Dereń jadalny(Cornus mas) - wymagania,rozmnażanie Cz.I

Drzewa owocowe
Zablokowany
mlody
50p
50p
Od: 16 maja 2011, o 14:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Dereń jadalny - odmiany

Post »

Witam
Dostałem sadzonki z "Twoje ogrody" ze Skaryszewa i niestety wydaje mi się że ich oferta jeśli chodzi o derenie to ściema.
Wszystkie trzy sadzonki bardzo dobrej jakości jeśli chodzi o sadzonki ale mam obawy o to czy są to derenie odmianowe.
W pierwszej rozmowie rozmawialiśmy o okulantach po czym po otwarciu przesyłki okazało się że nie widzę miejsca szczepienia.
Zadzwoniłem jeszcze raz i pan twierdził że te sadzonki są rozmnażane wegetatywnie (oczka wrzucają do ukorzeniarki i tak powstają sadzonki). Sadzonki były dość wysokie ok 80cm i miały długie przyrosty roczne co mnie bardzo zdziwiło bo cały czas czytałem że sadzonki wegetatywne rosną słabo. Okaże się za kilka lat czy mnie oszukali ale ja mam mieszane uczucia
Pozdrawiam
Tomek_Os
500p
500p
Od: 9 paź 2013, o 11:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Właśnie mam to samo tylko z innej firmy. I tez telefonicznie mówili że są szczepione.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kiedy ja kupowałem swoje derenie ponad 10 lat temu nikt nie zastanawiał się czy szczepiony i co za odmiana tylko czy jadalny.Wszystkie moje 3 derenie majązeszłoroczne przyrosty w kolorze czerwono- brązowym: 2 o długości 15-20 cm a jeden ,bardzo ciemne owoce i najwcześniejszy ,50-60 cm. prawie grubości ołówka.
Tomek_Os
500p
500p

Post »

No tak, ale dzisiaj, kiedy zamawiasz konkretną roślinę, oczekujesz że właśnie ją dostaniesz. Tym bardziej, że w porównaniu do bezodmianowego derenia jadalnego cena jest dużo wyższa.
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50

Post »

A smak przetworów,czyli nalewki taki sam. I nie ma znaczenia,czy dojrzeje tydzień wcześniej
czy później,bo nalewka nabiera odpowiednich właściwości, mniej więcej po roku.
Reposit-11
Konto usunięte na prośbę.
Od: 2 lut 2013, o 19:20

Post »

ale derenie można też jeść na surowo, a różnica w ilości kwasów i cukrów jest w tym wypadku bardzo istotna.
Tomek_Os
500p
500p

Post »

pomidormen pisze:U mnie miejsce szczepienia wygląga tak jak u Zielonejjagody. Pochodzenie sadzonek też to samo. Mimo to daj dobre zdjęcie części przyziemnej, może stosowano inną metodę szczepienia?
OK, dzisiaj zrobię popołudniu i wkleję. ;:108
Awatar użytkownika
zielonajagoda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 10:12
Kontakt:

Post »

mirzan pisze:A smak przetworów,czyli nalewki taki sam. I nie ma znaczenia,czy dojrzeje tydzień wcześniej
czy później,bo nalewka nabiera odpowiednich właściwości, mniej więcej po roku.
;:198 Oprócz zacnego trunku wyżej wymienionego, chciałabym spróbować robić inne przetwory, więc stwierdzenie newroom jest dla mnie ważne, i tym się kierowałam wybierając te dwie odmiany, na nalewkę mam zwykłego derenia jadalnego bez odmianowego:D
Tomek_MM
500p
500p
Od: 6 mar 2009, o 13:18

Post »

Płacąc po 5 dych za sadzonkę trzeba zastanowić się nad szkółką gdzie się kupuje. Odmianowe rzeczy rozmnożone z siewu to nie jest wielka rzadkość, należy się mocno kierować opiniami użytkowników np tu na forum. Jeśli chodzi o derenie jadalne to muszę uczciwie stwierdzić że firma z Milanówka nie ma sobie równych w Polsce co wielokrotnie zostało już tutaj powiedziane.
niezabitowski
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 14 paź 2011, o 21:19

Post »

Witam, mam pytanie do bardziej doświadczonych w "uprawie" derenia jadalnego - kiedy i czym najlepiej nawozić krzewy derenia?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2009, o 11:56

Post »

Ja teraz, wiosną podsypałem popiołem z drewna. W maju dam nawóz naturalny z beczki (krowieniec+pokrzywa).
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
Awatar użytkownika
basiaamatorka
200p
200p
Od: 12 lip 2013, o 14:09

Post »

Ja mam bezodmianowego i się zajadam świeżymi owocami - oczywiście samodzielnie opadłymi - tylko te są smaczne! W przetworach to pewnie ma znaczenie odmiana, ze względu na różną zawartość cukrów i garbników - ale jest to różnica minimalna i dla wyjątkowych smakoszy.
Najważniejsze to jest , aby owoce przeznaczone na nalewki były pierwszorzędnej jakości - czyli dobrze ukształtowane, zdrowe , dojrzałe.
Basia
darnok
200p
200p
Od: 13 kwie 2012, o 08:23

Post »

Jestem ciekawy czy na moim zawiążą się owoce-rośnie sam
Reposit-11
Konto usunięte na prośbę.
Od: 2 lut 2013, o 19:20

Post »

Tobie się udało, a jakbyś trafiła na wyjątkowo kwaśną i np gorzką odmianę ?
Albo inaczej, jak płacicie kilkadziesiąt złotych za kwiatka w kolorze X to chcecie mieć pewność że będzie w takim kolorze, jak kupujecie jabłoń 'antonówka' to liczycie że nie dostaniecie papierówki.
Ja sobie kupiłem trzy derenie NN. Jakie będą, takie będą - ale wiedziałem co kupuję. Jeśli kupiłbym np żółtego, a po 5 latach stwierdził że to zwykła psiura wykopana w starym ogrodzie to bym się wkurzył. I głównie chodzi o czas który trzeba poświęcić by dereń zaczął owocować.
Tomek_Os
500p
500p

Post »

No właśnie tak jak Newrom pisze.
Poza tym pewnie macie racje co do znikomej różnicy w smaku owoców itd. Ale nie tylko o to chodzi. Chodzi również o miejsce. Akurat w moim przypadku jest ograniczenie wysokościowe jak i szerokościowe roślin. Zamawiam odmiany dorastające do konkretnej wysokości (2,5-3m). Tymczasem dereń jadalny bezodmianowy może dorosnąć nawet do 5 a nawet 7m - tyle wyczytałem. Jest pewna dysproporcja w wielkości...

Btw dostawca poprosił żebym mu zdjecie wysłał tego czego dostałem ;:oj
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”