Czym nawozić pomidory-cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
sachel
100p
100p
Od: 14 lut 2014, o 14:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Czym nawozić pomidory-cz.2

Post »

Da się ustalić dawkę, ustalając pod azot czyli 2ml/l , ale brakuje P - wartość niewiele poniżej minimum, natomiast K jest co najmniej o połowę za mało, jeśli masz możliwość kup ten florovit do pelargonii :wink:

A ten swój florovit 6-6-6 możesz zużyć np. do storczyków - w amatorskiej domowej ich uprawie nawozy o zrównoważonych składzie są jak najbardziej pożądane, gdy nie mamy doświadczenia i wiedzy jak rozpoznawać co i kiedy brakuje :)
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2014, o 19:27

Post »

Dzięki sachel,tak zrobię. Do storczyków trochę pójdzie ( mam go 1 l ,a reszta do kwiatów ogrodowych.
Pozdrawiam serdecznie- Ela
Awatar użytkownika
chmielu11
200p
200p
Od: 21 lip 2013, o 22:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam zakupiłem dziś nawóz do pelargonii NPK -3-5-8 czy ktoś mi obliczy w jakiej dawce go dodawać do wody jest to PLANTA VIT NAWÓZ DO PELARGONII :wit
Pozdrawiam Krzysiek
Awatar użytkownika
sachel
100p
100p
Od: 14 lut 2014, o 14:10

Post »

chmielu11
ehh..
3-5-8 powiadasz?
Nie chodzi o to czy do "pelargonii" czy do "kaktusów" ważne tu jest stosunek NPK, a florovit do pelargonii ma praktycznie stosunek ten idealny..
nie było florovitu rozumiem?

liczenie tego jest łatwe leniuszku :wink:
Jak dasz 3,5ml / litr to masz odpowiednio:
N- 105 (od 90- do 120)
P- 175 (138-184)
K- 280 mg/ l (240-300)
// w ( ) wartości graniczne dla pomidora //

I w ten oto sposób mieścimy się w wartościach granicznych. :wink:
Awatar użytkownika
chmielu11
200p
200p
Od: 21 lip 2013, o 22:49

Post »

;:138 Dzięki CI bardzo za odpowiedz to rozumiem że mam dać 3,5 ml i będzie ok? ;:304
Pozdrawiam Krzysiek
gardenboss
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 12 gru 2011, o 13:10

Post »

Co do pomidorów, to nie każdy uniwersalny nawóz nadaje się do ich nawożenia. Są nawozy przeznaczone konkretnie pod potrzeby pomidorów. Zbyt duża dawka azotu, który jest głównym składnikiem nawozów uniwersalnych, może zaburzyć wchłanianie innych niezbędnych składników pokarmowych i pomidory zaczną chorować.
Poznam Regulamin Forum
podjadek
200p
200p
Od: 16 cze 2013, o 17:05

Post »

Znawcą to ja nie jestem ale nie patrzę na nazwę czy on jest uniwersalny czy do pelargonii ale na skład NPK.
Dla pomidora 4-6-8 tak mówią znawcy tematu.
Awatar użytkownika
ED99
200p
200p
Od: 11 sie 2013, o 14:16

Post »

Jeśli damy 3,5ml na l,nawozu o składzie:
Obrazek
to też się zmieścimy w wartościach granicznych ?
Pozdrawiam ED.
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Rachunek jest prosty tak, że można go w mig przeprowadzić w myśli .

Mamy na nawozie podany skład w procentach , tak, jak w tym konkretnym przypadku NPK 3-5-7. Wystarczy tylko dopisać do każdej cyfry " 0 " i mamy ile nawóz zawiera miligramów w jednym mililitrze czyli 30-50-70 . Jeśli damy więc 3 ml nawozu na litr wody będziemy mieli azotu 30 x 3 = 90 , fosforu 50 x 3=150 ,potasu 70 x 3= 210 . Widzimy, że jest za mało potasu. Przy 3,5 ml/l będzie azotu 30 x 3,5= 105 fosforu 50 x 3,5 = 175, potasu 70 x 3,5 = 245. Widać więc , że przy 3,5 ml/ l składniki są w normie.

Widzicie, że każdy może to sobie obliczyć bez kalkulatora nawet.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

Tyle razy już było przeliczane w wątkach pomidorowych a podawane wartości graniczne są przynajmniej raz dziennie, aż dziw że jeszcze są takie pytania :D Może post powyżej powinien być na pierwszej stronie, każdej części "Czym nawozić pomidory" :D Wtedy każdy mógłby bez problemu spojrzeć i podłożyć swój nawóz :)
redneck
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 31 mar 2014, o 15:59

Post »

Witam!
Otóż jest dobrze. Część pomidorów wyszła już chyba z dziecięctwa i zostaną niebawem wprowadzone w okres młodzieńczy. To moja inicjacja ogrodnicza. Ale do rzeczy. Na kilku pomidorach pojawiło się takie cuś, patrz zdjęcie.

Obrazek

Wnioskuję, że te cuda to pierwsze grona. Czyżby??? Pomidor ma 55cm i był posadzony na początku lutego. Tak wygląda w całości.

Obrazek

Do tej pory karmiony był trzy razy w odstępach tygodniowych Florovitem dolistnie. I teraz powstaje pytanie. Czy to jest ten czas, że należy podać siarczan magnezu, który pomoże w formowaniu się przyszłych pomidorów. Czy może lepiej będzie podać saletrę wapniowo magnezową? Jeśli tak to dolistnie czy w ziemię? Czy 5 dekagramów na 10 litrów to dobre stężenie przy karmieniu dolistnym? Dużo pytań? Tak.
Pozdrawiam
redneck
The mole's little eyes would break every heart, but not the molecatcher's.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
ED99
200p
200p
Od: 11 sie 2013, o 14:16

Post »

BobejGS pisze:Tyle razy już było przeliczane w wątkach pomidorowych a podawane wartości graniczne są przynajmniej raz dziennie, aż dziw że jeszcze są takie pytania :D Może post powyżej powinien być na pierwszej stronie, każdej części "Czym nawozić pomidory" :D Wtedy każdy mógłby bez problemu spojrzeć i podłożyć swój nawóz :)
Bardzo dobry pomysł by na pierwszej stronie wątku umieszczać istotne informacje, przepisy ,czy na pojawiające się wątpliwości i pytania w dalszej części wątku umieszczać informację na pierwszej lub drugiej stronie .Po przeczytaniu pierwszych stron dowiedzielibyśmy się szybko np. czy pomidory pożywką podlewamy raz dziennie czy przy każdorazowym podlewaniu :D oraz np. że jeśli stosujemy OW to już nie pryskamy cytrynianem wapna i nie potrzeba wtedy by było czytać całego wątku .Teraz te same pytania zadawane są czasem na 5 ,16 czy na 37stronie ,bo nie każdy ma czas czytać całe wątki.

forumowicz dziękuję za tak czytelne przedstawienie obliczeń i to bez kalkulatora ;:138
Pozdrawiam ED.
podjadek
200p
200p
Od: 16 cze 2013, o 17:05

Post »

Na ryneczku widziałem rozsadę pomidorów miały one intensywnie ciemnozielony kolor.
Z czego to wynika? Bo moja jest raczej jaśniejsza, a jest "karmiona" roztworem składników w granicznych wartościach dla pomidora.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

U mnie w zależności od odmiany, mają różne barwy :) Mocno zielona jest na przykład Perła Kaszub :)
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2014, o 19:27

Post »

Podejrzewam,że te pomidorki z targu były ostro nawożone dolistnie.
Pozdrawiam serdecznie- Ela
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”