Ogródek AGNESS
- iwona0042
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 15 lis 2011, o 10:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ogródek AGNESS
No i wpisuję go sobie to tajnego zeszytu 
Obejrzałam Twoje zdjęcia i u mnie nie jest tak źle jak myślałam
Miałam mylne przekonanie że u mnie wegetacja roślin jest bardzo opóźniona.Na szczęście pomyliłam się i mój ogród jest tylko troszkę w tyle za Waszymi,a już popadałam w kompleksy.Patrząc na Twoje zdjęcia pięknych roślin utwierdziłam się w przekonaniu że stanowczo mam za mało wiosennych kwiatków
Cały weekend spędziłam na działeczce.Pogoda mi dopisała chociaż niedzielny ranek był zimny, ale za to popołudniu słonko nadrabiało zaległości. ja też podgoniłam swoje zaległości, ale jak u wszystkich sporo pracy jeszcze zostało.Nazwę tej pięknej skalnej roślinki również zapisałam bo akurat w tym roku nosze się z zamiarem utworzenia skalnika. Jakie Aguś poleciłabyś mi jeszcze roślinki na skalniak?
- gosiaczek12a11
- 500p

- Od: 1 kwie 2012, o 17:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Urocza ta szachownica o ile dobrze kojarzę ???
Nie wiedzieć czemu u mnie jeszcze jej brak
Nie wiedzieć czemu u mnie jeszcze jej brak
- anym

- Od: 4 kwie 2013, o 19:01
Aga hej
Szachownica piękna
taki maluszek a ile ma w sobie uroku i głodek kolejne maleństwo zasługujące na wielkie brawa
Wiosna u Ciebie coraz piękniejsza 
Szachownica piękna
- AGNESS

- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Iwonko warto go mieć, bo bardzo wcześnie kwitnie i jest śliczny
Gosiu pewnie, że nie jest źle...... jest kilka ogródków, w których roślinki kwitną na potęgę..... jakby gleba była podgrzewana
ale czy kwiatuszki zakwitną troszkę wcześniej, czy troszkę później to i tak bardzo cieszą
Co do skalnych roślinek, ja uwielbiam te maluszki, są takie delikatne i piękne.... trzeba się nad nimi pochylić, żeby dostrzec ich niesamowitą urodę
Napiszę Ci Gosiu co ja mam na skalniaku i uważam, że fajnie posadzić : floksy szydlaste, żagwiny, różne skalnice, różne większe i mniejsze goździki, gęsiówki, głodki, lewizje, prymule, niskie przetaczniki, smagliczkę, wilczomlecz mirtowaty, żurawki, bertram marokański, czosnek spiralny, dębik ośmiopłatkowy, goryczka, karmnik ościsty, krwawniki, mazus, głowienka, kulnik, delospermy, mydlnica, miniaturowy penstemon, pszonak Perowskiego, przeróżne rojniki i rozchodniki , sasanki, niskie iryski, warto też wzbogacić go niskimi cebulowymi ( krokusy, iryski, tulipanki botaniczne, cebulice, szachownice itp...)..... to tyle co ja mam, ale oprócz tego jest jeszcze mnóstwo innych ślicznych roślinek....
Gosiaczku to faktycznie szachownica, to są urocze kwiatuszki, kupowałam przed kilku laty więcej odmian, a niestety okazało się, że są tylko 2.... koniecznie muszę poszukać cebulek i dosadzić
Aniu szachowniczki bardzo lubię i ciesze się, ze już zaczynają kwitnąć..... za chwilę pojawią się też kostkowate, bo też maja już piękne pąki
Wiosna u mnie ociągała się, ociągała.... a teraz błyskawicznie nadrabia 

Gosiu pewnie, że nie jest źle...... jest kilka ogródków, w których roślinki kwitną na potęgę..... jakby gleba była podgrzewana
Co do skalnych roślinek, ja uwielbiam te maluszki, są takie delikatne i piękne.... trzeba się nad nimi pochylić, żeby dostrzec ich niesamowitą urodę
Gosiaczku to faktycznie szachownica, to są urocze kwiatuszki, kupowałam przed kilku laty więcej odmian, a niestety okazało się, że są tylko 2.... koniecznie muszę poszukać cebulek i dosadzić
Aniu szachowniczki bardzo lubię i ciesze się, ze już zaczynają kwitnąć..... za chwilę pojawią się też kostkowate, bo też maja już piękne pąki

-
heliofitka

- Od: 2 cze 2010, o 11:02
Kiedyś fascynowały mnie rośliny skalne, więc założyłam sobie spory skalniak.
Niestety po pewnym czasie zrozumiałam, że jest przy nich trochę roboty (wieczne odmładzanie), więc moja miłość zbladła.
Niemniej każdej wiosny na widok kolorowych poduch ciśnienie idzie mi w górę
Teraz owszem mam trochę, ale rozrzucone po całym ogrodzie.
Agnieszko sasanki to moja słabość. Choć muszę się przyznać, że bardziej podobają mi się liście, niż sam kwiat
Niestety po pewnym czasie zrozumiałam, że jest przy nich trochę roboty (wieczne odmładzanie), więc moja miłość zbladła.
Niemniej każdej wiosny na widok kolorowych poduch ciśnienie idzie mi w górę
Teraz owszem mam trochę, ale rozrzucone po całym ogrodzie.
Agnieszko sasanki to moja słabość. Choć muszę się przyznać, że bardziej podobają mi się liście, niż sam kwiat
- delosperma

- Od: 20 mar 2012, o 00:52
Agness trochę pospacerowałam po Twoich włościach. Piękne masz roślinki.
Piszesz, że masz bertram marokański. Jak on się sprawuje w naszym klimacie?
Piszesz, że masz bertram marokański. Jak on się sprawuje w naszym klimacie?
Maria motyczką dziabnięta
Moje wątki Aktualne: https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 4850Wiosna" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje wątki Aktualne: https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 4850Wiosna" onclick="window.open(this.href);return false;
- majowa
- 1000p

- Od: 20 kwie 2010, o 11:38
Aga, zaglądam, ale tak mało mam czasu na wpisy
. Zostawiam pozdrowienia poniedziałkowe i lecę dalej 
- AGNESS

Iwonko faktycznie przy skalniaczku jest sporo pracy.... mój jest nie największy, więc daję radę
Mam maluszki zgrupowane w jednym miejscu
Teraz będę miała ciężką pracę przy nim.....aż nie chce mi się za to brać
..... Muszę odrzucić największe kamienie, które są jego podstawą, ponieważ strasznie włazi mi pod nimi trawa i rozrasta się na wyższych partiach skalniaczka..... muszę zlikwidować korzenie i usunąć darń naokoło 10 cm dookoła skalniaka. Chcę wysypać to korą i dopiero na niej ułożyć kamienie podstawy skalniaka..... Na razie zwlekam z tą pracą
ale już czas się za to wziąć....
Ja w sasankach jednak zdecydowanie preferuję kwiat
od maleńkich włochatych pąków, po śliczne nasienniki.... chociaż i pierzastym listkom urody odmówić nie mogę
Delospermo witaj w moim ogródku
Bertram marokański niestety u mnie jest jednoroczny, nie udało mi się go nigdy przezimować.... Bardzo mi się podoba, więc kupuję go każdego roku
Iwonko cieszę się, ze zajrzałaś
Wiem, że teraz wiosną czas jest limitowany i bardzo go mało na forum. Mam tak samo, porobiły mi się ogromne zaległości w zaprzyjaźnionych ogródkach, ale ostatnie kilka dni były naprawdę zimne, ogródek poszedł w odstawkę i powolutku nadrabiam..... Dziś wydaje się, ze będzie wreszcie cieplej 
Ja w sasankach jednak zdecydowanie preferuję kwiat
Delospermo witaj w moim ogródku
Bertram marokański niestety u mnie jest jednoroczny, nie udało mi się go nigdy przezimować.... Bardzo mi się podoba, więc kupuję go każdego roku
Iwonko cieszę się, ze zajrzałaś
- marpa

- Od: 2 sty 2009, o 13:13
U mnie głodek ma same liście a gdzie pąki i kwiaty
? nie to co u Ciebie Agnieszko
Pocieszam się,że mój jeszcze w cieniu jak
będzie wyżej to i jego doświetli już nie długo...piękna wiosna u Ciebie!
A sasanki też u mnie się nie nasiewają mimo mojej przepuszczalnej i niezbyt żyznej ziemi...widać to nie jest regułą...
goryczki też u mnie nie rosną dobrze za wyjątkiem trojeściowej którą mam od kilku lat ...

A sasanki też u mnie się nie nasiewają mimo mojej przepuszczalnej i niezbyt żyznej ziemi...widać to nie jest regułą...
-
koziorozec

- Od: 22 sty 2013, o 21:52
Witaj Aguś,bardzo dużo masz wiosennych pięknych kwiatuszków i pierwiosnków tyle uzbierałaś pięknie wszystko u Ciebie wygląda,miłego i słonecznego poniedziałku życzę

- malgocha1960

- Od: 8 lut 2010, o 18:15
- tulipanka
- Przyjaciel Forum

- Od: 20 kwie 2007, o 12:37
Agniesiu piękne te prymulki
Uwielbiam je bardzo, za tą różnorodność. U mnie fajnie się rozsiewają i rosną nowe o ciekawych kolorkach. Moją uwagę przykuł ten na drugim zdjęciu 
- gosiaczek12a11
- 500p

- Od: 1 kwie 2012, o 17:20
Tak tak niektóre ogrody to faktycznie chyba maja podgrzewane rabatki cebulowe
Ale ja i tak się cieszę z każdego nowego rozkwitu , i tak dzisiaj muszę znowu iść na obchód i zobaczyć co tam się nowego wydarzyło oby dużo !!!
Tym czasem szybko przygotowuję obiadek , i zaglądam w między czasie na FO i potem na 12:40 do lekarz moja Alicja podejrzenie odry albo różyczki
Znowu jakieś paskudstwo się przyplątało już mam dosyć , jak wyjdziemy z jednego to na nowo.
Stale musi być pod górkę , ale wiem też że w życiu musi kiedyś być z górki więc się nie poddaje tylko działam.
Ale ja i tak się cieszę z każdego nowego rozkwitu , i tak dzisiaj muszę znowu iść na obchód i zobaczyć co tam się nowego wydarzyło oby dużo !!!
Tym czasem szybko przygotowuję obiadek , i zaglądam w między czasie na FO i potem na 12:40 do lekarz moja Alicja podejrzenie odry albo różyczki
Znowu jakieś paskudstwo się przyplątało już mam dosyć , jak wyjdziemy z jednego to na nowo.
Stale musi być pod górkę , ale wiem też że w życiu musi kiedyś być z górki więc się nie poddaje tylko działam.
- AGNESS

Maryniu u mnie głodek rośnie na słoneczku, pewnie dlatego wcześniej kwitnie.... u Ciebie lada dzień też na pewno pokażą sie pączuszki
Jeśli sasanki nie wysiewają Ci się, to zbierz nasionka gdy dojrzeją i je wysiej
Ja dziś sprawdzałam jak u mnie z siewkami, i jest troszkę.... niektóre już zaczynają kwitnąć..... Ciesze się, bo te moje najstarsze zaczynają marnieć... a tak, to wciąż są nowe roślinki, o różnej długości życia i zawsze jakieś kwitną
Goryczki też u mnie nie rozrastają się zbyt mocno..... kępka ma już kilka lat, a wciąż niewielka.... ale jest, żyje i kwitnie.... bardzo mnie to cieszy , bo uwielbiam te kwiaty....
Martusiu ciesze się, że podoba Ci się w moim wiosennym ogródku
Faktycznie coraz więcej kwiatów kwitnie, a na innych już mnóstwo pąków .... jest tak bardzo wiosennie..... dziś do pełni szczęścia doszła jeszcze piękna pogoda .... słonecznie i bardzo ciepło
Małgosiu cieszę się bardzo, że podobają Ci się
Wiolu ja też bardzo lubię prymulki i nie wyobrażam sobie wiosennego ogrodu bez nich
Moja prymulowa kolekcja była całkiem pokaźna, ale w poprzednim sezonie przerabiałam całkowicie rabatę bylinową i oddałam bardzo dużo tych ślicznych kwiatuszków, bo nie mieściły mi się.... teraz widzę, ze jednak było na nie miejsce.... ale pomalutku znów troszkę więcej ich dosadzę....
Ta na 2 fotce była kupiona jako dekoracja domowa, po przekwitnięciu wysadziłam ją do ogródka i pięknie sobie radzi już 2 zimę.... zresztą wszystkie prymule tak wysadzam i większość świetnie daje radę w gruncie
Gosiu współczuję choróbska córuni, mam nadzieję, ze szybciutko jej przejdzie i będzie mogła korzystać z pięknych , cieplutkich wiosennych dni i spędzać je na powietrzu
Oglądałam Twoją wiosnę..... i domową i ogrodową... jest piękna
Jeśli sasanki nie wysiewają Ci się, to zbierz nasionka gdy dojrzeją i je wysiej
Goryczki też u mnie nie rozrastają się zbyt mocno..... kępka ma już kilka lat, a wciąż niewielka.... ale jest, żyje i kwitnie.... bardzo mnie to cieszy , bo uwielbiam te kwiaty....
Martusiu ciesze się, że podoba Ci się w moim wiosennym ogródku
Małgosiu cieszę się bardzo, że podobają Ci się
Wiolu ja też bardzo lubię prymulki i nie wyobrażam sobie wiosennego ogrodu bez nich
Ta na 2 fotce była kupiona jako dekoracja domowa, po przekwitnięciu wysadziłam ją do ogródka i pięknie sobie radzi już 2 zimę.... zresztą wszystkie prymule tak wysadzam i większość świetnie daje radę w gruncie
Gosiu współczuję choróbska córuni, mam nadzieję, ze szybciutko jej przejdzie i będzie mogła korzystać z pięknych , cieplutkich wiosennych dni i spędzać je na powietrzu
Oglądałam Twoją wiosnę..... i domową i ogrodową... jest piękna