Niecierpek (Impatiens walleriana)wysiew,uprawa. Cz.1
- black88lady
- 50p
- Od: 24 mar 2014, o 17:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Niecierpki z nasion
Ja miałam nasiona firmy W. Legutko i też tylko 5 sztuk wzeszło z czego tylko 2 się uchowały.
Pozdrawiam Sylwia
- Pawrzes
- 200p
- Od: 21 kwie 2013, o 00:32
Mój pierwszy siew z Legutki też marny, tylko 5 roślin okazało się silniejszymi, z części reszty nasion wykiełkowały mikroskopijne roślinki i padły kiedy już nie były pod przykryciem...
Drugi siew to znacznie lepszy efekt
Tym razem bardzo długo trzymałem nasionka pod przykryciem do czasu aż z ostatniego żywego nasionka nie pojawiły się liścienie, zmoczyłem spryskiwaczem górną stronę pojemniczka po rurkach z kremem aby powietrze w środku było maksymalnie wilgotne i wiele nasion bardzo późno zaczęło kiełkować choć kilka wzeszło już po tygodniu. Żadna siewka nie padła do tej chwili. Rosną dwa razy szybciej niż te z pierwszego siewu.
Wygląda na to, że maleństwa potrzebują na początku bardzo dużo wilgoci (szczególnie gdy nasionka nie są pierwszej świeżości)

Drugi siew to znacznie lepszy efekt

Wygląda na to, że maleństwa potrzebują na początku bardzo dużo wilgoci (szczególnie gdy nasionka nie są pierwszej świeżości)

Pozdrawiam
Paweł
Paweł
- amarylis384
- 500p
- Od: 5 sty 2014, o 18:50
Rety, piękne!
Moje tegoroczne niezbyt udane. Słabo wschodziły, rosną marnie. W porównaniu z zeszłym rokiem. mizerota.
Moje tegoroczne niezbyt udane. Słabo wschodziły, rosną marnie. W porównaniu z zeszłym rokiem. mizerota.
-
- 50p
- Od: 3 mar 2014, o 14:13

Tutaj są moje niecierpki, z pierwszego siewu nie wyszło nic, dopiero drugi był owocny, wschodziły bardzo nierównomiernie, co opóźniło pikowanie (nie chciałam uszkodzić tych co dopiero wychodzą). Siane w pierwszej połowie marca, pikowane jakiś tydzień temu
Tutaj są jeszcze niecierpki posadzone po 2, 3 sztuki do jednej doniczki, z przodu szałwia błyszcząca

Czy można je jakoś nawozić? Wystawiam je na dzień na balkon, kiedy mogę je wynieść do szklarni? Chciałabym na święta mieć gdzie zjeść śniadanie wielkanocne, a na razie w razie niepogody stół zajęty mam kwiatami

Jak oglądam Wasze sadzonki to tylko się schować z moimi maleństwami... kiedy one w ogóle zakwitną

- amarylis384
- 500p
Magdeczka87 no śliczne masz niecierpki
i nie "wybiegły" Tobie. Możesz zasilić nawozem w płynie do kwitnących, ale z wyczuciem żeby nie poszły w górę. Co do wyniesienia do szklarenki, to mają być przymrozki więc się wstrzymaj. 

-
- 50p
Kurczę, chciałabym już te kwiaty do szklarni powynosić. Pomidory już tam siedzą od tygodnia i żyją, niecierpki są wrażliwsze? Do tej pory miałam tylko gotowe sadzonki kupowane już w maju i nie miałam takiego problemu.
- amarylis384
- 500p
Zrób tak: połowa do szklarni, a połowa w domu. Z tego co widzę masz ich dużo. Przy niskiej temp. wzrost też się przyhamuje.
-
- 50p
Spróbuję zrobić jak piszesz, zobaczymy co z nich zostanie:)
- Pawrzes
- 200p
- Od: 21 kwie 2013, o 00:32
Niezła plantacja
Ja wczoraj swoje przepikowałem.
Te z purpurowymi przebarwieniami sugerują ciemniejszy kolor kwiatów?
2 najbliższe dni chłodne ale przymrozki raczej tam gdzie najzimniejsze regiony lub pogodne niebo nocą. No ale od czwartku będzie coraz cieplej
więc Magdeczko będziesz miała gdzie zjeść śniadanie wielkanocne 

Te z purpurowymi przebarwieniami sugerują ciemniejszy kolor kwiatów?
2 najbliższe dni chłodne ale przymrozki raczej tam gdzie najzimniejsze regiony lub pogodne niebo nocą. No ale od czwartku będzie coraz cieplej

Pozdrawiam
Paweł
Paweł
Moje wczoraj przesadzałam z multipaletek do małych doniczek, w których posiedzą jeszcze dobry miesiąc.Siane 21 lutego, mają ok.6-7 cm , są rozkrzewione i widać już maleńkie pączki.Wyglądają jak na str.14 tego wątku.
W tym roku skuszona wczesnym ciepłem wyniosłam je w tej paletce do garażu na południowe okno, ale gdy tylko zauważyłam zażółcone wierzchołki wzrostu i przyhamowanie rozwoju wniosłam do domu i na szczęście doszły do siebie.Nie lubią zimną
, teraz też mam je w domu.
Nie należy ich niczym nawozić, ja specjalnie sieję do mieszanki ziemi do wysiewu gdzie jest mało nawozu + włókno kokosowe.Nawóz (paradoksalnie!) hamuje wzrost młodych roślin.Ja nawożę dopiero od końca czerwca.
Te z purpurowymi przebarwieniami i czerwonawą łodyżką sugerują ciemniejszy, albo czerwony kolor kwiatów.
W tym roku skuszona wczesnym ciepłem wyniosłam je w tej paletce do garażu na południowe okno, ale gdy tylko zauważyłam zażółcone wierzchołki wzrostu i przyhamowanie rozwoju wniosłam do domu i na szczęście doszły do siebie.Nie lubią zimną

Nie należy ich niczym nawozić, ja specjalnie sieję do mieszanki ziemi do wysiewu gdzie jest mało nawozu + włókno kokosowe.Nawóz (paradoksalnie!) hamuje wzrost młodych roślin.Ja nawożę dopiero od końca czerwca.
Te z purpurowymi przebarwieniami i czerwonawą łodyżką sugerują ciemniejszy, albo czerwony kolor kwiatów.
-
- 50p
Właśnie czytałam gdzieś kiedyś, chyba w Działkowcu, że nie powinno się nawozić malutkich roślinek, dlatego tego nie robiłam. Pytanie od kiedy należy to robić? Jak zaczną kwitnąć? Czy wcześniej? Wczoraj podlałam swoją plantacje rozcieńczonym nawozem do pelargonii i już zwątpiłam czy dobrze zrobiłam. A, w końcu nie wyniosłam nic do szklarni:)
- amarylis384
- 500p
Z doświadczenia wiem, że niecierpki gdy dostaną za dużo nawozu lub mają zbyt mokro odchorowują (listki są oklapnięte, a nawet mogą paść) dlatego delikatnie zasilam rozcieńczonym. To, że pierwszy raz zasiliłaś nawozem w płynie - nic nie zaszkodzi.
- amarylis384
- 500p
MoniaK Śllliiicznnee
Naprawdę podziwiam, tak trudno utrzymać malutkie niecierpki aby nie "wybiegły". Jak to zrobiłaś? Koniecznie w okresie kwitnienia wklej fotki. Jeszcze raz gratuluję.