Niecierpek (Impatiens walleriana)wysiew,uprawa. Cz.1

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
black88lady
50p
50p
Od: 24 mar 2014, o 17:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Niecierpki z nasion

Post »

Ja miałam nasiona firmy W. Legutko i też tylko 5 sztuk wzeszło z czego tylko 2 się uchowały.
Pozdrawiam Sylwia
Awatar użytkownika
Pawrzes
200p
200p
Od: 21 kwie 2013, o 00:32

Post »

Mój pierwszy siew z Legutki też marny, tylko 5 roślin okazało się silniejszymi, z części reszty nasion wykiełkowały mikroskopijne roślinki i padły kiedy już nie były pod przykryciem...
Drugi siew to znacznie lepszy efekt :shock: Tym razem bardzo długo trzymałem nasionka pod przykryciem do czasu aż z ostatniego żywego nasionka nie pojawiły się liścienie, zmoczyłem spryskiwaczem górną stronę pojemniczka po rurkach z kremem aby powietrze w środku było maksymalnie wilgotne i wiele nasion bardzo późno zaczęło kiełkować choć kilka wzeszło już po tygodniu. Żadna siewka nie padła do tej chwili. Rosną dwa razy szybciej niż te z pierwszego siewu.

Wygląda na to, że maleństwa potrzebują na początku bardzo dużo wilgoci (szczególnie gdy nasionka nie są pierwszej świeżości)

Obrazek
Pozdrawiam
Paweł
Awatar użytkownika
amarylis384
500p
500p
Od: 5 sty 2014, o 18:50

Post »

Pawrzes[/b bardzo ładnie Tobie wzeszły niecierpki i nawet specjalnie nie "wybiegły". Mam niecierpki w różnym stopniu wzrostu: takie co prawie miesiąc czekałam żeby wzeszły to odmiana baby. Obrazek
potem takie co wybiegniętym czubki urwałam i ukorzeniłam
Obrazek
no i od sadzonki zeszłorocznej odnóżki
Obrazek
Awatar użytkownika
Agrestowa
500p
500p
Od: 13 cze 2012, o 10:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Rety, piękne!
Moje tegoroczne niezbyt udane. Słabo wschodziły, rosną marnie. W porównaniu z zeszłym rokiem. mizerota.
magdeczka87
50p
50p
Od: 3 mar 2014, o 14:13

Post »

Obrazek
Tutaj są moje niecierpki, z pierwszego siewu nie wyszło nic, dopiero drugi był owocny, wschodziły bardzo nierównomiernie, co opóźniło pikowanie (nie chciałam uszkodzić tych co dopiero wychodzą). Siane w pierwszej połowie marca, pikowane jakiś tydzień temu

Tutaj są jeszcze niecierpki posadzone po 2, 3 sztuki do jednej doniczki, z przodu szałwia błyszcząca
Obrazek

Czy można je jakoś nawozić? Wystawiam je na dzień na balkon, kiedy mogę je wynieść do szklarni? Chciałabym na święta mieć gdzie zjeść śniadanie wielkanocne, a na razie w razie niepogody stół zajęty mam kwiatami :;230

Jak oglądam Wasze sadzonki to tylko się schować z moimi maleństwami... kiedy one w ogóle zakwitną :(
Awatar użytkownika
amarylis384
500p
500p

Post »

Magdeczka87 no śliczne masz niecierpki ;:215 i nie "wybiegły" Tobie. Możesz zasilić nawozem w płynie do kwitnących, ale z wyczuciem żeby nie poszły w górę. Co do wyniesienia do szklarenki, to mają być przymrozki więc się wstrzymaj. :wit
magdeczka87
50p
50p

Post »

Kurczę, chciałabym już te kwiaty do szklarni powynosić. Pomidory już tam siedzą od tygodnia i żyją, niecierpki są wrażliwsze? Do tej pory miałam tylko gotowe sadzonki kupowane już w maju i nie miałam takiego problemu.
Awatar użytkownika
amarylis384
500p
500p

Post »

Zrób tak: połowa do szklarni, a połowa w domu. Z tego co widzę masz ich dużo. Przy niskiej temp. wzrost też się przyhamuje.
magdeczka87
50p
50p

Post »

Spróbuję zrobić jak piszesz, zobaczymy co z nich zostanie:)
Awatar użytkownika
Pawrzes
200p
200p
Od: 21 kwie 2013, o 00:32

Post »

Niezła plantacja :) Ja wczoraj swoje przepikowałem.
Te z purpurowymi przebarwieniami sugerują ciemniejszy kolor kwiatów?

2 najbliższe dni chłodne ale przymrozki raczej tam gdzie najzimniejsze regiony lub pogodne niebo nocą. No ale od czwartku będzie coraz cieplej ;:3 więc Magdeczko będziesz miała gdzie zjeść śniadanie wielkanocne :wink:
Pozdrawiam
Paweł
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Moje wczoraj przesadzałam z multipaletek do małych doniczek, w których posiedzą jeszcze dobry miesiąc.Siane 21 lutego, mają ok.6-7 cm , są rozkrzewione i widać już maleńkie pączki.Wyglądają jak na str.14 tego wątku.
W tym roku skuszona wczesnym ciepłem wyniosłam je w tej paletce do garażu na południowe okno, ale gdy tylko zauważyłam zażółcone wierzchołki wzrostu i przyhamowanie rozwoju wniosłam do domu i na szczęście doszły do siebie.Nie lubią zimną ;:185, teraz też mam je w domu.
Nie należy ich niczym nawozić, ja specjalnie sieję do mieszanki ziemi do wysiewu gdzie jest mało nawozu + włókno kokosowe.Nawóz (paradoksalnie!) hamuje wzrost młodych roślin.Ja nawożę dopiero od końca czerwca.
Te z purpurowymi przebarwieniami i czerwonawą łodyżką sugerują ciemniejszy, albo czerwony kolor kwiatów.
magdeczka87
50p
50p

Post »

Właśnie czytałam gdzieś kiedyś, chyba w Działkowcu, że nie powinno się nawozić malutkich roślinek, dlatego tego nie robiłam. Pytanie od kiedy należy to robić? Jak zaczną kwitnąć? Czy wcześniej? Wczoraj podlałam swoją plantacje rozcieńczonym nawozem do pelargonii i już zwątpiłam czy dobrze zrobiłam. A, w końcu nie wyniosłam nic do szklarni:)
Awatar użytkownika
amarylis384
500p
500p

Post »

Z doświadczenia wiem, że niecierpki gdy dostaną za dużo nawozu lub mają zbyt mokro odchorowują (listki są oklapnięte, a nawet mogą paść) dlatego delikatnie zasilam rozcieńczonym. To, że pierwszy raz zasiliłaś nawozem w płynie - nic nie zaszkodzi.
Awatar użytkownika
MoniaK
200p
200p
Od: 25 cze 2013, o 13:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A oto moje niecierpki tuż przed pikowaniem. Co prawda to tylko jedna skrzyneczka z dziecięciu i teraz wydaje mi się ze za dużo wysiałam, ale osobno siałam różowy, pomarańczowy, czerwony i miks :) Zobaczymy latem jak ten niecierpkowy busz będzie się przedstawiał.
Obrazek
Awatar użytkownika
amarylis384
500p
500p

Post »

MoniaK Śllliiicznnee ;:138 Naprawdę podziwiam, tak trudno utrzymać malutkie niecierpki aby nie "wybiegły". Jak to zrobiłaś? Koniecznie w okresie kwitnienia wklej fotki. Jeszcze raz gratuluję. :wit
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”