Tunel foliowy (konstrukcja,budowa,mocowania,problemy)

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Natalii88
50p
50p
Od: 17 lut 2014, o 21:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Tunel foliowy (konstrukcja,budowa)

Post »

Hej :wit

Tak czytam sobie, co piszecie o zgrzewaniu folii i myślę sobie, że chyba znam lepsze rozwiązanie? :tan Gazeta też może i spoko, ale jak z mistrzem świata próbowaliśmy zgrzewać to czasami się przyklejała do folii. Pożyczyliśmy więc taśmę teflonową od zaprzyjaźnionego działkowca-pasjonata i okazało się, że zgrzewanie za pomocą żelazka jest banalnie proste; bierzesz jakąś ładną deseczkę, układasz odpowiednio folię do zgrzania, na to taśma teflonowa, żelazko na full i jedzesz z tym koksem ;:oj Cały zgrzew miał u nas ponad 10 cm szerokości (tyle co stopa) a zakładka chyba 30 cm (coś koło tego). Do tej pory trzyma jak zespawane, a to już leci 4 rok używania tej folii. :wink:

Pozdrawiam
Natalii :wink:
Cur in gremio haremus?
Cur poenam cordi parvo damus?
pluszak73
50p
50p
Od: 18 lut 2014, o 21:19

Post »

A ta taśma teflonowa to jakiej szerokości była? Bo w sprzedaży są takie teflonowe - hydrauliczne.
Awatar użytkownika
Natalii88
50p
50p

Post »

:? ale hydrauliczna taśma teflonowa to coś zupełnie innego ;:202 nie z tym to się je ;:173 Wpisz w goooooglu "taśma teflonowa do zgrzewarek" i wyskoczy ci to co trzeba. Nam wystarczył kawałek długości troche ponad 0,5 m. szerokość to było chyba 15 cm, ale na necie teraz widziałam całe takie "ceratki" o wymiarach 1 m x 40 cm i takie coś 20 zł kosztowało. Ale są też inne wymiary, są taśmy na rolkach, ceraty... Czego dusza zapragnie, tylko trzeba patrzeć czy to do zgrzewarek! Taśmy teflonowe są różne i do różnych rzeczy się je stosuje. Na necie tego jest na prawdę dużo, ale jak się trochę rozejrzeć to można okazyjnie coś kupić :wink:
Cur in gremio haremus?
pluszak73
50p
50p
Od: 18 lut 2014, o 21:19

Post »

:oops: Przepraszam, ale nie wiedziałem że coś takiego istnieje. No cóż człowiek jeszcze wiele się dowie.
Mineralka
200p
200p
Od: 5 lut 2008, o 10:07
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mój tunel już jest gotowy - już nawet sałata w nim nocuje - tylko jeszcze muszę sporo ziemi nawieźć a ciężka i czasochłonna to praca :) Obrazek Obrazek Obrazek
Magda - pilna uczennica Matki Natury
D3flo
200p
200p
Od: 2 cze 2013, o 10:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Tunel Foliowy Problem Pomocy

Post »

Szkoda ze nie ma już zdjęcia ale domyślam sie ze chodzi Ci o tunel który kiedyś dawno temu producenci nazywali biedronka. Był on zbudowany z rurek grubosciennych o średnicy 18-20mm
Wiem bo sam robiłem dla siebie taki tunel na wzór wspomnianego.
Rolnik ciągle żyje w strachu, nad warsztatem nie ma dachu.
tunel
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 30 mar 2014, o 22:00

Post »

Obrazek Tutaj zdjęcie tego łącznika, był bym wdzięczny za pomoc w znalezieniu tych części, ponieważ producent nie sprzedaje samych złączek. Z góry dzięki
mrdraco
50p
50p
Od: 27 mar 2011, o 11:35

Re: Tunel foliowy - pomysł i wykonanie.

Post »

Witam Was!
Tak jak mówiłem, tak zrobiłem. W te plastikowe rurki włożyłem pręty stalowe fi10 mm, szkoda, że nie miałem
na czym ich wygiąć w piękne łuki, ale i tak jestem zadowolony. Zamiast wbijać elementy szkieletu w ziemię
postanowiłem zabetonować 30cm odcinki rurek fi32 mm, wypoziomować i ułożyć w linii. Niestety zdjęć podczas
działania nie porobiłem. Tunel wyszedł o jakieś 15cm wyższy niż w zeszłym roku, do tego ściany przy słupkach
są bardziej w pionie, więc można posadzić więcej.
Sztywność mocno się poprawiła, jedynie rozstaw drzwi nie pasuje, w tym roku dokleję tylko folie by uszczelnić
a w przyszłym pewnie trzeba będzie nową.
Napięcie folii też się mocno poprawiło, już nie faluje na wietrze.

p.s. znajomy kupił gotowy tunel z rurek 32mm i pierwszy wiatr i się połamał, te zbrojenie dużo daje.
D3flo
200p
200p
Od: 2 cze 2013, o 10:41

Post »

20mm w środku czy po zewnątrz?
http://www.belio.pl/p110308,pvc-czwornik-20mm.html
A jak nie to zapytaj na tunelefoliowe.pl
tunel pisze: producent nie sprzedaje samych złączek.
Producent tuneli foliowych, czy producent tych kształtek odmówił ci sprzedania zamiennych części? W Polsce już mnie nic nie zdziwi.
Gdzie kupowałeś ten tunel?
Rolnik ciągle żyje w strachu, nad warsztatem nie ma dachu.
Awatar użytkownika
Natalii88
50p
50p

Post »

Hej wszystkim :wit

Minerlko, muszę przyznać, że masz piękne drzwi. Jak patrze na zdjęcia to wydaje mi się, że to bardzo solidna, elegancka i świetnie wymierzona konstrukcja. ;:138 Na tyle na ile widzę zawiasy też super ;:180 U mnie ziemia już nawieziona, ale pracy było z tym co nie miara. Żeby w ogóle wjechać do środka taczką musiałam na korytka zakładać deski a na nie kłaść palety. Dopiero jak zbudowałam takie niby-pomosty mogłam coś robić, ale się udało, choć trochę to czasu zajęło. Tak wygląda to teraz :wink:
Obrazek
Te żółte pasy (zielona ramka) to taki mały trick podpatrzony u pewnego działkowca. Gdy już wysieje się nasiona usypuje się wokół nich (lub bezpośrednio na lini siewu - jak kto woli) linie z żółtego piasku. Nawet jeśli będziemy podlewać to linie powinny być widoczne do momentu pojawienia się siewek. To taki patent dla tych, którzy często zapominają gdzie co wysiali. :D Mnie się to często zdarza gdy sieję kilka gatunków roślin w jednym czasie. Potem mam problem bo nie wiem co, gdzie i jak daleko było zasiane a nawet zdarza mi się posiać tam coś drugi raz zanim cokolwiek wyciągnie głowę spod ziemi. A tak mam wszystko pięknie "graficznie" zaznaczone :tan

Pozdrawiam
Cur in gremio haremus?
Awatar użytkownika
Dziunia87
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2013, o 09:02

Post »

Sprytny patent z tym piaskiem - genialny w swojej prostocie i mogłoby sie wydawać oczywisty ;:333 :;230
ps.Ile wyniosła Cię budowa tego tunelu?
xrob
100p
100p
Od: 21 sie 2010, o 06:59

Post »

Witam pomysł z piaskiem znakomity, świetne jest to nasze forum dużo można podpatrzeć i zastosować na swojej działeczce ;:173
Pozdrawiam Aga
Mineralka
200p
200p
Od: 5 lut 2008, o 10:07

Post »

Natalii ależ pięknie Ci to wszystko wyszło wielkie Bravo
no i właśnie ten piasek to super pomysł
Magda - pilna uczennica Matki Natury
Awatar użytkownika
Natalii88
50p
50p

Post »

:wink: Cieszę się, że wam się podoba :D
Dziunia87, całość wyniosła jakieś 900-1000 zł jeśli mam liczyć materiały, ale bez robocizny :D
A właśnie, nie wiem czy pisałam o tym wcześniej, ale przypomniało mi się, że miałam powiedzieć żebyście omijali szerokim łukiem farby wodne do malowania szkieletu. Farba wodna nie trzyma się podkładowej i po roku odpada całymi płatami, przynajmniej u mnie tak było. Na początku wydaje się, że jest spoko bo fajnie się nakłada i szybko schnie, ale na dłuższą metę to straszny niewypał. okropnie łuszczy się tam, gdzie opiera się o nią folia. Nie polecam :(

Pozdrawiam
Cur in gremio haremus?
tunel
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 30 mar 2014, o 22:00

Post »

20mm w środku, to co podesłałeś trochę za małe. Ok zapytam tam. Producent tuneli odpowiedział że samych złączek nie sprzedaje, nie pamiętam dokładnie ale to jakaś firma z allegro.
Zablokowany

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”