Ogród Helen,Cz 2
- Tacca
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 lut 2009, o 12:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Ogród Helen,Cz 2
Helenko , piszesz że hortensje ogrodowe okrywasz co roku , Misia też okrywa , ja swojej nigdy nie okrywałam , ale pod nogi leci jej cały czas woda z rynny , która się zbiera z małego daszku . Może to sprawa bardziej wilgotnego podłoża . W tym roku się przekonam , bo od ubiegłego lata wodę zbieram do studni , a pod hortensje leci od jesieni do wiosny ,a latem tylko nadmiar ze studni . Właściwie to beczka która udaje studnię .
Jesienią zakupiłam trzy szt bukietowych , nie planowałam ale jak oglądam na forum to aż zazdrość bierze . Ciekawe czy u mnie też tak będą kwitnąć . Dwie posadziłam koło fotela , bo po wycięciu czereśni taki samotny stoi .
Fajne masz kępy krokusów , ja też sadziłam w kępach ale jakoś się rozlazły.
Jesienią zakupiłam trzy szt bukietowych , nie planowałam ale jak oglądam na forum to aż zazdrość bierze . Ciekawe czy u mnie też tak będą kwitnąć . Dwie posadziłam koło fotela , bo po wycięciu czereśni taki samotny stoi .
Fajne masz kępy krokusów , ja też sadziłam w kępach ale jakoś się rozlazły.
- patkaza
- Od: 22 cze 2010, o 23:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

bardzo mi się spodobało to połączenie-mogę odgapić? http://img600.imageshack.us/img600/2429/gd43.jpg
Co ty robisz że tak pięknie i bujnie kwitną...u mnie tylko rosną a kwiatu jeszcze nie miałam

Opowieść o moim miejscu...cdnn
"Opowieści są jak ludzie z upływem czasu stają się coraz lepsze"pozdrawiam Aga
"Opowieści są jak ludzie z upływem czasu stają się coraz lepsze"pozdrawiam Aga
- Helen
- Od: 30 sie 2010, o 19:47
Misia, krokusiki uwielbiam rownież.
W ubiegłym roku nasadziłam w różnych miejscach ,ale nie wszędzie się pojawiły.
Gosia, każdy kwiatek o tej porze to jak zbawienie
Joluniu te większe zdecydowanie są ładniejsze,jest wiele odmian wszystkie lubią słońce i zacisze,a przez to wyrastają na nieco dorodniejsze
Dużo osób na FO skarży się że ogrodówki nie chcą kwitnąć, moje nie kwitły przez ok 10 lat,
przesadziłam, okryłam i nareszcie w ubiegłym roku miały kwiat.
Bukietówki dopełniają Ci braki - super
Danusia,okrywam i jak na razie będę okrywać bo to chyba jedyny sposób aby zakwitły.Twoje mają wodę a to
bardzo ważne ,bo to niesamowite pijawki. Fajnie sobie rozwiązałaś problem z tym podlewaniem.
Moje rosną pod w towarzystwie cyprysów więc tym bardziej muszę podlewać ,w okresie suszy to nawet dwa razy dziennie.
Ja też w tym roku mam zamiar nabyć bukietówki, i marzą mi się duże dorodne krzewy....pomarzyć można.
Aga,wiosna w zimie, krokusiki wcześniej zakwitły niż zawsze
To połączenie hortensji różowej z rozchodnikiem to czysty przypadek, miło mi że Ci się spodobało.
Moje juki mają sporo lat co roku ładnie kwitną sama jestem zdziwiona ich kwitnieniem , być może lubią moją
piaszczystą glebę.
Ale jak sięgam wstecz pamięcią to bodajże prze 2-3 lata też nie kwitły.
Wkrótce i Ty zapewne będziesz cieszyć się pięknym kwiatem

Gosia, każdy kwiatek o tej porze to jak zbawienie

Joluniu te większe zdecydowanie są ładniejsze,jest wiele odmian wszystkie lubią słońce i zacisze,a przez to wyrastają na nieco dorodniejsze

Dużo osób na FO skarży się że ogrodówki nie chcą kwitnąć, moje nie kwitły przez ok 10 lat,
przesadziłam, okryłam i nareszcie w ubiegłym roku miały kwiat.

Danusia,okrywam i jak na razie będę okrywać bo to chyba jedyny sposób aby zakwitły.Twoje mają wodę a to
bardzo ważne ,bo to niesamowite pijawki. Fajnie sobie rozwiązałaś problem z tym podlewaniem.

Moje rosną pod w towarzystwie cyprysów więc tym bardziej muszę podlewać ,w okresie suszy to nawet dwa razy dziennie.
Ja też w tym roku mam zamiar nabyć bukietówki, i marzą mi się duże dorodne krzewy....pomarzyć można.
Aga,wiosna w zimie, krokusiki wcześniej zakwitły niż zawsze

To połączenie hortensji różowej z rozchodnikiem to czysty przypadek, miło mi że Ci się spodobało.

Moje juki mają sporo lat co roku ładnie kwitną sama jestem zdziwiona ich kwitnieniem , być może lubią moją
piaszczystą glebę.

Wkrótce i Ty zapewne będziesz cieszyć się pięknym kwiatem

- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
Helu jak czytam ,ze ogrodówki nie chcą kwitnąć to mnie dziw bierze .Moja kwitnie obficie każdego roku .Kwitnie na starych i nowych pędach .Śliczne maleństwa .Też mam ich wszędzie pełno .Wiosna każdy kwiat na wagę złota
- Helen
Jadziu, może Twoja jakiś mieszaniec i nie masz problemu z nią?
Ciekawa jestem jak się nazywa ta hortensja , chętnie bym ją nabyła
Dookoła tak zielono
Nagle się zrobiło.
Czy to bajka, przywidzenie,
Czy mi się przyśniło?
Nie, to wiosna przyszła do nas
W kolorowe szacie usłanej kwiatami,
Z cieplutkim wiaterkiem
I pięknym bocianem.
Witamy Cię Wiosno
Z uśmiechem na twarzy,
Ze śpiewem na ustach.
Zostań, zostań z nami.

Ciekawa jestem jak się nazywa ta hortensja , chętnie bym ją nabyła

Dookoła tak zielono
Nagle się zrobiło.
Czy to bajka, przywidzenie,
Czy mi się przyśniło?
Nie, to wiosna przyszła do nas
W kolorowe szacie usłanej kwiatami,
Z cieplutkim wiaterkiem
I pięknym bocianem.
Witamy Cię Wiosno
Z uśmiechem na twarzy,
Ze śpiewem na ustach.
Zostań, zostań z nami.

- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Mam takiego samego pierwiosnka, ale tak obficie u mnie nie kwitnie
- misia53
- Od: 3 paź 2011, o 00:32
Helen czy ta kępka z białymi kwiatuszkami to
żagwin

Mój ogród - moje marzenie
Moje nadwyżki
https://plus.google.com/photos/11666739 ... 490/albums" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki
https://plus.google.com/photos/11666739 ... 490/albums" onclick="window.open(this.href);return false;
- TerDob
- Od: 13 sty 2008, o 17:06
Witam Helen
Widzę ze wiosna już w pełni - pięknie
u mnie też wszystko rusza powolutku .
Te białe kwiatuszki to co ???? mam i nie wiem co
Pozdrawiam

Widzę ze wiosna już w pełni - pięknie

Te białe kwiatuszki to co ???? mam i nie wiem co

Pozdrawiam

- malgocha1960
- Od: 8 lut 2010, o 18:15
Helenko,moje ogrodówki też strajkują co roku.Na 9 jakie mam 2 lata z rzędu kwitnie tylko jedna dwoma kwiatkami.Wiosna cudowna,słońce,ogród,nic więcej do szczęścia nie trzeba.
- Helen
Gosia, u mnie też nie wszystkie kwitną obficie. Ten na powyższym zdjęciu rośnie w słońcu i w zaciszu,
te poniżej mają mało słońca, ale jakoś sobie radzą.

Misia, tak to żagwin biały, roślina zimozielona to znaczy ze przez całą zimę ma zielone liście,
mam też niebieskiego ale jego liście zasuszają się na okres zimowy i kwitnie nieco póżniej.

Żagwin niebieski

Witaj Tereniu,wiosnę w marcu mamy
Na rabatkach zielono, trawnik dzisiaj eM kosił, taki był już duży. Oby tak dalej
Te białe kwiatuszki to żagwin

Gosia jak wiem przykrywałaś je na zimę, a jak mają trochę przykwaszoną glebę
i dostatek wody to być może w tym roku pokażą co potrafią. Ale inne odmiany uzupełniają Ci niedostatek, mam na myśli bukietówki, które i ja nabędę w tym roku
te poniżej mają mało słońca, ale jakoś sobie radzą.

Misia, tak to żagwin biały, roślina zimozielona to znaczy ze przez całą zimę ma zielone liście,
mam też niebieskiego ale jego liście zasuszają się na okres zimowy i kwitnie nieco póżniej.

Żagwin niebieski

Witaj Tereniu,wiosnę w marcu mamy

Te białe kwiatuszki to żagwin

Gosia jak wiem przykrywałaś je na zimę, a jak mają trochę przykwaszoną glebę
i dostatek wody to być może w tym roku pokażą co potrafią. Ale inne odmiany uzupełniają Ci niedostatek, mam na myśli bukietówki, które i ja nabędę w tym roku

- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
Helu piękne te narcyzy z ostatniej fotki .Kiedyś maiłam takie ,ale mi wyginęły .Moja hortensja bez nazwy bo dostałam ją już naście lat temu od szwagierki .U niej zawsze obficie kwitła tak jak u mnie
- Helen
Jadzia, ja tylko te jedne mam, jakoś się uchowały
Parę lat temu sadziłam inne ale ślad po nich zaginął.
Kiedyś nie przywiązywało się uwagi do nazw.....były hortensje i już. Ja również te (3) które mam sprzed nastu lat
nie mam pojęcia jak się nazywają.

Magnolia, fotka robiona z podwórka sąsiada.

Pieris

Kiedyś nie przywiązywało się uwagi do nazw.....były hortensje i już. Ja również te (3) które mam sprzed nastu lat
nie mam pojęcia jak się nazywają.

Magnolia, fotka robiona z podwórka sąsiada.

Pieris

- misia53
Helen witaj
pięknie magnolia Ci juz zakwitła, na mojej nie będzie chyba kwiatów w tamtym roku coś przemarzła.Mam pięć odmian zagwinu i biały o pełnybh kwiatach , jeszcze w pączkach.Pirys
pięknie magnolia Ci juz zakwitła, na mojej nie będzie chyba kwiatów w tamtym roku coś przemarzła.Mam pięć odmian zagwinu i biały o pełnybh kwiatach , jeszcze w pączkach.Pirys

Moje nadwyżki
Moje nadwyżki
- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
A pieris mi nie zakwitł
No i narcyzy u mnie są zazwyczaj jednoroczne. Juz ich nie kupuję, chociaż uwielbiam
No i narcyzy u mnie są zazwyczaj jednoroczne. Juz ich nie kupuję, chociaż uwielbiam
- misia53
Gosiu -Margo,teraz chyba takie odmiany żonkili ,jednego roku jak posadzę piękne ,a na następny ,mizeroty.Kiedyś to miałam kępy ,w pamiętną srogą zimę wygniły.
Moje nadwyżki
Moje nadwyżki