Pigwowiec - wymagania,pielęgnacja,cięcie,przesadzanie

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
lutekjurek
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 12 mar 2013, o 21:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pigwowiec - pielęgnacja

Post »

Nie za póżno - zawsze można podsypać , najlepiej jeśli nie jest zamoczony np. w wyniku zalania deszczem , wpływa odkwaszająco na ziemię , nie zawiera azotu , za to posiada dużo potasu i mikroelementów.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Obrazek Obrazek

Pigwowce z siewu. Część roślin przezimowała w doniczkach w tunelu, część w doniczkach w odkrytym gruncie a część na rozsadniku w gruncie. Wszystkie rośliny rozpoczęły wegetację.
andreedk
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 12 lut 2013, o 23:16

Post »

W zeszłym roku posadziłem pigwowca - jeden patyczek wystaje z ziemi (jak na zdjęciu powyżej). Ładnie przezimował.
Czy on sam się rozkrzewi, czy mam go przyciąć żeby puścił nowe gałązki?
treborx
200p
200p
Od: 25 lip 2011, o 15:35

Post »

Też sadziłem takie patyczki. Rozkrzewiają sie jak szalone bez przycinania.

A ja mam inne pytanie: mi pigwowiec robi kwiaty zbite np. po 5 jednej kupie. Oczywiście z każdego takiego kwiatka powstaje owoc. No ale że są zbite tak gęsto to te owoce się cisną i duże nie rosną. Tak sobie pomyślałem, ze z każdej takie kupki powywalam ze 2-3 owoce, by pozostałe mogły lepiej rosnąć. Czy dobrze rozumuje?
bigosik
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 kwie 2014, o 16:20

Post »

Witam. Moje pigwowce są w sadzone w skrzynkach po jabłkach na balkonie. Zime spedziły na zewnątrz. Teraz zaczęły wypuszczac liście i pąki ale listki zaczynaja usychac a krzaki jakby stanęły w rozwoju. Przeniosłem je na strone południowa. Czym mozna je pobudzic i jaka jest przyczyna słabego rozwoju?
Awatar użytkownika
wielkakulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2012, o 12:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Proszę, te rosną u nas koło targowiska. Każdego roku przycinane w sześcian około 50 cm wysokości. Owocują zawsze jak wściekłe, tylko przy krawężniku, auta, psy, czasami ludzie z targu zanieczyszczają je...gdyby nie to chyba oberwałabym wszystkie owoce... ;:306

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Marek Podlaskie
200p
200p
Od: 26 sie 2012, o 14:12

Post »

Witam.Moje pigwowce mają już drugi rok.Czy należy je przyciąć ,czy jeszcze jednak poczekać do następnego roku?na razie ładnie rosnę i myślę ,że będzie z nich pożytek.
Awatar użytkownika
kefas g
200p
200p
Od: 23 maja 2011, o 17:16

Post »

Jeśli mają być bardziej ozdobne i formowane to tnij, bardziej się zagęszczą, jeśli jednak myślisz wyłącznie o zbiorach owoców wstrzymaj się nawet 2 lata, niech dobrze wykształcą główne pędy, potem cięcie korygująco-sanitarne (prześwietlenie, suche i zmarznięte pędy itp.)
Oinone
200p
200p
Od: 16 paź 2010, o 08:53

Re: Nieowocujący pigwowiec

Post »

Witam,

mam problem potencjalnie odwrotny do tematu postu głównego :)

Otóż - kupiłam malutkiego pigwowca-średnica łodygi w najszerszym miejscu ma jakieś 0,5 cm... Problem polega na tym, że to to ma kilkanaście pąków, z których, jak podejrzewam, mają ambicję 'wykluć się' owoce. Czy nie lepiej oberwać te pąki teraz, w pierwszym tygodniu (mało roku) po posadzeniu i pozwolić roślinie się rozkrzewić czy czekać na owoce? Ma je w ogóle szansę zawiązać taki mały?
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Pozwól mu zakwitnąć ,najwyżej usuniesz zawiązki owoców.

Obrazek Obrazek

To mój pigwowiec ,nasiona którego były na akcji.
Oinone
200p
200p

Post »

Czytałam gdzieś kiedyś porady dotyczące młodego drzewa, nie pamiętam niestety jakiego, gdzie polecano w pierwszym roku usunąć pąki by roślina popracowała nad swoją strukturą, a nie nad marnymi tak czy tak owocami... nie wiem jednak czy dotyczy to pigwowca... ponoć to wytrzymałe drzewko, ale czy aż tak..?
Awatar użytkownika
vinetou80
200p
200p
Od: 7 lut 2013, o 16:40

Post »

Akurat wg.mnie pigwowiec to taki chwast ni roślina ni chwast to owocowy wiec co zrobisz to twoja sprawa.ja bym zostawił z kwiatkami i tak zaoowocuje i będzie mocny a pokrój bedzie miał taki sam tak czy inaczej...
LEGENDS NEVER DIE
Reposit-11
Konto usunięte na prośbę.
Od: 2 lut 2013, o 19:20

Post »

U mnie pigwowiec przez pierwsze dwa lata kwitł, jednak nie zawiązywał owoców. Dokładniej to w drugim roku były bodaj 2szt na jednym i żadnego na drugim.
Liczę że w tym roku będzie lepiej bo teść przesadził swojego, więc pewnie owocowania nie będzie. A nalewki trzeba robić ;>
Tomek_Os
500p
500p
Od: 9 paź 2013, o 11:33

Post »

Zbliża się u mnie termin cięcia pigwowca, tymczasem jak widzę są dwie szkoły na forum. W najnowszej Magnolii jest artykuł o cięciu i chyba jednak się do niego zastosuje. Mam posadzoną miesiąc temu odmianę Pink Lady.
Oinone
200p
200p

Post »

Dzięki!
Poczekam zatem! Na razie jest ze 20 pączków na tym maleństwie...

Przyznam bez bicia, ze nie przejrzałam całego wątku, ale czy może ktoś podać przepis na nalewkę i konfitury z pigwowca? (tak, wiem, nie będę miała w tym roku owoców na takie cuda ; ) ale lepiej mieć przepisy zawczasu : )
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”