Choroby i szkodniki czosnku
- danutka66
- 500p
- Od: 11 sie 2006, o 15:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: choroby i szkodniki czosnku
Francik to gleby 4 klasy hehe,póki co posiałam tam białągorczycę i aksamitki
-
- 500p
- Od: 9 lut 2012, o 11:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Danutko66, na takich glebach dobrze utrzymanych będzie wszystko, a wiosną możesz zasiać - nie tylko dla ozdoby - nagietka . Też jest nicieniobójczy, uprawiany przez cały sezon wegetacyjny może zniszczyć niemal całą populację tego szkodnika, a ponadto będzie wabił na siebie mszyce, którą możesz zwalczać nie tylko ekologicznie /wiem, że jesteś fanką ekologii extremalnej nawet/.
Francik.
Francik.
Francik
- danutka66
- 500p
- Od: 11 sie 2006, o 15:59
hahahaha fanką to może nie jestem,ale z pewnością przeciwnikiem chemii ,jeśli nie jest potrzebna...bo to właśnie chemia jest extremalna 

-
- 50p
- Od: 26 lut 2014, o 07:35
- maryann
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Re: CZOSNEK - COŚ NIE TAK...
Wyrwij taką chorą, obejrzyj dokładnie część podziemną; może coś będzie widać.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
-
- 50p
- Od: 26 lut 2014, o 07:35
zrobię to jutro. d roku mam działke i jest tam bardzo słaba ziemia. Pod czosnkiem nie zdążyłem jesienia wzbogacić ziemi. Tylko łubin w tym miejscu przekopałem. Jutro podsypię z góry przerobionej ziemii z kompostownika i zpulchnię ziemię. Dodatkowo mam zamiar zrobić oprysk przeciw chorobom grzybowym
- maryann
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
A gdzie ta ziemia- w miarę dokładnie(regulamin forum...)?
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 3 maja 2014, o 18:28
Witam proszę o pomoc
http://zapodaj.net/6fa405e6561fa.jpg.html
http://zapodaj.net/6fa405e6561fa.jpg.html
Mam pytanie ,dlaczego czosnek zaczyna pleśnieć ,oczywiscie pleśnieje główka która jest jeszcze w ziemi,stwierdziłam to po wyrwaniu czosnku ,który miał żółknące liście,ziemia jest zruszana często ,nie ma za mokro a mimo to pleśń jest na spodzie główki.
-
- 500p
Według tych kilku słów to może być zgnilizna podstawy piętki, wywoływana przez grzyby fusarium,co znaczy, że jest chorobą odglebową lub 'zakupioną'. Zwalczanie to dezynfekcja gleby, gdyż fusarium oxysporum cz avenaceum powodujące tę chorobę atakuja również inne, niespokrewnione rośliny.
Pozdrawiam, Francik
Pozdrawiam, Francik
Francik
Dziękuję Franciszku,czy to by znaczyło,że gleba może jest czyms skażona?może jakiś oprysk trzeba zastosować po zbiorach na samą glebę,a może są rośliny które by to zrobiły?to dzieje się u mojej mamy ,ona nie stosuje chemii.
-
- 500p
Smirko, podstawową zasadą jest unikanie następstwa roślin po sobie, czyli monokultura, drugą - zaprawianie, trzecią - profilaktyka. Taki sposób użytkowania pozwala na uniknięcie oprysków interwencyjnych. Pytasz o preparaty roślinne - jest wątek o nich zapoznaj się z nim.
Pozdrawiam, Francik
Pozdrawiam, Francik
Francik