Przesadzić tulipanowca

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Babopielka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 wrz 2007, o 19:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Przesadzić tulipanowca

Post »

Witam :D
Mam pytania odnoście przesadzania tulipanowca ,czy można przesadzić 5 letnie drzewo ,kiedy to zrobić i czy nie odchoruje za bardzo ,albo co gorsze nie przeżyje tego :roll:
Ma ktoś może jakieś doświadczenia z przesadzaniem tego drzewa :roll:
To jest to drzewo ,które chcę przesadzić :?

Obrazek
magdas
50p
50p
Od: 25 maja 2008, o 06:53

Post »

Znawcy piszą, że tulipanowce mają delikatne korzenie i nie należy ich przesadzać. Ja swojego musiałam przesadzić i przyjął się. Miał 10 lat, ale był niewiele wyższy od twojego, tylko bardziej rozrośnięty wszerz. Przed przesadzeniem dobrze go polałam, starałam się wykopać jak największą bryłę ziemi, co zresztą nie do końca się udało/ mnóstwo roślin dookoła = przyczyna przesadzania/. Oczywiście, przesadzałam bez liści. Myślę, że i twój powinien się przyjąć. Powodzenia
Awatar użytkownika
xipe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2007, o 11:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Tej wielkości drzewko możesz śmiało przesadzić, tylko ostrożnie bez szarpania za pień podczas wyjmowania bryły korzeniowej.
Awatar użytkownika
Babopielka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 wrz 2007, o 19:28

Post »

Bardzo Wam dziękuję za odpowiedż :lol: wobec tego będę go przesadzać :D
Awatar użytkownika
figaszaste
100p
100p
Od: 11 kwie 2010, o 22:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

drzewa ozdobne

Post »

Witam wszystkich kochających rośliny.Jak sądzicie,czy przesadzenie,kilkuletniego Tulipanowca Amerykańskiego może opóźnić jego kwitnienie? Mam problem z wklejaniem zdjęć do postu,napiszcie jak to zrobić?Pozdrawiam.

jola
pamiętajcie o ogrodach,przecież z tamtąd przyszliście.
Tomek_MM
500p
500p
Od: 6 mar 2009, o 13:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Czy można przesadzić tulipanowca?

Post »

hm kwiaty pojawiają się szybciej u dobrze odżywionych drzew które mają mocne korzenie i nie rosną a pędzą w górę, więc przesadzenie może opóźnić czas kwitnienia o tyle lat ile zajmie tulipanowcowi odzyskanie kondycji sprzed operacji, takie jest moje zdanie
Swagman
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 sty 2009, o 23:58

Re: Czy można przesadzić tulipanowca?

Post »

trzeba by tez wspomnieć o warunkach glebowych- jezeli to przesadzanie jest w obrębie dzialki to w sumie maly problem ale jeżeli jest to przeniesienie z działki w inne miejsce to trzeba przypomnieć zasade która mówi : rośliny przeniesione ze złych warunków do lepszych zaaklimatyzują się w nowym miejscu bardzo szybko, natomiast rośliny rosnące w warunkach lepszych ,przesadzone do gorszej gleby ,powalczą maxymalnie jeszcze parę lat i padną :idea: przerabiałem to z moim bratem {on ma gorsze warunki} i rośliny z mojego ogrodu nie dały rady u niego rosnąć :idea: :?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”