Ogródek Robaczka cz.13

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródek Robaczka cz.13

Post »

Czytałam ostatnio, że sasanki zanikają po 4-5 latach, a u Ciebie czas rosną w jednym miejscu - chyba im tam dobrze u Ciebie, Kasiu :D
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

U mnie też z selekcją zdjęć bywa różnie. Jak mam dzień to wyjdzie prawie połowa dobrych, a czasem kilka albo wcale. Tak naprawdę jednak, gdybym chciała robić uczciwą selekcję, to niewiele by się nadawało do pokazania?ale przecież to nie forum fotografików :wink:
W 100% się zgadzam. Oczywiście dbam o jakość zdjęć, by nie były zamglone, rozmazane, niewyraźne i przedstawiały coś konkretnego, a nie nie-wiadomo-co , ale...
Z sasankami tak chyba jest, a że ogród Kasi ma 4 lata, zaś sasanki posadzone z tego co pamiętam w drugim roku - rosną. U mnie jedna z kęp, sadzonych przeszło 3 lata temu, niknęła. Ale dosadzam regularnie następne, bo Kasine widoki skutecznie mnie zaraziły tymi puchatymi kwiatuszkami :tan
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

No właśnie, to nie fotograficzne forum, ale.......
......Kasiu mam dla Ciebie propozycję.
Nie dość, że robisz śliczne zdjęcia z reguły ;:108 , to także ciekawie potrafisz opisywać każdy dzień spędzony w ogrodzie.
Proponuję napisz książkę, zamieść w niej swoje zdjęcia, opisując powszedni dzień ogrodnika a sukces będzie murowany.
Taką książkę w ładnym kolorowym wydaniu sama chętnie bym kupiła, bo już samo jej posiadanie i czytanie, nie mówiąc o oglądaniu, byłoby wielką przyjemnością, zwłaszcza na zimowe dni. ;:108
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

No zdjęcia rewelacyjne! Zresztą zawsze mi się podobały. Ja też staram się robić dobre i sprzęt mam, ale czasami braknie światła, czasu, albo po prostu zrobię coś na szybcika!
Twoje rewelacja!
Łany tulipanów zniewalające! Ty je podgrzewasz, czy co? ;:306
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Plecy raczej nie powinny odpaść, ale tak się czuję. A już zaprawiona jestem w ogrodowych bojach :? Jak Ci się udało ogarnąć swoje róże? Mam o wiele mniej, a zdążyć nie mogę. Jutro pewnie nie ruszę ani rączką, ani nóżką ;:306 I będę płakać na cały głos, że mam boleści ;:306
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2010, o 20:47

Post »

Kasiu Ty wariatko! Już konwalię! Toż one majowe. Niezapominajki u mnie nawet pączka nie mają. Fajnie popatrzeć na te żywe kolorki na rabatach. Przeprowadzę się do Ciebie chyba po sąsiedzku też będę mieć tak szybko wiosnę ;:138
x-S-l
---
Od: 2 sie 2011, o 15:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

hej hej..... i jak tam było na kiermaszu? jakieś zdjęcia.....relacja....cuś........bo ja tu..... ;:87 ;:65
Awatar użytkownika
usa1276
1000p
1000p
Od: 22 sty 2012, o 19:30

Post »

Nie no ja sie chyba zastrzelę u mnie wiosna wywiesiła biała flagę od tygodnia a u ciebie takie łany tulipanów ;:145
Pozdrawiam Ula
Aktualny
Poprzedni
Awatar użytkownika
julieta
100p
100p
Od: 28 paź 2010, o 00:03

Post »

Shirall pisze:hej hej..... i jak tam było na kiermaszu? jakieś zdjęcia.....relacja....cuś........bo ja tu..... ;:87 ;:65
No, właśnie, bo ja też ;:65
bozunia
1000p
1000p
Od: 30 maja 2010, o 01:41

Post »

Tulipany żółte i fioletowe z sasankami - miodzio ;:167 Pięknie razem wyglądają. Żółte "wyciągają" kolor środka kwiatu sasanek.
Czekamy na relację z kiermaszu ;:196
Awatar użytkownika
bonia244
1000p
1000p
Od: 19 lis 2010, o 08:18
Kontakt:

Post »

Kasiu spóźniona jestem szalenie, ale dla tych Twoich łanów tulipanowo-sasankowych musiałam odnaleźć ten cudny raj na ziemi ;:167 ;:167 ;:167 wiosenne fotę z Twego ogrodu zeszłorocznego miałam dłuższy czas na pulpicie, chyba pora to zmienić na tegoroczną :wink: jeśli pozwolisz :)
pozdrawiam niedzielnie ;:196
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Tak patrzę na te Twoje tulipany i sasanki :D To zdecydowanie moje kolory. W Twoim ogrodzie, poza 100tką innych zalet, podoba mi się to, że nie boisz się koloru. Cudnie :heja
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22

Post »

Kasiula, mam pytanie. Wzeszła mi ładnie lobelia i heliotrop w krążkach torfowych, są już dość duże i co teraz? Wsadzić do doniczek z ziemią?
Pytanie może głupie, ale ja doświadczenia z siewami nie mam żadnego a nie chciałabym stracić tego co urosło :oops:
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Witajcie!
Dziękuję za odwiedziny, odpowiedzi będą za chwilkę, najpierw krótka relacja z wypadu do Berlina.
Kiermasz w Ogrodzie Botanicznym w Berlinie to coroczna impreza, która gości ponad 1000 wystawców i tłumy zwiedzających. W tym roku dołączyliśmy do tego tłumu :) Było faktycznie nieco zbyt tłoczno jak dla mnie, więc wizytę na kiermaszu traktowałam raczej jako dodatek do spaceru po uroczym ogrodzie botanicznym, gdzie aktualnie królują bajeczne magnolie ;:170
Zdjęcia marnej jakości, bo z telefonu, ale chciałam Wam pokazać choć ułamek tego, co udało mi się zobaczyć.

Od wejścia powitały nas takie widoki:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na kiermaszu można było kupić przeróżne rośliny, począwszy od cebulowych w donicach, przez byliny, krzewy, drzewa, rośliny wodne i ?owadożerne egzotyki. Tutaj powojniki:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

?ciemierniki, cyklameny i pierwiosnki..

Obrazek

Obrazek

Obrazek

sasanki..

Obrazek

...domki dla owadów..

Obrazek

i wszystko w pięknej scenerii ogrodu botanicznego..

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

kolekcje ostróżek, maków i malw..

Obrazek

liliowców..

Obrazek

były kwitnące już niemal glicynie..

Obrazek

?a tuż za nimi poletko kiełkujących piwonii :D

Obrazek

Były róże Schultheisa

Obrazek

?i wiklinowe ozdoby

Obrazek

magnolie w wielu odmianach..

Obrazek

i różaneczniki?

Obrazek

...ale to, co za plecami wystawców kusiło najbardziej. Piękna, żywa zieleń..łany zawilców, fiołków i miodunek. Ukryte w gąszczu magnolie i świergot ptaków ;:170

Obrazek

Obrazek

Na kiermaszu nie robiłam zakupów, ceny raczej wygórowane. Po drodze do domu wstąpiliśmy do centrum ogrodniczego pod Berlinem i tam ceny były bardziej rozsądne ;-)
Kupiłam tradycyjnie już psianki jaśminowe na taras i passiflorę odmiany 'Lavender Lady', a do tego kilka drobiazgów. M kupił sobie papryczkę chilli :D
A wracając do odpowiedzi?

Ewa, u nas wczoraj było cieplej niż w Berlinie, trochę tam zmarzłam. Dzisiaj było wręcz upalnie, ponad 20 stopni na tarasie ;:oj
Wygrzałam się w słonku, aż miło. U Ciebie dzisiaj pogoda dopisała?
Z moich obserwacji wynika, że sasanki źle znoszą nadmierną troskę ;-) Najlepiej mi rosną z samosiewu i niemal nie podlewane. Te, które siałam w doniczkach w super ziemii ogrodniczej i podlewałam - padły :D
Jeśli chcesz wyślę Ci nasionka - rozrzucisz po rabatce na piasku i same wyrosną ;:196
Monia, to się okaże - ogród ma 4 lata :lol:
Sweety, dzięki za odpowiedź dla Moni. Masz rację, ogród ma 4 lata, więc sasanki podobnie. Na razie zauważyłam sporo samosiejek, więc szansa na przetrwanie gatunku ;:333
Grażynko, dziękuję ;:196 Bardzo mi schlebia Twój wpis i propozycja, ale kiepski ze mnie lieterat ;-) Ale mam propozycję, jak Pat napisze książkę, to ja zrobię do niej fotki :wink: Inna rzecz, że sama lubię czytać osobiste relacje, pamiętniki ogrodowe..na blogach i na Forum. Sprawia mi niewypowiedzianą radość, że wśród nas jest tylu zielono-zakręconych, którzy rozumieją i dzielą moją pasję ;:4
Miłko, dziękuję! Z podgrzewaniem tulipanów to po części prawda - rosną przy tarasie domu, który oddaje ciepło, więc tulipany korzystają ;-)) Inne są daleko w tyle, ale dzięki temu kwitnienie tulipanów trwa od marca i mam nadzieję, potrwa do maja ;:333
Ewa, i jak dzisiaj, żyjesz? Ja ogarniałam róże na raty, od początku marca. Uwinęłam się, choć jak zaczynałam to było jeszcze pioruńsko zimno i przypłaciłam to przeziębieniem :? Muszę rozkładać w czasie te prace, bo inaczej nie dałabym rady. Dlatego zaczynam wcześniej, długo przed forsycjami.
Pauli, zapraszam, choć po sąsiedzku domy już sprzedane, ale na tej samej ulicy jest kilka wolnych ;-)) Konwalie są kupne w pojemniku, spokojnie :wink:
Marta, ;:196
Ula, nie zaglądaj do ogrodu przez 2 dni, a gwarantuje Ci że "biała flaga" zniknie ;-)) Ogród najszybciej rośnie gdy nas tam nie ma ;:168

cdn. :wit
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Bozuniu, to zestawienie kolorów tulipanów było właśnie 'podporządkowane' sasankom :D Cieszę się, że zamysł widać. Kwitnienie dopiero się zaczyna, zaraz pokażę dzisiejsze fotki ;:196
Boniu, bardzo mi miło, że jesteś! Zapraszam do wiosennej odsłony ogrodu, w tym roku tulipanow przybyło, więc mam nadzieję, że znajdziesz jakieś zdjęcie warte uwagi na pulpit, ba! będę zaszczycona ;:196
Sweety, serdeczne dzięki! Bardzo mi miło, że podobają Ci te zestawienia. Wiosna jakoś łatwiej mi zaakceptować wszelkie mixy kolorów! Ta pora roku rządzi się u mnie innymi prawami i niemal cała paleta kolorów znajduje swoje miejsce w ogrodzie ;:173
Dorotko, możesz je jeszcze podpędzić w domu, przesadzając całe krążki do doniczek. Moje już przesadzone jakiś czas temu, zaczełam je hartować i w weekend chcę posadzić do gruntu. W ubiegłym roku sadziłam lobelie pod koniec kwietnia, mimo późnej wiosny i zniosły to bardzo dobrze. Gratuluję udanych siewów ;:196
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”