Pomidory-choroby i szkodniki cz.10

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
majka426majka
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 2 kwie 2014, o 22:46
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.10

Post »

osiem tysiecy sztuk rozsady - pisałam już tylko zostało wykasowane
Kasencja

Post »

Pomidek pisze:Co to może być?? Tylko na dolnych liściach tak jest.
Obrazek

Pomidek, a jak wyglądają liście od spodu?
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

majka426majka pisze:osiem tysiecy sztuk rozsady - pisałam już tylko zostało wykasowane
To pisał dyrydyry dzieląc pojemność betoniarki na pół litrowe pojemniki. Ale mniejsza o to.

Czy masz jakiś nawóz wieloskładnikowy, obojętnie jaki, poza Polifoską ?.
Pabblo_Pl

Post »

............................mod.

@podjadek zdjęcie jest mało ostre ale to może być poparzenie słoneczne, zrób wyraźne zdjęcia całego krzaka i do tego zdjęcie tych zmian.
Postaraj się zrobić ostre zdjęcie..
@horn ja z twoich pomidorków zrobił bym sadzonki, zetnij je ok 7 cm z czubkiem i wstaw do wody do czasu aż puści korzonki, to co zostanie przytnij do wysokości 6-7 cm i czekaj aż puści nowy pęd z wilka.. Tylko pamiętaj żeby były z dwa listki na tym co zostanie w ziemi..
Te co zetniesz to z części ok. 2-3 cm która będzie w wodzie usuń listki..
Będziesz miał piękne sadzonki razy 2, jak posadzisz głęboko to opóźnisz zbiory..

Edit:
Może troszkę za ostro to napisałem ale jak ktoś ma nóż na gardle i chwyta się różnych rzeczy to niech najpierw zapyta, na forum jest wątek o przygotowaniu rozsady, potrzebnej ziemi i wątek o nawożeniu pomidorów..
Wszystko jest i wystarczy przeczytać lub dopytać..
A teraz jest złość i lament a do tego wszystko trzeba wyciągać..
P.S
To mój drugi rok z pomidorami sadzonki robiłem 15.02.2014 i moje krzaczki mają 16 - 18 cm wzrostu i 28 - 30 szerokości, mimo że nie były doświetlane ale też nie rosły w kompoście.. To zdjęcie z miarką to z 02.04.2014 reszta z teraz
Obrazek Obrazek Obrazek
majka426majka
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

tak mam:
- effect
-NPK PLUS mikroelementy
7-11-35+4
- yara mila npk 12-11-18 plus siarka 8 i magnez 2,7
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Majka

Podejrzewam, że potrzebne Ci będzie ok 800 l roztworu nawozu. Proponuję ten Yara Mila 12-11-18 w ilości 0,25 kg na 100 litrów wody i dobrze wymieszać.. Najpierw wykonasz oprysk dolistny a następnie do pozostałej reszty roztworu nawozu wsypiesz 50 g kwasku cytrynowego na 100 l roztworu / dobrze wymieszać/ i podlejesz pomidorki. Po tygodniu zrobisz zdjęcia jak wyglądają krzaki a zwłaszcza góra/ nowe przyrosty/.
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

Kończymy już w tym wątku tematy nawozowe. Bardzo proszę o kontynuację nawożenia pomidorów
tutaj :arrow: Czym nawozić pomidory-cz.2
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
majka426majka
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Dziękuje bardzo forumowicz bo jako jedyny publicznie mi poradził, a że dopiero dziękuje to nie "siedziałam" przed kompem tylko działałam przy swoich pomidorach. :D Co do reszty bardzo" miłych" osób na forum nie krytykujcie tylko pomagajcie!!!!!!!!!!!
;:14 ;:14

A koleżance dziękuje za rozwagę i mądre słowa. Pozdrawiam
dyrydyry7
500p
500p
Od: 21 sty 2014, o 00:42

Post »

majka426majka
Chyba słusznie powinnaś najpierw napisać co właściwie chcesz osiągnąć i jakimi dysponujesz środkami, bo jak np. niektórzy pytają kiedy wysiać to czy tamto, to nie ma jednej odpowiedzi , bo np. załóżmy , że ktoś ma pod domem szklarnię i może niewielką ilość pomidorów wynosić tam w dzień i na noc chować w domu a inny mieszka w bloku i w ogóle nie ma na działce żadnej osłony, więc termin jest różny i porady też są różne, te plamki na twoich pomidorach to niezasługują na wzruszenie ramion, ktoś kto ma kilknaście sztuk może się tym przejmować ale jeżeli ty masz kilka tysięcy sztuk, to powinno ci to latać choćby dlatego, że prawdziwe schody zaczną się jak je wysadzisz docelowo, bo jeżeli teraz się przejmujesz to jak przyjdą prawdziwe choroby to wylew, zawał i niewiadomo co więcej. Bardzo rzadko zdarza się , że pomidor choruje jak jest mały zwłaszcza w uprawie amatorskiej, bo w domu ma idealne warunki, przeczytaj co może cię spotkać później, zależy czy chcesz w sam grunt folia , szklarnia , w pomidorach bardzo ważne jest zapobieganie i co ważniejsze, jeśli postępujesz prawidłowo to nie powinnaś mieć problemów.
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 gru 2010, o 23:43

Post »

Kochani, chyba mam pierwsze problemy ... w tym sezonie :( Na sadzonkach jakieś małe ... można powiedzieć miniaturowe, białe mole :evil: Na pierwszy rzut oka wygląda jak paproch ale przy dotknięciu lata. Zdjęcia są nie wyraźne bo to coś, jest tak małe, że opcja super makro nie daje rady. Sadzonki (jak na moje oko) nie wyglądają źle, na razie żadnych anomalij nie zauważyłam ale wolę się zabezpieczyć żeby nie było za późno!

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Mój arsenał to: Previcur Energy, Fastac 100 EC, Kohinor 200 SL.

Doradźcie, proszę, mądre głowy. Co to może być, jakiego środka lepiej użyć i w jakiej dawce? Bo na ulotkach, za zwyczaj podają dawkę dla dorosłych roślin a nie dla sadzonek.

Z góry dziękuje!!

P.S. Sadzonki mieszkają w nieogrzewanej szklarni, na noc przykrywane włókniną zimową.
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Podobne do mączlika szklarniowego, poszukaj w internecie potwierdzenia.
Kasencja

Post »

To jest mączlik. Moja teściowa też miała.
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Romaszka, dwa ostatnie powinny zadziałać, zrób oprysk według zaleceń.
Mączlik się szybko mnoży, dobrze że zauważyłaś od razu.
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 gru 2010, o 23:43

Post »

Już po sprawie! Jak ja kocham FO! Zawsze mogę na was liczyć ;:196

Po bliższych oględzinach okazało się, że to paskudztwo zaatakowało moje roślinki już na maksa :evil: , wszędzie (pod spodem liści) było masa jajeczek. Najbardziej posmakował im pomidor Kosovo :shock: , nie ruszyły tylko selery i pory ... pewnie nie smakowało.

dziękuję jeszcze raz!
gregorg
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 11 kwie 2014, o 19:58

Żółknięcie obwodu liści pomidorów

Post »

Cześć. Proszę podpowiedzieć przyczynę żółknięcia obwodu liści pomidorów pod szklarnią.
Obrazek Obrazek Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”