Groszek zielony - wszystko o grochu cz.1
-
- 100p
- Od: 11 wrz 2012, o 13:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Groszek zielony- wszystko o grochu
To fakt
Rośnie bardzo wysoka a strąków ma mało. Ale jest smaczna w całości schrupana wprost z krzaka.

Czy możecie mi powiedzieć jaki kolor kwiatów ma ta Bajka. Mam podobny groch o fioletowych kwiatach i wydaje mi się , że strąków ma dużo. Rośliny dorastają prawie do 2m. , a zrywamy strąki gdy nasionan są większe niż pszenica.
Pozdrawiam , Bożenka.
-
- 200p
- Od: 23 sty 2011, o 17:00
U mnie miała biały.
- Dziunia87
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 sty 2013, o 09:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
U mnie zaczął wychodzić na powierzchnię groszek, który wysiałam na pocz. marca bez wcześniejszego namaczania go w wodzie 

- cirilla1989
- 50p
- Od: 5 lip 2013, o 14:29
Mój groszek właśnie wynurza się z ziemi. Za 3-4 dni wzejdzie cały
Tylko mama boi się że przymrozki go załatwią, bo nigdy nie siała w marcu lecz maju..., na to ja mówię mamie :"Człowiek uczy się na błędach, najwyżej w tym roku groszu nie będzie
"

-
- Od: 21 mar 2010, o 23:24
"Kto sieje w marcu - zbiera w garncu .cirilla1989 pisze:( ...) nigdy nie siała w marcu lecz maju... "
A kto w maju - ten w jaju . "
- cirilla1989
- 50p
Wiem, już poznałam te przysłowie, dzięki temu tematowi zresztą ;) Ja się bynajmniej nie boję o groszek 

- jola1313
- Od: 21 sty 2012, o 14:41
Hm...Wasz groch już wschodzi
.A mój jeszcze w torebce
Miałam posiać jako pierwsze warzywo,ale rodzina zasiała u mnie niepokój,że on się boi mrozu...A byłam pewna,że groch sieje się najwcześniej...teściowa mnie wyprowadziła z błędu.I groch już jest o krok bliżej warzywnika
.Chyba dziś posieję
Nigdy nie siałam tak wcześnie warzyw.Dopiero jak M. posiał zboża i zasadził ziemniaki.A że klimat u nas chłodniejszy,to warzywa szły pod koniec kwietnia,na pocz.maja.W tym roku M.szybko zaorał pod warzywa,więc już z tydzień temu posiałam marchew,pietruszkę,cebulę,{koper,sałatę-te pewnie zmarzną),rzodkiewkę,posadziłam czosnek i cebulę.A na groch już nie starczyło sił i nie pamiętałam,gdzie mam nasiona...
W końcu znalazły się i miałam już siać...gdyby nie rodzinka
.
Ciekawe,czy będę zadowolona z wczesnych wysiewów
...
Teściowa-stara gospodyni-jeszcze czeka...pewnie by powiedzieć ''kto to widział,by tak wcześnie siać...''

Miałam posiać jako pierwsze warzywo,ale rodzina zasiała u mnie niepokój,że on się boi mrozu...A byłam pewna,że groch sieje się najwcześniej...teściowa mnie wyprowadziła z błędu.I groch już jest o krok bliżej warzywnika

Nigdy nie siałam tak wcześnie warzyw.Dopiero jak M. posiał zboża i zasadził ziemniaki.A że klimat u nas chłodniejszy,to warzywa szły pod koniec kwietnia,na pocz.maja.W tym roku M.szybko zaorał pod warzywa,więc już z tydzień temu posiałam marchew,pietruszkę,cebulę,{koper,sałatę-te pewnie zmarzną),rzodkiewkę,posadziłam czosnek i cebulę.A na groch już nie starczyło sił i nie pamiętałam,gdzie mam nasiona...
W końcu znalazły się i miałam już siać...gdyby nie rodzinka

Ciekawe,czy będę zadowolona z wczesnych wysiewów

Teściowa-stara gospodyni-jeszcze czeka...pewnie by powiedzieć ''kto to widział,by tak wcześnie siać...''

- Rybka
- Od: 30 lip 2008, o 14:22
Re: Groszek zielony i ja zielona, łaaaaaa
Magda, jaki w smaku był ten groszek? Właśnie zasiadłam nad opakowaniami i zastanawiam się jaki wysiać...Magda_K pisze: A mój trzeci groch to Blauwschokker od Vilmorin, który ma różowo-fioletowe kwiaty i fioletowe strąki, co wygląda bardzo ciekawie. Strąków jest naprawdę dużo. Ciągle rośnie i kwitnie i dochodzi do 150 cm wysokości.
Może ktoś jeszcze go miał?
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
- pawelp1320
- Od: 1 kwie 2013, o 11:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mój groszek już prawie naw wierzchu. Niektóry nawet już widać. Siany 2 tygodnie temu bez namaczanie, od razu do gleby. Odmiana Cud Kelvedonu ( pomarszczony ).
Pozdrawiam Paweł
- cirilla1989
- 50p
Groszek ładnie już mi wyjrzał cały z ziemi.
Mam jeszcze takie pytanko : Czy tak wcześnie posiany groszek, tj. połowa marca, pryskacie, czy można bez obaw dać mu spokój?
Mam jeszcze takie pytanko : Czy tak wcześnie posiany groszek, tj. połowa marca, pryskacie, czy można bez obaw dać mu spokój?
- GERTRUDA
- 1000p
- Od: 25 lis 2007, o 17:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Groszek zielony i ja zielona, łaaaaaa
Jaki w smaku - chyba dobry bo moje dzieci tak go pałaszowały ,że nie zdążyłam spróbowaćRybka pisze:Magda, jaki w smaku był ten groszek? Właśnie zasiadłam nad opakowaniami i zastanawiam się jaki wysiać...Magda_K pisze: A mój trzeci groch to Blauwschokker od Vilmorin, który ma różowo-fioletowe kwiaty i fioletowe strąki, co wygląda bardzo ciekawie. Strąków jest naprawdę dużo. Ciągle rośnie i kwitnie i dochodzi do 150 cm wysokości.
Może ktoś jeszcze go miał?

Każdy początek ma swój koniec ,a każdy koniec miał swój początek ........