Moje storczyki od północy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
dorela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2007, o 15:26

Post »

DAK witaj :D (masz imię :wink: )
mam prośbę, jak możesz daj fotki swoich Cambrii
Cambrie kwitną nie tylko z dojrzałych psb,w takich wypadkach okresu suszy i chłodu nie trzeba drastycznie przestrzegać
przyjrzyj się jak wygląda psb przy kwiatostanie
dojrzała ,gładka-to młoda z której dopiero zaczęło sie kwitnienie
dojrzała pomarszczona-(z kwiatostanem)to pełnia lub końcówka kwitniena
nie w pełni widoczna jak tu
Obrazek
prawdopodobnie kwitnie zanim dojrzeje psb
z pomarszczonych psb raczej Cambrie nie kwitną
susza(kródkotrwała) raczej im nie zaszodzi, młode przyrosty czerpią to co potrzebne ze starych tych pomarszczonych właśnie
nadmiar wody (u moich, w tym także Oncidium)skutkuje harmonijką na liściach,może dlatego,że mam w domu dość dużą wilgotność (latem najniższa w największe upały to 50%) która wacha się między 65%-80%
jeżeli masz jeszcze pytania to chętnie na nie odpowiem(jeżeli bedę ją znała :wink: )
pozdrawiam :D
pozdr Dorota
Moje storczyki
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2008, o 19:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mam na imię Danuta. Moje Oncidium i jakąś niezidentyfikowaną Cambrię mam dopiero od środy i zachowuję się tak jak młoda niedoświadczona mama po powrocie z noworodkiem ze szpitala. Fotki bulw zrobię dopiero w środę i będę bardzo wdzięczna za cenne uwagi, bym przestała się zachowywać jak spanikowana mamuśka. ;)
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2008, o 11:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dziękuje serdecznie za odpowiedź. Moje stoją na balkonie loggii od południowego zachodu. Tu temperatury maja trochę wyższe i są osłonięte od wiatru. Dotychczas temperatura nie spadła poniżej 12-13 stopni. Ale dzisiejsza noc za twoją radą spędzą już w pokoju.
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Powiem tylko : zacna kolekcja !:)
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
dorela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam Cię Ewelinko i w tym wątku :D
trochę nowości :wink: imieninowe Cambrie
Obrazek Obrazek

Miltonidium z 40 kwiatkami sobie rozkwitło i pędzik Oncidium
Obrazek Obrazek
pozdr Dorota
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

cudowne storczyki...
Awatar użytkownika
Adiana
200p
200p
Od: 28 lip 2008, o 12:45

Post »

To znowu ja ;)

Od ostatniego mojego postu tu (27.08 ) podlałam raz moje Oncidium i czekałam na rozwój wydarzeń.

I od kilku dni obserwuję narodziny nowej psb. ale nie jest to ta, na którą były rokowania, pojawiła się

zupełnie gdzie indziej, malutka gładziutka bulwa. Stoi w chłodniejszych warunkach - już mam jej nie

podlewać ? Jedynie zamgławiam codziennie - podobno to lubią. Tylko co dalej ? Gdzieś czytałam, że te

najnowsze przyrosty powinny być najwyżej a u mnie są one głębiej niż starsze pomarszczone psb :roll:

Czy powinnam ją rozdzielić ? Po wyjęciu widać siatkę białych korzonków - chyba będzie ciężko.

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
dorela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Agnieszko :D przestań podlewać,przez ok.miesiąc,tak plus minus,nie rozdzielaj ,bo zachamujesz dalszy wzrost rośliny,tak było u mnie gdy Oncidium wypadło mi z doniczki,pęd prawie przez miesiąc stał w miejscu,ja mojego nie zamgławiam (ma mieć sucho)widzę u Twojego Oncidium ,na listkach nowej psb harmonijkę,u mnie pojawiła się wtedy gdy miało za mokro(to tak z moich obserwacji),co do miejsca wyrastania nowego przyrostu,moje też trochę dziwnie wyrosło nie tak jak zawsze za starą psb ku górze,ale gdzieś w środku między psb i do tego tak jakby w powietrzu.

Zazwyczaj dzielimy storczyka gdy ma ok.8-9 psb w doniczce,tak aby w każdej były przynajmniej po 3-4 psb,najlepsza pora to okres ,gdy rośnie nowy przyrost i ma już od 5 cm wzwyż

moje Oncidium dzieliłam w styczniu,do doniczki powędrowały psb bez korzeni,w dniu dzisiejszym mam już dwa nowe przyrosty Obrazek Obrazek
na pierwszym zdięciu widok z marca,na drugim stan obecny,w doniczce jest cała masa młodych korzeni

gdzieś Jovanka pisała o korzeniach,że stare puste i brązowe nie spełniają swoich funkcji,można je usunąć
czasami bywają też powodem infekcji w doniczce
ważne są młode i zdrowe,a psb są magazynem dla nowych przyrostów
jeżeli masz jeszcze pytania,to pytaj
pozdrawiam Dorota :D
pozdr Dorota
Moje storczyki
marta83
100p
100p
Od: 23 kwie 2008, o 10:41

Witaj

Post »

Dorelko, z nieba mi spadłaś ,bo dzięki Tobie wiem jakiego storczyka posiadam, a mianowicie chodzi o Miltonidium tylko ,że ja mam odmianę Pupukea sunsea a dotej pory myślałam ,że to jakaś krzyżówka cambrii o drobnych kwiatach , więc skoro masz je tez to pada do Ciebie pytanie jak ją uprawiam, Jak Phal? jak oncidum? widzę ,ze wszystkie storczyki maja u Ciebie raj skoro tak kwitną pozdrawiam i czekam na odpis
martuś
Awatar użytkownika
Adiana
200p
200p
Od: 28 lip 2008, o 12:45

Post »

Wow, jaki szybki przyrost ;)

Ta harmonijka już taka była - kupiłam go z przeceny po kwitnięciu i nawet nie wiem jakie ma kwiaty.

Harmonijka wtedy była już, ale nie było widać bulwy. Czyli mam nie zamgławiać ? Takie miesięczne

niepodlewanie nie zaszkodzi mu ? Jak go wyjęłam to podłoże wydawało sie być już suche.
Awatar użytkownika
dorela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marto,pytanie -kiedy pojawia się pęd kwiatowy?
moje Miltonidium kwitnie z niedojrzałych psb,czyli -pęd kwiatowy pojawia się zanim dojrzeje (pokaże) się psb,nie stosowałam okresu spoczynku,pędy pojawiły się znienacka zaskakując mnie :wink: podlewam zawsze jak podłoże przeschnie
Agnieszko-jak już pisałam ,ja nie zamgławiam
miesięczna susza nie powinna mu zaszkodzić-to ona ma zmusić Oncidium do wytworzenia pędu kwiatowego,susza i różnica temperatur dzień -noc
ja swojego Oncidium nie podlewałam nawet jak bardzo mocno zmarszczyły się psb(choć serce się kroiło i łapki swędziały :roll: :wink: )podlałam dopiero jak zauważyłam pęd kwiatowy(a zaglądałam codziennie :roll: )
pozdr Dorota
Moje storczyki
marta83
100p
100p
Od: 23 kwie 2008, o 10:41

Post »

ja znowu swoje oncidium które teraz wypuszcza pęd zamgławiam 2 razy rano i na wieczór i podleawam mniej więcej co 2tyg. pozdrawiam
martuś
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2007, o 09:12

Post »

Dorelko - piękne prezenty imieninowe :D
Moje obydwa Miltonidia wypuszczają kolejne pędy, mam wrażenie, że nie mają zamiaru przestać kwitnąć :lol:
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lis 2007, o 13:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Dorelko ! Mam do ciebie pytanie odnośnie Oncindium. Piszesz powyżej, że po tym jak wyrośnie nowa pseudobulwka, nie podlewamy około miesiąca. Moje Oncindium rośnie wyłącznie w sphagnum, które przesycha około tygodnia. Jeżeli nie dostanie wody, z mchu robi się twarda skorupa ;:103. Kwiatuszek ma jak w betonie. Co zrobić w takim przypadku ?
Awatar użytkownika
dorela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marto ja nie zamgławiam,ale u mnie wilgotność 80-90% temp 21*C
Madziu cieszę się ,że się podobają :wink:
też miałam dwa Miltonidia,ale jedno przeprowadziło się do koleżanki :wink: tym sposobem jest miejsce na nowość :wink: ,a to że kwitną z krótkimi przerwami to dobrze ,bo cały czas cieszą oczka :D Obrazek
pozdr Dorota
Moje storczyki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”