MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.III
Re: Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach. Cz. III
Witam.Właściciel posesji za płotem (stary pszczelarz) posiadał 12 uli,także z pszczółkami nie było problemu.Obecnie zostało mu tylko 5.Jak mówi z roku na rok jest coraz gorzej.Choroba wykańcza mu roje.Zaobserwowałam co jest znamienne wzrost ilości trzmieli.Też bardzo pracowite więc może nie będzie tak żle chociaż pszczół nic nie zastąpi (ilość w roju).
slowianka75D
I tu właśnie znaczenia nabiera pomoc dla dzikich pszczół samotnic jaką wykonujemy.
Dla przykładu:
Do dobrego zapylenia 1 hektara sadu wiśniowego potrzeba około 4-6, a nawet 8 rodzin pszczelich, jabłoni około 2 rodzin pszczelich, ale ze względu na możliwość rozlatywania się zbieraczek na inne rośliny poleca się zwiększać obsadę do 3-4 rodzin, śliwowego poleca się 3-4, czasem nawet 5 rodzin pszczelich, czereśniowego poleca się około 4 rodzin pszczelich.
Natomiast do dobrego zapylenia 1 ha sadu jabłoniowego potrzeba 550-600 samic murarki, 1 ha czarnej porzeczki 970 samic, a do zapylenia 1 ha sadu wiśniowego 3100 samic.
Licząc średnio po 30000 szt. pszczół miodnych w rodzinie możemy porównać możliwości zapylania pszczół samotnic.
Dlatego róbmy dalej swoje.
I tu właśnie znaczenia nabiera pomoc dla dzikich pszczół samotnic jaką wykonujemy.
Dla przykładu:
Do dobrego zapylenia 1 hektara sadu wiśniowego potrzeba około 4-6, a nawet 8 rodzin pszczelich, jabłoni około 2 rodzin pszczelich, ale ze względu na możliwość rozlatywania się zbieraczek na inne rośliny poleca się zwiększać obsadę do 3-4 rodzin, śliwowego poleca się 3-4, czasem nawet 5 rodzin pszczelich, czereśniowego poleca się około 4 rodzin pszczelich.
Natomiast do dobrego zapylenia 1 ha sadu jabłoniowego potrzeba 550-600 samic murarki, 1 ha czarnej porzeczki 970 samic, a do zapylenia 1 ha sadu wiśniowego 3100 samic.
Licząc średnio po 30000 szt. pszczół miodnych w rodzinie możemy porównać możliwości zapylania pszczół samotnic.
Dlatego róbmy dalej swoje.
- Ruda2011
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 mar 2011, o 10:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dzięki Wam Wszystkim za ten wątek
Zaczynam dopiero, mam kilka pęczków trzciny na ścianie altanki (nie ma śladów wygryzania) - będę dokładała
, będę stwarzała warunki dla bytowania. Facelia zapisana - będzie posiana.

Zaczynam dopiero, mam kilka pęczków trzciny na ścianie altanki (nie ma śladów wygryzania) - będę dokładała

- Matt Ronix
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 2 kwie 2014, o 20:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam.
Po przeczytaniu dużej części tego wątku sporo dowiedziałem się o murarkach. Mam nadzieję, że nie jest jeszcze za późno i do niedzieli zdążę zrobić, choćby niewielki, domek dla nich.
Po przeczytaniu dużej części tego wątku sporo dowiedziałem się o murarkach. Mam nadzieję, że nie jest jeszcze za późno i do niedzieli zdążę zrobić, choćby niewielki, domek dla nich.
Pozdrawiam Grzegorz
- Suppa
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Matt Ronix - nie jest za późno, to dopiero początek sezonu więc naszykuj im odpowiednią siedzibę a na pewno coś się wprowadzi. A satysfakcja gdy coś skorzysta z naszej pracy jest ogromna 
slowianka75D - to dobrze że masz tyle trzmieli, nadal uważam je za najcenniejsze i najbardziej wszechstronne zapylacze. Widziałem je nieraz robiące obloty w temperaturze poniżej +10 stopni, gdy próżno było szukać pszczół miodnych, murarek czy innych owadów na drzewach.
Marcinie, czereśnie u mnie są w podobnej fazie, niestety w taki ziąb jak dziś nie ma co marzyć o wygryzaniu i lataniu murarek

slowianka75D - to dobrze że masz tyle trzmieli, nadal uważam je za najcenniejsze i najbardziej wszechstronne zapylacze. Widziałem je nieraz robiące obloty w temperaturze poniżej +10 stopni, gdy próżno było szukać pszczół miodnych, murarek czy innych owadów na drzewach.
Marcinie, czereśnie u mnie są w podobnej fazie, niestety w taki ziąb jak dziś nie ma co marzyć o wygryzaniu i lataniu murarek

Pozdrawiam, Maciek.
- Ruda2011
- Od: 19 mar 2011, o 10:29
Kiedy powinny być gotowe nowe rurki , dziurki dla murarek ? U mnie jeszcze siedzą zasklepione i nie będę ingerowała w przyrodę - za chuda w uszach jestem
Jak przygotować siedziby dla trzmieli ?

Jak przygotować siedziby dla trzmieli ?
-
- Od: 4 kwie 2010, o 20:17
- Kontakt:
Wolfik , w opisie jest napisana miejscowość - to pomorskie ,niedaleko GdańskaWolfik pisze:max333! Gdzie ty u licha mieszkasz? U mnie,opolskie, brzoskwinie przekwitły,za to wiśnią się pąki otwierają!
Brzoskwinie Harbinger dwa drzewa i nektaryna Fantasia - kwiaty w pełni rozwinięte .
Inne 4 gatunki po części .Jeszcze im brakuje ok tygodnia , to wszystko zależy od gatunku.
U mnie na północy i tak wszystko jest opóźnione w owocowaniu o ok 1-2 tygodnie względem południowej części kraju.
Jedynie w zeszłym roku wszystko miałem planowo -książkowo.
Wczoraj doszedł ten zestaw startowy z murarkami - część już latała w kartonie
Niby akcję kończyli 29 marca a tu niespodzianka .
Rekalma usunięta /KaRo
-
- Od: 4 kwie 2010, o 20:17
- Kontakt:
Ok -złapałeś ....i co dalejpawelp1320 pisze:Pragnę zakomunikować że jeden z dwóch trzmieli rudych złapanych przeze mnie w sobotę zaczął robić gniazdo.

Jeśli możesz opisz wszystko , w czym trzymałeś ,czy dałeś pokarm, czy wyściółkę do gniazda itp.
Też mam w tym roku jednego w "niewoli" ,bo w zeszłym się udało i zadomowił się bez przymusu

- Matt Ronix
O trzmielach dyskusja toczy się od 28 strony i dalej. Wszystko masz tam opisane.Ruda2011 pisze: Jak przygotować siedziby dla trzmieli ?
Pozdrawiam Grzegorz
- pawelp1320
- Od: 1 kwie 2013, o 11:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Najpierw zrobiłem budkę z desek. Wymiary wewnętrzne to: szer. 15 x dł. 18,5 x wys. 13,5 i 16 ( ponieważ zrobiłem skośny daszek ). Później wiertłem 20 mm wywierciłem dziurkę aby znajdowała się tuż nad podłogą skrzynki. Z góry zamontowałem plekse aby móc obserwować rodzinę. Później zrobiłem daszek z deski i przykręciłem wkręty tak aby nachodził na skrzynkę i nie spadał z niej. W środku skrzynki wyścieliłem sianem pociętym na krótkie ( 2-4 cm ) kawałeczki w środku wyściółki zrobiłem wgłębienie. Złapałem królową trzmiela rudego w słoik i przed wpuszczeniem jej do skrzynki zatkałem otwór wylotowy. Podkarmiłem syropem cukrowym w stosunku 1:1. Podałem go w nakrętce po 5L wodzie. Wziąłem skrzynkę z trzmielem do domu. Gdy obserwowałem to jakoś bardzo rzadko było widać tą królową. Zagrzebywała się gdzieś w sianie. Po ok. 2 dniach gdy myślałem że uciekła jakąś dziurą ze skrzynki odgarnąłem lekko siano i usłyszałem że jest i próbuje mnie odstraszyć swoim głośnym bzyczeniem. Więc powolutku wyjmowałem źdźbło po źdźble siana aby zobaczyć co tam się dzieje. Gdy wyjąłem garść siana zobaczyłem mały dzbanuszek ulepiony z wosku zapełniony w całości tym syropem którym je podkarmiałem oraz królową która siedzi na komórce z jajkami i ogrzewa ją więc zostawiłem ją w spokoju. Zacząłem jej dawać różne kwiaty aby sobie pobrała pyłek. I to tyle.
Pozdrawiam Paweł
Paweł, jakie to piękne , co napisałeś, wzruszyłam się. I trochę zazdroszczę Ci tego opiekowania. U mnie jest zastraszająca ilość trzmieli różnego rodzaju, więc nie podchodowuję.
-
- Od: 21 lis 2012, o 18:13
Zimno i mokro. Czy owadom nie przeszkadzają takie warunki ?
W sadzie kwiaty na drzewach przekwitną i znowu będzie kiepsko jeśłi chodzi o plony owoców
W sadzie kwiaty na drzewach przekwitną i znowu będzie kiepsko jeśłi chodzi o plony owoców
- Matt Ronix
Efekt dzisiejszej pracy:

Praca byłaby skończona, ale cóż, do szkoły trzeba chodzić. Jutro postaram się skończyć i pojechać po belki. Wejdą 2 o wymiarach:
dług. 50 cm, szer. 12 cm, wys. 15 cm - co da mi 750 cm? powierzchni na dziury dla murarek.
Budowa prosta: skrzynia owinięta folią jakąś i proste nogi. Będzie to stało na deskach.
Macie jakieś sugestie?
Praca byłaby skończona, ale cóż, do szkoły trzeba chodzić. Jutro postaram się skończyć i pojechać po belki. Wejdą 2 o wymiarach:
dług. 50 cm, szer. 12 cm, wys. 15 cm - co da mi 750 cm? powierzchni na dziury dla murarek.
Budowa prosta: skrzynia owinięta folią jakąś i proste nogi. Będzie to stało na deskach.
Macie jakieś sugestie?
Pozdrawiam Grzegorz
Re: domek dla owadów
Witam!
Proszę o jakieś informaje dotyczące sposobu zasiedlenia pszczół w tego typu stworzonych przez czlowieka domkach.
Z góry dziękuję.
Proszę o jakieś informaje dotyczące sposobu zasiedlenia pszczół w tego typu stworzonych przez czlowieka domkach.
Z góry dziękuję.