Panta rei a może i nie w Podwórkowym
- EwkaEs
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 lip 2008, o 20:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Panta rei a może i nie w Podwórkowym
Evluk-tak(pw),korona w donicy,niezbyt rosła.Rano zgarnęłam dwa ogromne winniczki z grządek!Powinny być eksportowe i we Francji a nie podżerać moje bratki.
- Tosia1
- Od: 13 mar 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Te piegowate dzwonki, to jaką mają nazwę?

Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
- EwkaEs
Tosiu-jesienią cesarską żółtą nabyłam też,na razie obie,a raczej wszystkie trzy,bo i perska są ozdobne z liści i czekam,sucho miały owszem do wczoraj,pod wieczór podlało solidnie,możliwe,że i w nocy,a dziś chłodno od tatrzańskiego śniegu.Pytasz o szachownicę kostkową.Widać nie przeszkadza jej półcień bo u mnie nieźle sobie dają rady w Podwórkowym.
ChrystianKrysiu-przyznaj się masz jakieś niesamowite układy,samolotem,helikopterem?Paczkę przed chwilą odebrałam,wygląda na spakowaną 15 minut temu!Wszystko opisane dokładnie i ze znacznikami do wbicia w ziemię.
.Za to na zamówienie od koziorozca ciągle czekam,a tyle krótszą drogę ma do pokonania i na dodatek z górki.
Jadziu Jakuch-baardzo dziękuję!Tu wyjaśnię,że Jadzia obiecała,że jak trafi na placu przylaszczki to mi nabędzie,żebym też miała i słowa dotrzymała
ChrystianKrysiu-przyznaj się masz jakieś niesamowite układy,samolotem,helikopterem?Paczkę przed chwilą odebrałam,wygląda na spakowaną 15 minut temu!Wszystko opisane dokładnie i ze znacznikami do wbicia w ziemię.

Jadziu Jakuch-baardzo dziękuję!Tu wyjaśnię,że Jadzia obiecała,że jak trafi na placu przylaszczki to mi nabędzie,żebym też miała i słowa dotrzymała

- EwkaEs
Zimno,pada.Udało mi się nabyć naturalne surowce na palmy wielkanocne.Zasadziłam w Śródpodagrycznikowym :jeszcze jeden dzwonek skupiony,dwa dzielżany czyli czerwony i rudy jesienny,odętkę alba,odętke VIVID,zamówionej różowej w opakowaniu nie było,rudbekię Herbstsonne,bylicę Boże Drzewko,bylicę Lodovica,orszelinowatą,która była zamiast różowej odętki?,ale pod perukowcem podolskim będzie się dobrze komponować,łubiny trwałe.Wydarłam dużo podagrycznika,16 młodych i bardzo małych klonów spod okna.Zasiliłam obornikiem suszonym,taką resztką jeszcze jedną grządkę głównie z irysami z odzysku.Idę zasadzić do Podwórkowego wiciokrzew Browna Dropmore Scarlet.
Olgo(Ogród Azy) dzięki za miły telefon.U nas jest nieco cieplej,no dwa razy cieplej,bo w tej chwili całe 4 stopnie,roślinom zdaje się to nie szkodzić.Na pewno stawię się osobiście.W tym tygodniu Studium Podyplomowe,a więc zajęcia od rana do wieczora,a trzeba zdążyć duchowo i fizycznie się przygotować.
Olgo(Ogród Azy) dzięki za miły telefon.U nas jest nieco cieplej,no dwa razy cieplej,bo w tej chwili całe 4 stopnie,roślinom zdaje się to nie szkodzić.Na pewno stawię się osobiście.W tym tygodniu Studium Podyplomowe,a więc zajęcia od rana do wieczora,a trzeba zdążyć duchowo i fizycznie się przygotować.
-
- Od: 31 paź 2011, o 16:34
Ewuniu wszystko slicznie ładnie wygląda
Deszcz na pewno pomógł roslinkom,a ja chętnie zjadłabym zawartośc talerzyka
Pozdrawiam

Pozdrawiam

- Jagodka
- Od: 24 sty 2011, o 22:03
Sałatka ze stokrotkami
...toż będziesz ...STO krotna Ewka
...Poważnie , zjesz je , czy są do dekoracji ? Nasturcje , bratki ( bez winniczków
) , tudzież kwiaty bzu czarnego w cieście naleśnikowym - to rozumiem , ale stokrotki ?
Ewuś , a rośnie Ci brunnera Hadspen Cream ode mnie ? Mam sporo host do ...wyrzucenia ..to odmiana zwykła , tworząca ogromne kępy ...masz kilof , to potem nie będzie problemu z jej uszczupleniem ...bo szybko rośnie .
Serdecznie pozdrawiam

Ewuś , a rośnie Ci brunnera Hadspen Cream ode mnie ? Mam sporo host do ...wyrzucenia ..to odmiana zwykła , tworząca ogromne kępy ...masz kilof , to potem nie będzie problemu z jej uszczupleniem ...bo szybko rośnie .
Serdecznie pozdrawiam

Pozdrawiam i zapraszam serdecznie na wirtualny spacer - Jagódka
Spis moich wątków Wątek aktualny- część 6
Wątek sprzedażowy Moje tęsknoty ...malowane czesanką , pisane piórem ...
Spis moich wątków Wątek aktualny- część 6
Wątek sprzedażowy Moje tęsknoty ...malowane czesanką , pisane piórem ...
- EwkaEs
Deszcz ładnie odświeżył wczoraj,było parę nawrotów.Oczyściłam niezły kawałek z perzu i podagrycznika,ale sporo jeszcze przede mną.Hosty od Judyty jeszcze się nie ukazały pod świerkiem,muszę przeszukać podłoże pod ich kątem.
E-babciu-Powinnam wysiać do gruntu godecję wielkokwiatową i maciejkę.Wczoraj czasu nie starczyło.
Jagodko-brunnery chyba wszystkie rosną,to grządka rzadziej przez psa nawiedzana i bombardowana...Ale miejsce na kolejne tam ciągle jest.
Hosty mocno rozrosłe ,zwłaszcza jedną zieloną od Elwirki-pierwszą w Podwórkowym mi rozdzielał sąsiad z USA,był chętny do cięższych "męskich" prac,u mnie czarnoziem i zasadniczo łopata F.wystarcza.Tylko pod rusztowaniem podejrzewam,że cement związał z ziemią i stąd twardość podłoża,a może od ciężaru tak ubite.
Stokrotek nie zjedliśmy,podobno są jadalne....Kupiłam niedawno "Zapomniane warzywa" Teresy Lewkowicz- Mosiej i jest tam przepis na pastę twarożkową z nasturcją,omlet wiejski z nasturcją i kulki serowe też z nasturcją oraz jajka w sosie nasturcjowym.,ja z nasion robiłam kapary.Ale były to nasiona z ogrodu Azy to znaczy Olgi.
Dziś jadę za chwilę do Brz. i liczę,że ze sklepu "Na straganie" znowu coś dowiozę,mam co najmniej jeszcze jedną misę w swojej piwnicy a w Śródpodagrycznikowym znajdują się aż dwie pokrywy,na tej kan.żeliwnej okrągłej w pobliżu świerka już bratki stoją,a drugiej telekom. jeszcze pusto.
Przywiozłam bratki i blado różową sasankę.Przyniosłam do domu z piwnicy oprócz misy lilie od Priama,ładnie wzeszły,dobrze mi Kogra poradziła,drugą figę,bo jednak ma zielonego pąka i kartonik z opisem narcyza o którego pytałyście,nazywa się Ice Follies i pochodzi z krakowskiego Polanu,jest również zachowana cena zł 5(za chyba trzy dorodne).
Przesyłka z zamówieniem od Chrystiankrysi.

E-babciu-Powinnam wysiać do gruntu godecję wielkokwiatową i maciejkę.Wczoraj czasu nie starczyło.
Jagodko-brunnery chyba wszystkie rosną,to grządka rzadziej przez psa nawiedzana i bombardowana...Ale miejsce na kolejne tam ciągle jest.
Hosty mocno rozrosłe ,zwłaszcza jedną zieloną od Elwirki-pierwszą w Podwórkowym mi rozdzielał sąsiad z USA,był chętny do cięższych "męskich" prac,u mnie czarnoziem i zasadniczo łopata F.wystarcza.Tylko pod rusztowaniem podejrzewam,że cement związał z ziemią i stąd twardość podłoża,a może od ciężaru tak ubite.
Stokrotek nie zjedliśmy,podobno są jadalne....Kupiłam niedawno "Zapomniane warzywa" Teresy Lewkowicz- Mosiej i jest tam przepis na pastę twarożkową z nasturcją,omlet wiejski z nasturcją i kulki serowe też z nasturcją oraz jajka w sosie nasturcjowym.,ja z nasion robiłam kapary.Ale były to nasiona z ogrodu Azy to znaczy Olgi.
Dziś jadę za chwilę do Brz. i liczę,że ze sklepu "Na straganie" znowu coś dowiozę,mam co najmniej jeszcze jedną misę w swojej piwnicy a w Śródpodagrycznikowym znajdują się aż dwie pokrywy,na tej kan.żeliwnej okrągłej w pobliżu świerka już bratki stoją,a drugiej telekom. jeszcze pusto.
Przywiozłam bratki i blado różową sasankę.Przyniosłam do domu z piwnicy oprócz misy lilie od Priama,ładnie wzeszły,dobrze mi Kogra poradziła,drugą figę,bo jednak ma zielonego pąka i kartonik z opisem narcyza o którego pytałyście,nazywa się Ice Follies i pochodzi z krakowskiego Polanu,jest również zachowana cena zł 5(za chyba trzy dorodne).
Przesyłka z zamówieniem od Chrystiankrysi.

- EwkaEs

Olu(Ogród Azy) pozdrawiam z Podwórkowego,żonkile w rozkwicie,szachownice kostkowe i lisie też,ułudki wiosenne,wybijają hosty choć nie wszystkie i chyba skorzystam z propozycji Jagodkowej celem uzupełnień .
Tacco-figa żyje.
Evluk-kwiaty ścięłam,tylko trochę,bo chcieliśmy się nimi nacieszyć,a na dole nie możemy.Wpada się by zrobić co najpilniejsze.Bardzo cieszy mnie złotlin jeden,bo nieco zasłania to co na Podwórku,a picta od Stasi Ogrod.,że żyje,bo bałam się,że nie zniósł tego podlewania piachem i wapnem przez panów robotników.

- Aza
- Od: 10 lut 2008, o 18:33
Ewo złotlin masz zachwycający. Żonkile piękne, ale jak sie u mnie ociepli to tez będę miała, bo pączki zamarly ale są. Tylko z mojego kupionego mixu, mam kartonik więc się nie mylę wyszły same żółte te co kwitną pod forsycją. U mnie zimno i ponuro. Pozdrawiam.
OLGA od malamutów
Wątki Azy
Wątki Azy
- EwkaEs
Olu-Złotlina pełnego zobaczę czy nie da się rozdzielić?Ten picta czyli variegata od Stasi Ogrod. z Andrychowa tez ma się dobrze,ale jest malutki ikrzaczasty,zwarty i kwitnie duzo mniej efektownie.w Podwórkowym wszystkie żonkile jeszcze kwitną,powinny jeszcze być narcyzy te babcine białe z czerwonym przykoronkiem,dosadzałam,a w Śródpodagrycznikowym żółte trąbkowe wczoraj ostatni przekwitł,pełne maja się dobrze,choć schlastane wczorajszym deszczem po burzy,deszcz był z niewielkim udziałem gradu i dwa razy przepędzał mnie z czyszczenia okolicy z mlecza.Zdążyłam posadzić "kolekcję cebulek! białych"-dalię"dekoracyjna biała" jest za floksami od Ciebie,12 mieczyków abisyńskich(glaciolus Callianthus) i 5 lilii azjatyckich Navona.Będzie narodowo,bo cebulki lilii od Priama przysłane późną jesienią i za mądrą poradą Kogry zadoniczkowane w piwnicy ładnie wyszły,są dwie ciemno czerwone Vivaldi.Zdążyłam uporządkować mięty,przenieść spod świerka w lepsze miejsce bardziej widne jedną,a drugą scalić,bo się rozlazła między innymi nasadzeniami.Dziś spodziewam się zamówionych m.in.naparstnicy rdzawej i miodunki długolistnej.Muszę sprawdzić co z "szafirową burzą,"przynieść z piwnicy i zacząć podlewać.Zapowiadają znowu opady i jest 4 stopnie.Ale może dam rady.Rozebrano w pobliżu dom przybranych rodziców kolegi z harcerstwa,gruz ładują w worki,a panowie robotnicy obiecali mi pozwolić wykopać liliowca i co tam zostało .Truskawek jeszcze z Podwórkowego nie przenoszę do skrzynek,bo pogody do końca nie jestem pewna.Życzę Ci rychłego ocieplenia!
- amba19
- Od: 11 kwie 2007, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ewo - a gdzie posadziłaś Krasawicę w Podwórkowym czy w Śródpodagrycznikowym? Mogłabyś zrobić jej fotkę?
Ja wybrałam najbardziej "ulistnioną" sadzonkę w mojej B...ce i teraz mam dylematy czy przetrwa na dworze (czyli na polu - jak się mówi u Was prawda?)....
Ja wybrałam najbardziej "ulistnioną" sadzonkę w mojej B...ce i teraz mam dylematy czy przetrwa na dworze (czyli na polu - jak się mówi u Was prawda?)....
- zuzanna2418
- 1000p
- Od: 15 maja 2013, o 09:59
Z tymi odmianami złotlinu mam identyczne doświadczenia. Variegata uformował zwarty, niski krzaczek, podczas gdy ten pełny wypuszcza luźne długie pędy. Kolekcja żonkili imponująca.
Zuzanna Ten, kto się śmieje, ten ma nadzieję
Nie porzucaj, nie rozmnażaj - sterylizuj
moje wątki miastowe i wiejskie

moje wątki miastowe i wiejskie
- EwkaEs
Ambo-Krasavitsa całkiem na razie niekrasiwa!ot dwa patyczki może po 12-15 cm zazielenione na końcu,pączuszek taki ledwo widoczny.Nakryłam butlą,bo wczoraj przeszła burza gradowa,dziś popaduje,a może być powtórka.Tego lilaka zasadziłam pod osłoną żywopłotu w Śródpodagrycznikowym,tu jest bardziej na oku.Nie jest to miejsce docelowe.Na dworze...
Zuzanno-nie spodziewałam się,że w głębokim półcieniu złotlin tak się ładnie rozwinie,wprawdzie ziemia jest w Podwórkowym dobra,a i ja zasilam kurzyńcem ,bydlęcym i jesiennym nawozem no i staram się podlewać gdy susza.
Taki pomysł,nie dla mnie,ale może się spodoba komuś mieszkającemu w czystej okolicy?
Magnolia:

i wonne leśne fiołki ze Śródpodagrycznikowego(co widać,choć tępię !),mam je pod krzewem pigwowca tym starym reanimowanym wspaniale kwitnącym obecnie i wokół pnia klonu ,u stóp hortensji pnącej na zamknięciu ogrodu

Zuzanno-nie spodziewałam się,że w głębokim półcieniu złotlin tak się ładnie rozwinie,wprawdzie ziemia jest w Podwórkowym dobra,a i ja zasilam kurzyńcem ,bydlęcym i jesiennym nawozem no i staram się podlewać gdy susza.
Taki pomysł,nie dla mnie,ale może się spodoba komuś mieszkającemu w czystej okolicy?

Magnolia:

i wonne leśne fiołki ze Śródpodagrycznikowego(co widać,choć tępię !),mam je pod krzewem pigwowca tym starym reanimowanym wspaniale kwitnącym obecnie i wokół pnia klonu ,u stóp hortensji pnącej na zamknięciu ogrodu

- EwkaEs
Zuzanno-mam słabość do żonkili i pokusę ,bo to i sklep firmowy Polanu niedaleko i prawie co roku bywam w świetnie zaopatrzonym centrum w Myślenicach,a kupuję po 3-5 sztuk,stąd i różnorodność.Tulipany się w Podwórkowym nie sprawdziły,za ciemno.Dobrze sobie radzą szachownica kostkowa i lisia nawet tratowane przez zwierzę sąsiadów.Kredka przy nim to waga najlżejsza piórkowa? musza?Ładnie się rozwija pelargonia bluszczolistna od Ciebie.Chorwackie dobrze się późną jesienią zapowiadały,ale mimo łagodnej zimy nie przetrwały.
Ambo-wróciłam za późno z pracy i w deszcz,nie udało się zrobić portretu wczesnych etapów życia Krasavitsy,teraz też leje....
W pracy wielkim kwiatostanem obdarzyła mnie hoja multiflora.

Olu z Ogrodu Azy-śnieg w ogródku?Postaram się dziś odrobić godziny z poświątecznej środy i wtedy byłabym wcześniej w Z.
Odrobiłam!
Chroniona butlą na wszelki wypadek-szaleją panowie z kosami elektrycznymi ścinając chwasty równo z ziemią moja malutka Krasavitsa.Pączki ma liczne.
Dziś przyszły dwie przesyłki-obiecane od Jadzi Jakuch przylaszczki i zamówienie od Marty Koziorożca .Jak dobrze mieć sąsiada niezmiennego od lat!
Sadziłam miodunkę długolistną,okazały wilczomlecz pstry,złocień niski,naparstnicę rdzawą,tojeść orszelinową,lilię Vivaldi od Priama,przylaszczki i małą prymulkę żółtą
która z nimi była

Ambo-wróciłam za późno z pracy i w deszcz,nie udało się zrobić portretu wczesnych etapów życia Krasavitsy,teraz też leje....
W pracy wielkim kwiatostanem obdarzyła mnie hoja multiflora.

Olu z Ogrodu Azy-śnieg w ogródku?Postaram się dziś odrobić godziny z poświątecznej środy i wtedy byłabym wcześniej w Z.
Odrobiłam!
Chroniona butlą na wszelki wypadek-szaleją panowie z kosami elektrycznymi ścinając chwasty równo z ziemią moja malutka Krasavitsa.Pączki ma liczne.
Dziś przyszły dwie przesyłki-obiecane od Jadzi Jakuch przylaszczki i zamówienie od Marty Koziorożca .Jak dobrze mieć sąsiada niezmiennego od lat!
Sadziłam miodunkę długolistną,okazały wilczomlecz pstry,złocień niski,naparstnicę rdzawą,tojeść orszelinową,lilię Vivaldi od Priama,przylaszczki i małą prymulkę żółtą

- eukomis
- Od: 13 sty 2008, o 17:31
Witaj Ewus piękne te białawe żonkile, muszę kupić sobie na jesień własnie białe bo mam chyba z 200 żółtych .Pod koniec jesieni cebulki żonkili w Aldii były po przecenie po 2,50zł to kupiłam miały być różne kolory,a mam prawie wszystkie żółte
też ładne duże kwiaty.