A z tym piaskiem dobry pomysł, bo trzyma wilgoć - nie wiem tylko skąd by tu wziąć 1-2 worki piasku... Na działce i w okolicy ziemia gliniasta, do Wisły dość kawałek i żadnej innej rzeczki z piaskiem w okolicy ani, ani... Zostają markety i składy budowlane.
Z innej beczki - jak posuwa się praca nad albumem?
Miła koleżanko Basiu
Co do stosowania żółtego piasku pod karpy dalii, stosuję go od kilkunastu lat i zdaje to egzamin.Ja nie mam problemu z jego nabyciem. W pobliżu działek w odległości 2 km w Dąbrowie mam żwirownię.Wiaderko 20 l. żółtego piasku kosztuje 2.00 zł x np.5 = 10.00.
A co do mojego albumu daliowego to praktycznie jest ukończony!Czekam jednak za pełnią sezonu lipiec, sierpień by nowe dalie miały wykształcone swoje piękne kwiaty.Wtedy dodam je do już gotowych zdjęć i będę miał całość gotową do publikacji
Z dostępem do piasku mam trudniej, ale dobre rady i podpowiedzi się liczą - dziękuję.
Albumu jestem bardzo ciekawa, bo to na pewno niezwykłe wydarzenie w światku daliowców.
Ryszardzie, czy ten album będzie gdzieś dostępny, możliwy do zakupienia? Czy mogłabym go już u Ciebie zamówić? Jak sądzę, nakład nie będzie za duży... i w księgarniach nie będzie dostępny...
Ja też stosuję piasek z rozrobionym kompostem pod kłącza dalii. Dwa lata temu nawiozłem trochę piachu z bagna bo było pogłębiane rozmieszałem z przerobionym obornikiem bydlęcym i przekopałem rabaty tam gdzie sadzę dalię i rosną jak szalone przyrosty też nie są małe. Dodatkowo zimą rozsypuję popiół drzewny oczywiście nie za dużo. Nigdy nie wapnowałem i jest ok.
Basiu otrzymałem dzisiaj przesyłkę z Japonii 12 odmian, paczka ważyła 0,40 kg ale bulwki obiecujące.
6 odmian najnowszych oraz SHINPI SEI orchideeowa
5 odmian nowych z USA i Australii
CLEAVIEW LOUISE
CAMANO CONCORD
DIKARA JODIE
TRULY SCRUMPTIOUS
ALDEN FESTIVAL
POZDRAWIAM
Od razu spróbowałam wyszukać zdjęcia, a właściwie linki do zdjęć nowych nabytków
http://parksdahlias.com/pk/IMG_1270.jpg CLEARVIEW LOUISE
wyhodowana przez: Parshall'a z USA na pewno po 2010 r. gdyż nie znalazłam jej w WORLD DAHLIA DIRECTORY, gdzie są wpisane dalie wyhodowane do 2010 r.
Shinpi - nie znalazłam tej nazwy jako takiej, jedynie w połączeniu Shinpi-no-kagayaki , która występuje także pod nazwą Sugar Cane, ale chyba to nie jest ta sama dalia, gdyż Sugar Cane jest dalią małą dekoracyjną i wygląda tak:
Odmiana TRULY SCRUMPTIONS podobna jest w kolorystyce do gitt's perffection. U mnie dziś było -5 stopni oby następnej nocy nie było więcej. Miłego dnia dla wszystkich
witam. Posadziłam moje dalie do doniczek i czekam aż cos sie wykluje Zastanawiam sie jednak czy nie za bardzo porozrywałam moje bulwy. jaka powinna byc bulwa by ładnie wyrosła? Jak kupowałam w tesco to było malutkie karpy i urosło. Czy wielkość karpy ma znaczenie?
Lepiej jest karpy podzielić, gdyż duże gorzej przyrastają i częściej chorują. Dzieli się tak, aby każda z części miała chociaż jedno oczko, z którego wyrośnie pęd. Można zostawić więcej oczek, żeby krzaczek był okazalszy, jednak nie więcej niż trzy. Duże karpy mają bardzo zagęszczone bulwy korzeniowe i nie ma miejsca na nowe przyrosty. Głębokość sadzenia - tak, aby górna część z oczkiem była przykryta 5-8 cm warstwą ziemi. Jeśli ziemia jest bardzo przeschnięta można do dołka wlać trochę wody.
Witam.
W zeszłym roku kupiłam kilka karp dalii z Benexu i zakochałam się w tych kwiatach.Zaczęłam trochę czytać o uprawie i tak trafiłam na forum ogrodnicze.Śledzę go od jesieni. Dzięki gł. p. Barbarze i p. Grzegorzowi, którzy pokazali zdj. kwiatów wybrałam 43 szt. od p. Stanisława.Nie mam niestety poprzednich katalogów i nie mogę rozszyfrować nr: 17, 177, 206, 278, 315,461,657, 673.Proszę o pomoc.
Ala
Zgłoszę tylko, że posadziłem już kilkanaście karp, takich mocniej przesuszonych, żeby już mogły odżyć, co, mam nadzieję, się stanie. Sadziłem tylko przy południowej ścianie domu, tam zwykle przymrozki nie sięgają, jeśli nie są duże.
Alu - zabrakło dla bardzo wielu osób. Nawet dla mnie i będę musiała zadowolić się sadzonkami. Zapotrzebowanie na karpy przerosło możliwości Stanisława. Trudno, trzeba się zadowolić tym co mamy i poczekać do następnego roku. Ja na niektóre odmiany czekam już parę lat. Albo nie ma w ofercie, albo dla mnie zabraknie. Takie życie...
Rozszyfrowane numery:
17 - Bellelaine
177 - Tutti Frutti
206 - Ace Summer Sunset
278 - Northlake Pride
315 - Grenidor Pastelle
461- Changing Colours
673- Angelika
657- Lady Lapita
Ja dziś dopiero odważyłam się zajrzeć do swoich karp - z tych, które wyjęłam ani jedna nie ma widocznych oczek - odnotowałam też spore straty, niektóre zaschły na amen, niektóre zbutwiały.
Dla moich więc zima nie była za dobra. A przechowywałam w dobrej, ziemnej piwnicy...