożeniu spowoduje pewnie kolejne problemy, oprysk chelatem żelaza jest zabiegiem doraźnym. Obserwujcie pomidory, bo jestem pewna że to nie koniec problemów. Nadmiar jednego składnika blokuje pobieranie innych, mimo że są w glebie. Absolutnie nie dodajcie żelaza doglebowo, bo wbrew pozorom może go być tam sporo.
Niestety jestem za słaba w chemii i nie poradzę, spróbuj sama poczytać.
I zabierz rodzicom wapno.
Niestety jestem za słaba w chemii i nie poradzę, spróbuj sama poczytać.
I zabierz rodzicom wapno.

Z ciekawości zapytam - po co daliście tyle wapna? Uprawiacie pomidory na torfowisku? 
Jeśli jest to duża uprawa to warto byłoby profesjonalnie zbadać glebę, wówczas będzie dużo łatwiej o kompetentne środki zaradcze. Zwłaszcza jeśli pomidory mają iść do handlu. Niedobory odbiją się prawdopodobnie na wyglądzie owoców, a jak zauważyłem klient w Polsce kupuje dwa rodzaje pomidorów: ładne zwykłe i ładne malinowe. Smak jest kategorią trzeciorzędną.

Jeśli jest to duża uprawa to warto byłoby profesjonalnie zbadać glebę, wówczas będzie dużo łatwiej o kompetentne środki zaradcze. Zwłaszcza jeśli pomidory mają iść do handlu. Niedobory odbiją się prawdopodobnie na wyglądzie owoców, a jak zauważyłem klient w Polsce kupuje dwa rodzaje pomidorów: ładne zwykłe i ładne malinowe. Smak jest kategorią trzeciorzędną.
Pozdrawiam
Adam
Adam