Zielona ferajna

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Zielona ferajna

Post »

Henryku miło mi ;:173 Kaktusy i sukulenty we wrocławskim ob okazały się jednymi z najwdzięczniejszych obiektów do fotografowania, dzięki bogactwu kolorów i faktur, zwłaszcza w tak dużej ilości i na ładnym tle (kamyczki/piasek). A jeśli dzięki tym zdjęciom ktoś zapragnął kupić sobie kaktusa tym lepiej ;:224
Georginjo cieszę się, że Ci się podoba :D
Olku kaktusów i sukulentów prawdziwe tam bogactwo i to naprawdę pięknych, dorodnych, a podczas mojej wizyty - kwitnących :D
Kama miło mi że wpadłaś :wit Zdecydowanie będąc we Wrocławiu warto odwiedzić ogród botaniczny, zwłaszcza późną wiosną ;:108
Arku dziękuję :oops: Ogród Botaniczny we Wrocławiu ma ten problem, że brak mu miejsca aby się rozrastać. Przez to np. szklarnie są dość małe (np. palmiarnia we Wałbrzychu ma większe okazy), ale z drugiej strony kolekcja jest bardzo bogata, sporo też naprawdę starych, dorodnych roślin. Planuję przynajmniej jeszcze jedną wizytę w ogrodzie w tym roku, postaram się wtedy pokazać więcej tego, co na zewnątrz oraz szklarnię do której nie można było wejść (bluszcze) ;:108

Dzisiaj ostatnia część relacji z wycieczki, za to najwięcej zdjęć w jednym poście - rośliny tropikalne :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tym lepiej się ogląda tropiki im jest chłodniej. A dziś u nas chłodno i bez słońca. Tak więc z tym większym zainteresowaniem patrzę, oglądam, przeglądam i podziwiam. Wspaniałe widoki! :D
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
kubasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2012, o 19:26

Post »

Dziękujemy za wspaniałą wycieczkę ;:180 Przydałaby się taka szklarenka przy domu ;:173 ;:306
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Ależ widoki...dischidie i fittonie wpadły mi w oko.
A...i jeszcze wielkie filodendrony ;:108
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Magdallena
1000p
1000p
Od: 26 lis 2010, o 23:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Oj, jak pięknie. Całe wieki nie byłam w Ogrodzie Botanicznym we Wrocławiu. A kiedyś dość często tam zaglądałam. Dziękuję, że przypomniałaś nam o tym cudownym miejscu. Pod Wrocławiem jest jeszcze jeden ogród, ale zapomniałam nazwy...
Awatar użytkownika
georginja
500p
500p
Od: 4 paź 2012, o 01:46

Post »

O tak filodendrony piękne, z resztą jak wszystkie roślinki. Ale wpadła mi w oko ( i nie chce wyjść) ta begonia? w podwieszanej doniczce na dwóch pierwszych zdjęciach. Musisz iść tam jeszcze raz i zrobić jej zdjęcia z bliska - takie śliczne czerwone listeczki. ;:224
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 26&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=154" onclick="window.open(this.href);return false;
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54

Post »

Kochana miałaś cudowną wycieczkę...musze się tam też wybrać...uwielbiam takie miejsca odwiedzać... powiedz czy mieli jakiś sklepik również z roślinami można było coś kupić u nich?

Ja się w maju wybieram do palmiarni w Poznaniu ciekawe jak tam będzie:) :wit
Awatar użytkownika
Agnisia31
1000p
1000p
Od: 2 paź 2012, o 20:16

Post »

Super wycieczka i te philodendrony, alez one wieeelkie ;:167 .
Każdy chyba by chciał mieć taka mała maluteńką szklarenkę ;:306
Awatar użytkownika
elcia1974
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2009, o 18:25

Post »

Widoki z tej tropikalnej szklarenki to prawdziwa uczta dla moich oczu i serca :tan :tan :tan
Piękne filodendrony, draceny, anturia... ale ogromne wrażenie zrobiły na mnie... Łosie rogi. ;:oj
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Henryku tam widoki piękne niezależnie od pogody :D Ale w tej szklarni nie dało się długo wytrzymać, gorąco i niesamowicie wilgotno, trzeba było szybko robić zdjęcia i uciekać ;:306
Kubasiu proszę bardzo :wink: Chyba każdy chciałby taką szklarnię koło domu ;:224
Justynko mnie się tam wszystko podobało, chętnie bym gościła takie roślinki na parapecie :;230
Magdo nie wiem nic o innym ogrodzie, jeśli sobie przypomnisz, daj znać ;:108
georginjo usiłowałam jej zrobić zdjęcie z bliska, ale się nie dało - wisiała dokładnie pośrodku, nad innymi roślinami ;:185
Patrycjo sklepik jest, ale tylko z roślinami ogrodowymi, co mnie zdziwiło przy takiej ilości okazów w szklarniach - a szkółka jest, i szklarnie też w niej są ;:219
Agnisiu dokładnie ;:224
Elu wyjątkowo dużo tam ich było i to ogromne okazy ;:oj Niesamowity widok, zwłaszcza z bliska ;:108

Po wycieczce wracamy do domu - wiosna przyszła i na parapetach się dzieje.

Największa gloksynia ma już pączki:

Obrazek

Obrazek

Miałam nie kupować, bo się już na parapetach z zielskiem nie mieszczę... Taaa...

Obrazek

...z gratisem od razu. Ma być czerwono-biały:

Obrazek
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Ale piękne pączki na gloksyni :D Jaki kolorek będzie?

O - nowość...każdy z nas mówi, że już koniec z zakupami, a potem... ;:224
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Justus nie zdradziłam na początku, a teraz stopniuję napięcie - kolor ujawni się dopiero na zdjęciach ;:224 ;:306 Ale to tuż, tuż, pączki z dnia na dzień są coraz większe ;:108 Następna gloksynia też już coraz większa ;:108
Cebulę hippeastrum kupiłam po tym, jak zdecydowałam że pobawię się w zapylanie i nagle przyszło mi do głowy - a jak by wyglądała krzyżówka czerwonego z moim białym? Pewnie dość ciekawie, jeśli uda mi się zgrać kwitnienia (to za rok), a na kwitnienie potomstwa poczekam... Ale jestem cierpliwa :D
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
nika28
500p
500p
Od: 11 lip 2011, o 19:11

Post »

O ja cie jakie śliczności ;:oj ;:oj Należy Ci się wielki ;:cm bo właśnie dowiedziałam się jak nazywa się moja roślinka :!:
Chodzi mi o Neoregelia carolinae "Meyendorffii" i muszę się pochwalić, że niedługo będzie mi kwitła :heja
Moje "chciejstwa" domowe i działkowe.
Marzenia to niczym nie zmącona rozkosz, a oczekiwanie aż się spełnią to prawdziwe życie. Victor Hugo
Awatar użytkownika
emma1966
500p
500p
Od: 12 wrz 2012, o 17:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Cudne zdjęcia ;:oj , piękna fotorelacja z wycieczki ;:oj , dziękuję Ci. Fajnie obejrzeć takie rozrośnięte okazy, cudna różnorodność barw i kształtów.
Awatar użytkownika
tesia39
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2012, o 10:45

Post »

Gratuluję pączusiów ;:138 teraz będę czekać na ich rozkwit :tan i Twoje piękne zdjęcia ten proces dokumentujące ;:138
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”