Prośba o identyfikację

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
luna1202
100p
100p
Od: 21 mar 2014, o 09:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Prośba o identyfikację

Post »

Witam! Mam do Was wielką prośbę. Kompletnie się nie znam na roślinkach cebulkowych, a jakiś czas temu dostałam od wujka mojego męża trzy takie same kwiaty cebulkowe i ostatnio jeszcze dostałam od znajomej jakieś cebulki. Czy ktoś z Was jest w stanie określić na podstawie poniższych zdjęć co to za kwiatki?

Na pierwszych trzech zdjęciach to jest zapewne amarylis lub hippeastrum, który na dodatek wypuszcza pąka, ale skąd mam wiedzieć który to z nich?

Obrazek Obrazek Obrazek

Kolejne trzy zdjęcia to cebulki od znajomej, które kompletnie nic nie wypuszczają. Czy ja mam coś z nimi zrobić? Przesadzić? Uciąć im te uschnięte czubki?

Obrazek Obrazek Obrazek
Anna
Mój wątek --> U Ani
Fraszka_1
1000p
1000p
Od: 16 cze 2013, o 15:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Prośba o identyfikację

Post »

To pierwsze to raczej hippeastrum, amarylis wypuszcza taką jakby łodygę, tu tego nie widać :wink:
Awatar użytkownika
lucy23-61
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 wrz 2011, o 21:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Te cebulki od znajomej przesadź w coś większego koniecznie.One nie mają zupełnie miejsca i pewno mało podłoża.Po przesadzeniu powinny coś zacząć puszczać, jak będą listki można będzie określić co to.
Albo spróbuj zaryzykować i jak masz ogródek wsadź w ziemię, lekko przykryj czymś, aby się roślinki zaadaptowały.
Może to być narcyz albo żonkil.
x-Cz-a

Post »

Też tak myślę, że to żonkil ;:108
Awatar użytkownika
luna1202
100p
100p
Od: 21 mar 2014, o 09:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Serdecznie dziękuję za odpowiedzi. W takim razie kombinuję doniczkę i przesadzam.
Anna
Mój wątek --> U Ani
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”