Ogórek gruntowy - termin wysiewu,rozsada,uprawa
Re: Ogórek gruntowy - uprawa z rozsady.
Siejecie już ogórki w rozsady???
Oddam sprzedam wymienię http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=79960" onclick="window.open(this.href);return false;
- jode22
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jeżeli do gruntu to jeszcze trzy tygodnie za wcześnie
.

Do gruntu tak ale zastanawiam się kiedy posiać w rozsady.
Oddam sprzedam wymienię http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=79960" onclick="window.open(this.href);return false;
- anabelka23
- 200p
- Od: 7 maja 2013, o 22:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Ja wysiewam w doniczki( później idą do gruntu) około 1 maja.
Mam na imię Ilona...
Przypomnę, że dobrze jest wyłożyć nasiona najpierw do kiełkowania. Kiełkują już po 24 godzinach. Do każdej doniczki dajemy po 3 nasiona. Jeśli zaczną się ukazywać na powierzchni liścienie natychmiast należy ekspediować je na zewnątrz bo w mieszkaniu szybko się wyciągają.
Zdjęcie nr 1 rozsada tuż po wschodach, nr 2- po dwóch tygodniach gotowa do wysadzenia, nr.3- wysadzona już do gruntu

Zdjęcie nr 1 rozsada tuż po wschodach, nr 2- po dwóch tygodniach gotowa do wysadzenia, nr.3- wysadzona już do gruntu

- Rzepka
- Od: 30 mar 2014, o 14:55
Chciałabym się dowiedzieć ,czy ogórek sałatkowy szkarniowy może się udać w gruncie?Przez gapiostwo zakupiłam (ogórek sałatkowy szklarniowych Marketmore76 ) i nie wiem czy robić rozsadę czy oddać do sklepu pozdrawiam
-
- 10p - Początkujący
- Od: 20 lut 2014, o 20:56
udadzą się oczywiście będzie ich mniej niż by były w szklarni i to jest taki ogórek że tylko na bezpośrednie spożycie nie możesz go dawać do słoików
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 15 kwie 2012, o 08:52
Raz miałem tego ogórka w tunelu ,ale strasznie był goryczkowaty
Pozdrawiam Andrzej
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
Gorycz ogórka to skutek przenawożenia azotem
.

-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 15 kwie 2012, o 08:52
Miałem jeszcze dwie inne odmiany Akord i Adam i było ok ,więc wina leży raczej w odmianie .
Pozdrawiam Andrzej
http://e-warzywnictwo.pl/index.php/wyma ... _4840.htmlOgórek jest rośliną bardzo wrażliwą na zbyt duże różnice temperatury, zwłaszcza między dniem i nocą. Wahania nie powinny przekraczać 6-8°C. Większe dobowe amplitudy hamują wzrost roślin, powodują zniekształcenia owoców i są główną przyczyną ich gorzknienia.
A Hasło Ogrodnicze idzie jeszcze dalej:
Generalnie gorzknienie to choroba fizjologiczna a skłonność do tej choroby to cecha odmianowa.Nieprzestrzeganie zalecanych dla ogórka zawartości składników pokarmowych w podłożu, grozi chorobami fizjologicznymi roślin. Nadmierne zasolenie może powodować, między innymi, więdnięcie roślin, a nawet uszkodzenia korzeni (w połączeniu z brakiem odpowiedniego nawadniania w dni słoneczne). Często występującymi objawami świadczącymi o błędach w nawożeniu może być także opadanie zawiązków czy gorzknienie owoców.
-
- 100p
- Od: 20 lip 2008, o 17:56
Pozdrawiam Marian
------------------
------------------
Wygląda jakbyś zostawiał ten ogórek na noc w tej szklarni, duży spadek temperatury, roślina nie pobiera składników, powinieneś na noc zanosić do domu i przesadzić do większej doniczki, ogórki ogólnie są bardzo wrażliwe , łatwo uszkodzić korzenie, jak wyrośnie ci w doniczce duża bryła korzeniowa i potem ją wsadzisz docelowo to łatwiej zniesie wahania temperatury.
-- 11 kwi 2014, o 15:57 --
i pierwsze ogórki powinieneś zerwać , bo osłabiasz roślinę.
-- 11 kwi 2014, o 15:57 --
i pierwsze ogórki powinieneś zerwać , bo osłabiasz roślinę.
Witam, jestem nowa, czytam i uczę się. Mam nieużywaną szklarnię i postanowiłam w tym roku ja uruchomić. Wywiozłam starą ziemię i kupiłam nową: torf z piachem i ziemia z pola, wygląda jak taka kupowana w workach w ogrodniczych, wizualnie ładna. Pod koniec marca zasiałam ogórki i są juz dość fajne tzn. takie dwa listki. Stoją przy oknie w pokoju. Moje pytanie do doświadczonych, kiedy je mogę zacząć hartować, teraz, jak zrobi się cieplej czy dopiero jak bedą miały więcej listków? Kiedy po hartowaniu moge je posadzić w szklarni?
Jak glęboko sadzi się ogórki?
Dodam, że kupiłam kilka rodzajów ziarenek tak dla pewności, że któreś mi sie udadzą.
Posiałam tez pomidory, paprykę. Pomidory jako tako, a papryka tylko jedna mi zakiełkowała, na 20-30 ziarenek.
Sałata natomiast wyrosła taka długa ok 6 cm dwa listki i klapła, leży.Pewnie nić z niej nię bedzie.
Pod ogórki przygotowałam nową ziemię, kładąc pod nią troche kurzaka i słomy dosłownie odrobię, bo bałam się przesadzić.
Jak bedą już w szklarni to jak często mam je podlewać wodą z kurzakiem w proporcji 10:1 oczywiście?
A woda z pokrzywami? Planuje zebrac ich troche w maju już fajnie rosną mi koło domu?
PROSZE POMÓŻCIE, do tej pory hodowałam tylko kwiatki w doniczkach, a to niekiedy z marnym skutkiem.
Pozdrawiam
Renata
Jak glęboko sadzi się ogórki?
Dodam, że kupiłam kilka rodzajów ziarenek tak dla pewności, że któreś mi sie udadzą.
Posiałam tez pomidory, paprykę. Pomidory jako tako, a papryka tylko jedna mi zakiełkowała, na 20-30 ziarenek.
Sałata natomiast wyrosła taka długa ok 6 cm dwa listki i klapła, leży.Pewnie nić z niej nię bedzie.
Pod ogórki przygotowałam nową ziemię, kładąc pod nią troche kurzaka i słomy dosłownie odrobię, bo bałam się przesadzić.
Jak bedą już w szklarni to jak często mam je podlewać wodą z kurzakiem w proporcji 10:1 oczywiście?
A woda z pokrzywami? Planuje zebrac ich troche w maju już fajnie rosną mi koło domu?
PROSZE POMÓŻCIE, do tej pory hodowałam tylko kwiatki w doniczkach, a to niekiedy z marnym skutkiem.
Pozdrawiam
Renata
- paputowy dom
- 200p
- Od: 11 cze 2012, o 21:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam
Mam pytanie czy można wysypać na grządkę , na której będą ogórki zrębki topoli? Ogórki jak co roku będę uprawiać z rozsady.
Mam pytanie czy można wysypać na grządkę , na której będą ogórki zrębki topoli? Ogórki jak co roku będę uprawiać z rozsady.