Witam Wszystkich serdecznie.Pozwolicie ,ze tez wypowiem się w temacie kurek.Obecnie mam 15 szt +1 kogut.Mam zamiar w maju dokupić 20szt, oraz 20szt brojlerów.W ubiegłym roku też miałam brojlery i wiem ,że jest to bardzo zdrowe mięsko.Karmię pszenicą rozprażoną ,do tego dostają ześrutowaną kukurydzę oraz trochę soi oraz witaminy.Niosą się bardzo dobrze ,nawet po 15 jaj dziennie.Pozdrawiam
Tak prezentują się moje kurczaki z pierwszej próby sztucznej inkubacji. Na 30 jaj, 10 okazało się niezalężonych (pochodziły od brojlerek), a 3 zamarły w ostatnim tygodniu. Wczoraj umieściłem w inkubatorze drugą turę - 62 jaja, w tym 30 od brojlerów, gdzie średnio tylko połowa jest zalężona, więc liczę po cichu na jakieś 45 kurczaków
limonkaa pisze:A inkubator kupiony czy swojej roboty ?
Oczywiście, że robiony Trochę płyty meblowej, styropianu i konstrukcja powstała w dzień. Wykorzystałem termostat, który służył mi do ukorzeniania winorośli, musiałem tylko dorobić element grzejny. Planuję po tej inkubacji przerobić półki na jakieś z półautomatycznym obracaniem jaj, bo ręczne obracanie 2 razy na dobę potrafi być bardzo uciążliwe przy większych ilościach.
Witam,oczywiście jajka znoszą kury nioski,natomiast brojlery kupuję dodatkowo z przeznaczeniem na mięsko.Bardzo ważne ,aby zakupione kury odrobaczyć,żeby się dobrze chowały. ubiegłym roku dostałam od kuzyna młodego kogutka.Fajnie się chował ale tylko przez 3 tygodnie.Po tym czasie kogut zdechł.Mial robale.
lucas070707 pisze:Tak prezentują się moje kurczaki z pierwszej próby sztucznej inkubacji. Na 30 jaj, 10 okazało się niezalężonych (pochodziły od brojlerek), a 3 zamarły w ostatnim tygodniu. Wczoraj umieściłem w inkubatorze drugą turę - 62 jaja, w tym 30 od brojlerów, gdzie średnio tylko połowa jest zalężona, więc liczę po cichu na jakieś 45 kurczaków
Pierwsze słyszę żeby brojlery znosilły jajka ,brojlery to kurczaki które chowa się ok 6 tygodni i się zabija je na mięso .
Dziwne zjawisko, ale trafiło się nam kilka kokoszek, które znoszą jajka. Niestety do wysiadywania się już nie nadają, bo rozgniatałyby je Wrzucę w weekend zdjęcia jak wyglądają te kurczaki po kilku tygodniach na tle tych z jajek od zwykłych niosek - różnica w rozwoju kolosalna.
Komplenie nie rozumiem tego co piszesz ,kokoszka znosi jajka i je wysiaduje ,dlaczego miałaby je zgnieść ,u kur są też gatunki ,więc są mniejsze i większe .
-- Pt 09 maja 2014 07:41 --
Gwoli wyjaśnienia brojlery to drób hodowany na mięso ,krótko hodowany ,i dotyczy ta nazwa nie tylko kurcząt ale i kaczek ,gęsi,indyków .
Jeśli chodzi o Brojlery nie mogę się z wami zgodzić, że to kury tylko na mięso. Kilka razy zostawialiśmy po 4-5 kurek i znosiły duże jajka, często z podwójnym żółtkiem. Nie jest to kura, która posiada instynkt kwoczenia ale jajka znosi jak każda inna. Jedyny problem z brojlerami jest przy dużych upałach bo potrafią zejść na zawał.