Małe możesz okryć, jeśli są narażone na silne wiatry, jak w zacisznym niech sobie stoją bez sukienek.Janusz20 pisze:Zbliżają się większe mrozy do -10 w nocy.
Czy magnolię należy okryć teraz agrowłókniną, żeby nie straciła pąków?
Magnolia pośrednia,Suzan - (Magnolia soulange’a )
- Ivona44
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 mar 2013, o 14:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Magnolia powtarzająca kwitnienie
Pozdrawiam, Iwona.
- e-genia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja mam Yellow Bird. kwitnie koniec kwietnia początek maja , nie powtarza kwitnienia ,przynajmniej u mnie , bardzo dobrze zimuje , nawet bez uszczerbku przezimowała 3 lata temu .Janusz20 pisze:Zastanawiam się nad kupnem magnoli Yellow Bird.
Ja chciałabym dowiedzieć się o magnolie Genie czy dobrze zimuje w naszych warunkach ?
Zastanawiam się nad kupnem magnolii yellow bird.
Kiedy kwitnie Yellow bird czy w czerwcu jak niektórzy podają?
Czy ktoś wie kiedy wiosną nawozić magnolie? Mam 4 i chcę żeby fajnie kwitły.
Kiedy kwitnie Yellow bird czy w czerwcu jak niektórzy podają?
Czy ktoś wie kiedy wiosną nawozić magnolie? Mam 4 i chcę żeby fajnie kwitły.
A może łątwiej i lepiej kupić forme drzewkową,a nie kaleczyć form krzakowych ,które specjalnie zostały stworzone na taką wlaśnie forme?Z tego co czytałam magnolia nie lubi cięcia,a z tego co słyszałam (od mojego ogrodnika) i z tego co sama wiem z wałsnych wieloletnich doświadczeń;nic magnolii nie jest po cięciu i nawet łądnie się rozkrzewia(usówam wszystkie zeschłe kwiatostany)MID2006 pisze: Wdzięczna byłabym także za radę na temat tego jak formować magnolię żeby przypominała drzewo a nie krzak.
Mam formę drzewkową żółtej magnoli o nazwie FEI HUANG ,to przepiękne drzewkoktóre samo formuje sobie kronę;mam też SUZAN ,której nie okaleczyła bym ngdy aby zmienić ją w forme drzewkową.Wystarczy dokładnie przyjżeć się misternie ułożonym gałązkom właśnie o tym czasie kiedy liści brak,aby skutecznie odłożyć sekator.Obie magnolie powtarzają kwitnienie,ale już nie tak spektakularnie.
- amarylis384
- 500p
- Od: 5 sty 2014, o 18:50
Mam dwie magnolie, mają kilkanaście lat. Powtarzają kwitnienie w sierpniu. Jedna ma kwiaty ciemno-różowe długie , druga kształt kwiatu to odwrócona gruszka - biała w środku różowa z zewnątrz. I właśnie ona ku mojemu zdziwieniu w dniu dzisiejszym ma 4 otwierające się pąki. Reszta pąków też mocno nabrzmiała. WIOSNA!
Pozdrawiam
Pozdrawiam

- amarylis384
- 500p
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 2 lut 2012, o 05:08
U mojej magnolii zaczęły otwierać się pąki, ale zamiast różowych płatków widzę coś czarnego i uschniętego. W kilku innych pąkach zauważyłam coś żółtego
Macie jakieś sugestie? Czy to choroba czy przymarznięcie pąków?

Pozdrawiam wszystkich 
Marzena

Marzena
- amarylis384
- 500p
Marzena - takie pąki czarne, zasychające miałam kiedyś po silnym przymrozku. One potem całe odpadały, ale zimy mroźnej nie było i przymrozków silnych też nie. Może to grzyb? Jeżeli pąki nie będą rozwijać się opryskaj czymś na grzyba np. Topsin , Bravo itp.
Powodzenia
Powodzenia

- amarylis384
- 500p
- amarylis384
- 500p
Pull bardzo ładna ta gwiaździsta (chyba się nie pomyliłam), tylko one rosną takie gigantyczne. Dobrze, że masz ją za miedzą. My przycinamy nasze magnolie corocznie kosztem kwiatów, ale trzeba utrzymać je w takiej wielkości bo ogródek nie jest duży.
Zbliżają się przymrozki -3 czy przykryć pąki magnolii?
Magnolia yellow bird kwitnie równocześnie z i po rozwinięciu liści, czyli później niż większość innych odmian.
Na ogół kwitnienie przypada na maj-początek czerwca, ale w tym roku widzę już teraz na mojej rozwijające się pąki.
Yellow bird kwitnie bardzo długo, ale kwiaty ma nieduże, zielonkawożółte, jej kwitnienie nie jest więc tak spektakularne jak odmian o dużych, różowych kwiatach. Nie powtarza kwitnienia, ale i tak warto mieć ją w ogrodzie.
Mam u siebie 7 magnolii, jedną z moich ulubionych jest fragrant cloud - wcześnie kwitnie, ma bardzo duże, mocno pachnące kwiaty i powtarza kwitnienie latem. Lubię też rustica rubrę - mniejsze i ciemniejsze z zewnątrz kwiaty, pachnie, powtarza kwitnienie.
Obficie kwitnie susan, ale słabo pachnie, a z żółtych lubię też yellow lantern - ma duże kremowożółte, pachnące kwiaty.
Miałam henry kern, ale słabo kwitła (małe kwiaty) i chorowała więc wyrzuciłam - ale to moja wina - rosła w cieniu.
To jak obficie i kiedy kwitną magnolie zależy w dużym stopniu od pogody, tj. tego jaką mieliśmy zimę (temperatura, wiatr, późne przymrozki), jaką mamy wiosnę - magnolie kochają słońce, nie lubią deszczu i wiatru oraz stanowiska - lubią zaciszne, słoneczne miejsca.
Zauważyłam, że jak magnolie obficie kwitną wiosną to słabo powtarzają kwitnienie latem i na odwrót.
Na ogół kwitnienie przypada na maj-początek czerwca, ale w tym roku widzę już teraz na mojej rozwijające się pąki.
Yellow bird kwitnie bardzo długo, ale kwiaty ma nieduże, zielonkawożółte, jej kwitnienie nie jest więc tak spektakularne jak odmian o dużych, różowych kwiatach. Nie powtarza kwitnienia, ale i tak warto mieć ją w ogrodzie.
Mam u siebie 7 magnolii, jedną z moich ulubionych jest fragrant cloud - wcześnie kwitnie, ma bardzo duże, mocno pachnące kwiaty i powtarza kwitnienie latem. Lubię też rustica rubrę - mniejsze i ciemniejsze z zewnątrz kwiaty, pachnie, powtarza kwitnienie.
Obficie kwitnie susan, ale słabo pachnie, a z żółtych lubię też yellow lantern - ma duże kremowożółte, pachnące kwiaty.
Miałam henry kern, ale słabo kwitła (małe kwiaty) i chorowała więc wyrzuciłam - ale to moja wina - rosła w cieniu.
To jak obficie i kiedy kwitną magnolie zależy w dużym stopniu od pogody, tj. tego jaką mieliśmy zimę (temperatura, wiatr, późne przymrozki), jaką mamy wiosnę - magnolie kochają słońce, nie lubią deszczu i wiatru oraz stanowiska - lubią zaciszne, słoneczne miejsca.
Zauważyłam, że jak magnolie obficie kwitną wiosną to słabo powtarzają kwitnienie latem i na odwrót.