Gnojówka z pokrzyw - zastosowanie

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
tejaka
50p
50p
Od: 20 paź 2009, o 21:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Jakie ma zastosowanie gnojówka z pokrzyw?

Post »

Jestem także wielbicielką gnojówki z pokrzywy,zwłaszcza od czasy gdy uratowała mi brzoskwinę.Nie wiem czy to był przypadek,ale zamierzam w tym roku zrobić to samo czyli spryskać brzoskwinię,by nie było kędzierzawki.Ciekawe jak to wytłumaczą przeciwnicy tej mikstury,bo fakt jest faktem że w tamtym sezonie zapomniałam /a raczej przeoczyłam termin do spryskania/i gdy gnojówka była gotowa ,a pryskałam pomidory i ogórki gruntowe i zostało mi jeszcze tej gnojówki w spryskiwaczu.Popatrzyłam na tę moją biedną brzoskiwinię,ktora juz miała ładne pączki i ani jednego zdrowego liścia.Pomyślałam sobie,że zamiast wylać pokrzywę,to spryskam brzoskwinię .Ogród mam na wsi,więc byłam 2 tygodnie później i własnym oczom nie wierzyłam,bo na drzewku były piękne i zdrowe liście,jakby ktoś je podmienił.
x-sz-i
---
Od: 24 lut 2014, o 10:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zamierzam zrobić gnojówkę już w tym tyg. bo pokrzywy już bardzo urosły, czy będę nią mogła podlać róże?
Iwona i Piotr
500p
500p
Od: 24 paź 2010, o 09:31

Post »

Moim zdaniem tak, ja w zeszłym roku podlewałam kilka razy w sezonie, oczywiście rozcieńczoną :). A jak komuś zostanie listków to przypomnę, że to cenna roślinka również dla ludzi i jak ktoś ma np. koszatniczki - suszona.
Awatar użytkownika
Kasienkar
500p
500p
Od: 18 cze 2013, o 14:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja swoją gnojówką podlewałam róże i całą resztę roślin na ogródku :D
Pozdrawiam,
Kasia
Awatar użytkownika
edysqa
200p
200p
Od: 18 lut 2013, o 21:14
Kontakt:

Post »

Dziękuję za przypomnienie o gnojówce :)
Przecież pokrzywy już się pokazały (całkiem sporo nawet) więc czas nastawić gnojówkę :)
miki331
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lis 2012, o 18:13

Post »

tejaka pisze:Jestem także wielbicielką gnojówki z pokrzywy,zwłaszcza od czasy gdy uratowała mi brzoskwinę.Nie wiem czy to był przypadek,ale zamierzam w tym roku zrobić to samo czyli spryskać brzoskwinię,by nie było kędzierzawki.Ciekawe jak to wytłumaczą przeciwnicy tej mikstury,bo fakt jest faktem że w tamtym sezonie zapomniałam /a raczej przeoczyłam termin do spryskania/i gdy gnojówka była gotowa ,a pryskałam pomidory i ogórki gruntowe i zostało mi jeszcze tej gnojówki w spryskiwaczu.Popatrzyłam na tę moją biedną brzoskiwinię,ktora juz miała ładne pączki i ani jednego zdrowego liścia.Pomyślałam sobie,że zamiast wylać pokrzywę,to spryskam brzoskwinię .Ogród mam na wsi,więc byłam 2 tygodnie później i własnym oczom nie wierzyłam,bo na drzewku były piękne i zdrowe liście,jakby ktoś je podmienił.

co to znaczy 'przeciwnicy' ?
Przecież zalety tego preparatu sa powszechnie znane !
Awatar użytkownika
tejaka
50p
50p

Post »

Są,są na pewno.Przeczytałam wszystkie strony ,a jest ich dużo,wiec teraz trudno mi wskazać na której pojawił się przeciwnik pokrzywy sugerując,ze to może dobre dla ludzi,ale na rośliny nie ma żadnego wpływu.Stąd ta moja aluzja.Co do pokrzyw,to podobno najlepsze są majowe,ale w tym roku wszystko chyba jest inaczej,wiec faktycznie trzeba by może już pomyśleć o ich zerwaniu.
Iwona i Piotr
500p
500p

Post »

Najlepsze są młode nie kwitnące, zwykle faktycznie wypada na maj...
miki331
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lis 2012, o 18:13

Post »

faktycznie pokrzywy juz ruszyły i niedługo pokos
Awatar użytkownika
beatazg
1000p
1000p
Od: 11 paź 2012, o 17:44
Kontakt:

Post »

Moje już zrobione , 2 wiadra 20 l. , ręka piecze . Robię to pierwszy raz . Czy mój pies nie będzie chciał się w tym wytarzać bo on lubi różne smrody .
Pozdrawiam :wit Beata
Iwona i Piotr
500p
500p

Post »

Ja obcinam sekatorem i wrzucam do reklamówki, a potem przesypuje, bezbolesny sposób ;)...
boryna
50p
50p
Od: 23 cze 2010, o 15:19

Post »

beatazg - z psem to nigdy nie wiadomo, mój to lubi podpijać, kiedy nie widzę ;:124
Bożena
Awatar użytkownika
asiula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 mar 2008, o 10:18

Post »

Moja kura też pije gnojówkę ;:219
Chyba nie jest szkodliwa bo kura żyje
Awatar użytkownika
tejaka
50p
50p

Post »

O rany,a ja dopiero w przyszłym tygodniu wybieram się na moje ranczo i z tego co piszecie,to pokrzywa już jest do zbioru,wiec czy nie będzie za późno,tzn.by nie była kwitnąca,gdy przyjadę.
To,że psy czy kury piją gnojówkę tylko świadczy o jej zdrowotności,przecież zwierzęta mają chyba jakiś instynkt zachowawczy i dobrowolnie by się nie skazywały na zagładę,zwłaszcza psy o tak wrażliwym węchu,a przecież to capi na odległość.Zresztą ja pamiętam z dzieciństwa,że moja babcia rwała pokrzywę i krwawnik i karmiła tym młode kury i indyki.Więc coś w tym jest.
Iwona i Piotr
500p
500p

Post »

No właśnie, a mój post o szczęśliwych kurach zniknął ;). Co do psów to lubią się tarzać we wszelkich smrodkach zwłaszcza te z zapędem myśliwskim.
Pokrzywa w zależności gdzie rośnie, ale ta z moich źródeł z całą pewnością będzie dobra za tydzień na razie jest około 20-30 cm więc co najwyżej do sałatki ;).
ODPOWIEDZ

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”