Oberżyna - uprawy z rozsady cz2.
Re: Oberżyna - uprawy z rozsady cz2.
Dzięki!No to posiałam ale zostawilam od razu w szklarni moze beda nasiona miały cieplej bo za pierwszym razem mialam w domu i nie wyszly mimo przykrycia folią moze im bylo za zimno?albo nasiona do kitu, zobaczymy co teraz z tego wyjdzie lub nie:)
Pozdrawiam Danka
Pozdrawiam Danka
- Ika2008
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moje bakłażanki popikowane.Mam 20 sadzonek, co najmniej o 10 chyba za dużo...
A tak w ogóle to ile owoców można zerwać z krzaka, w sprzyjających warunkach?
A tak w ogóle to ile owoców można zerwać z krzaka, w sprzyjających warunkach?
Pozdrawiam, Marta.
- edysqa
- 200p
- Od: 18 lut 2013, o 21:14
- Kontakt:
Ja drugi raz dalam nasiona (tym razem kupne) na waciki i ani myślą wykielkowac 

- Maraga
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dostałam od Bożenki nasionka bakłażana greckiego.Najpierw dałam nasionka na wilgotny ręcznik kuchenny do pojemniczka plastikowego z przykrywką.Postawiłam na parapecie okna gdzie jest dużo słońca.Codziennie na chwilę odkrywałam.I dość szybko zaczęły wypuszczać kiełki.Stopniowo przesadzałam je do kubków pojedynczo.Zostały w pudełku jeszcze 3 nasionka.Ale już chyba z nich nic nie będzie.
Wieczorem miały ciepło od kaloryfera pod oknem.
Doszłam do wniosku,że to bardzo ciepłolubne roślinki.
Wieczorem miały ciepło od kaloryfera pod oknem.
Doszłam do wniosku,że to bardzo ciepłolubne roślinki.
-
- 200p
- Od: 13 kwie 2012, o 08:23
Ja posiałem w połowie lutego.Odmian black beauty
- Siekier
- 200p
- Od: 15 lip 2012, o 09:44
Na moje siewki weszła jakaś choroba grzybowa. zaatakowała liście właściwe na obrzeżach. Szczęśliwie w porę zadziałałem topsinem i utłukłem tą zmorę.
Pozdrawiam-Wojtek
Działeczka Siekiera
Działeczka Siekiera
To jednak nasionka miałam kiepskie bo drugi raz siane olały mnie:( muszę kupić sadzonki i tyle ile chodzi o moje zdolności ogrodnicze:(.
- Wolusia
- 1000p
- Od: 12 sty 2013, o 17:37
Miałam 2 gatunki. Wschodziły bardzo kiepsko.
Popikowane słabo rosły, a niektóre padły.
Tylko z jedej sadzonki jestem zadowolona 

Sadziłem 2 marca , wyszły z ziemi 10.
Z tego co zauważyłem u mnie , to w pewnym momencie stanęły ze wzrostem a jakoś z tydzień/dwa ruszyły z kopyta.
Połowie oberwałem liścienie i wsadziłem po właściwe a drugiej pozostawiłem, bo szczerze mówiąc nie wiedziałem jak pikować. Zobaczymy różnicę.
Z tego co zauważyłem u mnie , to w pewnym momencie stanęły ze wzrostem a jakoś z tydzień/dwa ruszyły z kopyta.
Połowie oberwałem liścienie i wsadziłem po właściwe a drugiej pozostawiłem, bo szczerze mówiąc nie wiedziałem jak pikować. Zobaczymy różnicę.
- romaszka
- Od: 31 gru 2010, o 23:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
No nie wiem, chyba że mieszkasz w dużym mieście bo w tych mniejszych a szczególnie na peryferiach, to producenci sadzonek, dla czegoś, wcale mają bakłażanajondi pisze:To jednak nasionka miałam kiepskie bo drugi raz siane olały mnie:( muszę kupić sadzonki i tyle ile chodzi o moje zdolności ogrodnicze:(.

Moje bakłażanki na razie mieszkają w szklarni, ale po ogrodnikach wskakują na miejsce docelowe

- krynka
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
Piękne sadzonki
Moje też zmężniały i już by chciały do większych donic,albo do gruntu. A tu tak zimno
Romaszka ma rację- u mnie też nie uświadczy na bazarkach i w sklepach ogrodniczych sadzonek bakłażana. W ubiegłym roku kupiłam jedną sadzonkę na próbę przy okazji bytnosci w Ogrodzie Botanicznym w Powsinie. Była droga ,bo szczepiona. Ale warto było - rosła w dużej donicy w tunelu ,wyrosła chyba na 1,5 m a owoców miała zatrzęsienie

Romaszka ma rację- u mnie też nie uświadczy na bazarkach i w sklepach ogrodniczych sadzonek bakłażana. W ubiegłym roku kupiłam jedną sadzonkę na próbę przy okazji bytnosci w Ogrodzie Botanicznym w Powsinie. Była droga ,bo szczepiona. Ale warto było - rosła w dużej donicy w tunelu ,wyrosła chyba na 1,5 m a owoców miała zatrzęsienie

Pozdrawiam serdecznie- Ela
- andzia458
- 500p
- Od: 19 sty 2014, o 18:20
Czy Wy swoje bakłażanki zasilacie jakimś nawozem, że takie duże? Ja wyhodowałam 6 sadzonek ale malutkie są... Zresztą mi wszystko w tym roku kiepsko rośnie
Synek uwielbia bakłażany i tak jak krynka napisała- u mnie graniczy z cudem kupienie sadzonek bakłażana więc rękami i nogami będę bronić tych moich bidulek 

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=91408" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje siedlisko na Lubelszczyźnie
Moje siedlisko na Lubelszczyźnie