Jak często podlewać?
Jak często podlewać?
Posadziłem jałowce Blue Arrow i założyłem im linię kroplujacą.
Jałowce 130-150 cm, rozstaw 60 cm, kroplowniki co 33 cm, gleba z wierzchu leśna, pod spodem jałowy piach, woda szybko wsiąka, stanowiska słoneczne lub półcień.
Na razie (od tygodnia) podlewam non stop. Wydatek wody nie jest duży więc to nie problem ale czy to nie będzie za wilgotno dla jałowców?
Linia podłączona jest do sterownika, więc mogę ją dowolnie zaprogramować.
Będę jeszcze sadził drzewka owocowe morele, czereśnie, śliwy i grusze. Jak je podlewać?
Jałowce 130-150 cm, rozstaw 60 cm, kroplowniki co 33 cm, gleba z wierzchu leśna, pod spodem jałowy piach, woda szybko wsiąka, stanowiska słoneczne lub półcień.
Na razie (od tygodnia) podlewam non stop. Wydatek wody nie jest duży więc to nie problem ale czy to nie będzie za wilgotno dla jałowców?
Linia podłączona jest do sterownika, więc mogę ją dowolnie zaprogramować.
Będę jeszcze sadził drzewka owocowe morele, czereśnie, śliwy i grusze. Jak je podlewać?
-
- 500p
- Od: 3 mar 2012, o 16:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Jak często podlewać?
Jeżeli chodzi o jałowce, to proponuję rozpocząć od tego dlaczego właśnie tak się nazywają... I w tym momencie chyba temat rozrzutnego podlewania uważam za zamknięty. Natomiast jeżeli chodzi o drzewka owocowe: grusza + jałowiec to połączenie zabronione!
Jałowce od jałowej gleby? Jakie jest właściwe podlewanie?marcinpruszcz pisze:Jeżeli chodzi o jałowce, to proponuję rozpocząć od tego dlaczego właśnie tak się nazywają... I w tym momencie chyba temat rozrzutnego podlewania uważam za zamknięty. Natomiast jeżeli chodzi o drzewka owocowe: grusza + jałowiec to połączenie zabronione!
Każdy jałowiec szkodzi grusze czy tylko sabiński?
Grusze chińskie i japońskie mogą chyba rosnąć razem z jałowcami?
-
- 500p
- Od: 3 mar 2012, o 16:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nie wiem czy wszystkie jałowce, ale sąsiedzi mają różne rodzaje a ja efekt na gruszach... Grusze japońskie wsadzałem dopiero tej wiosny, więc odpowiedzieć mogę dopiero za rok. A z tym podlewaniem "właściwym" jak to nazywasz, to myślisz że bez pomocy człowieka na piaszczystej glebie jałowiec nie będzie rósł..? A tak na marginesie to po co cytujesz wiadomość, która jest bezpośrednio przed twoim postem?
Rdza nie jest chyba groźną chorobą w porównaniu do parcha i zarazy ognistej a jeśli pojawia się na młodych drzewach to po roku będę wiedział i wytnę.
Obok mnie rosną dzikie jałowce. Żal na nie patrzeć. Nie chcę, żeby jałowiec mi wegetował tylko optymalnie rósł. Po przesadzeniu podlewanie jałowców jest zalecane. Pytanie tylko w jakiej ilości i czy można przesadzić z podlewaniem na bardzo przepuszczalnej glebie. Jeśli nie to włączam linie kroplujacą na 24h/dobę i mam spokój.
Obok mnie rosną dzikie jałowce. Żal na nie patrzeć. Nie chcę, żeby jałowiec mi wegetował tylko optymalnie rósł. Po przesadzeniu podlewanie jałowców jest zalecane. Pytanie tylko w jakiej ilości i czy można przesadzić z podlewaniem na bardzo przepuszczalnej glebie. Jeśli nie to włączam linie kroplujacą na 24h/dobę i mam spokój.