Maliny - uprawa, nawożenie cięcie cz.2
- pawelp1320
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 kwie 2013, o 11:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Malina - uprawa, nawożenie, cięcie cz. 2
Według mnie jeszcze za wcześnie. W zeszłą sobotę wykopałem 2-3 krzaki i sprawdziłęm jak sprawa z korzeniami ( czy nie ma pędraków, czy nie poobgryzane, nie zmarznięte, zgnite ) i muszę powiedzieć że wszystkie korzenie żyją ale na żadnym nie ma zaczątków nowego pędu, więc według mnie za wcześnie. Musimy czekać do lata.
Pozdrawiam Paweł
- rozmalinka
- Od: 7 sty 2013, o 11:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zawsze tak jest a posadzonymi jesienią? Bo inne maliny (stare)już wypuszczają.
Pozdrawiam. Ania
- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Też mam Polesie i jeszcze nic nie wyrasta. Dziś sadzonkowałem Polana. Co roku robię nowe sadzonki z tych łebków co teraz wychodzą z ziemi. U mnie najlepiej plonują właśnie takie młode sadzonki. Teraz maja 5-8cm wys. Do jesieni spokojnie 180cm i owoce do mrozów.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
- rozmalinka
Co to są "łebki"? Jak robi się takie sadzonki?
Pozdrawiam. Ania
-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
Młode pędy malin wyrastają z ziemi często w znacznym oddaleniu od rządka. W ubiegłym roku wykopywałam takie z trawiastych ścieżek przed koszeniem (przed pierwszym i drugim koszeniem, potem były wykaszane), dobrze się przyjęły i większość zaowocowała. Jesienią podarowałam gotowe sadzonki znajomym.
Moje nowe imię Szansa 
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."

"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
- rozmalinka
A czy teraz jest dobra pora na pobieranie 'łebków" ? Czy wykopując je nie uszkodzę korzeni macierzystych roślin?
Pozdrawiam. Ania
- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Czas jest dobry. I tak większość jest do usunięcia. Ja maliny uprawiam w doniczkach.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
a jeśli w ogóle ich nie przycinałem. Tak mam np. z maliną Benefis. Posadzone na jesień, duże badyle (może mają z 0,5 m ). I na razie cisza.pawelp1320 pisze:Jeśli prawidłowo przyciąłeś maliny po posadzeniu to myślę że bliżej lata. Tak jak normalnie wypuszczają pędy na owocowanie maliny letnie. Obstawiałbym czerwiec- sierpień.
Mam również maliny od wujka, posadzone jesienią. Nie wiem jaka odmiana. Mówił żeby je przyciąć. Oczywiście niestety ich nie przyciąłem, ale większość wypuszcza od korzeni.
- pawelp1320
Sprawdź czy te badyle- kikuty u Benefisa o których mówisz nie obumarły tzn. uschły. Ja bym Ci radził wyciąć je wszystkie 2-3 cm nad powierzchnią ziemi. Co do tych drugich malin to zapewne są to odmiany tzw. jesienne i dlatego wypuszczają większość od korzenia.Darkat pisze:a jeśli w ogóle ich nie przycinałem. Tak mam np. z maliną Benefis. Posadzone na jesień, duże badyle (może mają z 0,5 m ). I na razie cisza.
Mam również maliny od wujka, posadzone jesienią. Nie wiem jaka odmiana. Mówił żeby je przyciąć. Oczywiście niestety ich nie przyciąłem, ale większość wypuszcza od korzeni.
Pozdrawiam Paweł
Moje posadzone jesienią zaczynają żyć. Z 20szt 4 wypuszcza już pędy - dzisiaj zauważyłempawelp1320 pisze:Według mnie jeszcze za wcześnie. W zeszłą sobotę wykopałem 2-3 krzaki i sprawdziłęm jak sprawa z korzeniami ( czy nie ma pędraków, czy nie poobgryzane, nie zmarznięte, zgnite ) i muszę powiedzieć że wszystkie korzenie żyją ale na żadnym nie ma zaczątków nowego pędu, więc według mnie za wcześnie. Musimy czekać do lata.

uciąłem kawałek badyla maliny Benefis. W przekroju ma zieloną obwódkę. Na badylu widać pąki, ale są uśpione. Nie wiem czy ją ciąć, czy to nie za późno, jeśli trzeba to było zrobić zaraz po posadzeniu.pawelp1320 pisze:Sprawdź czy te badyle- kikuty u Benefisa o których mówisz nie obumarły tzn. uschły. Ja bym Ci radził wyciąć je wszystkie 2-3 cm nad powierzchnią ziemi. Co do tych drugich malin to zapewne są to odmiany tzw. jesienne i dlatego wypuszczają większość od korzenia.
- pawelp1320
Wszystko jedno czy sadzimy na jesieni czy na wiosnę to tniemy tylko wiosną ( oczywiście chodzi mi o sadzonki ). Ja 2 tygodnie temu obciąłem swoje. Myślę że możesz spokojnie obciąć te kikuty.
Pozdrawiam Paweł
Przyciąłem je na ok. 5- 6cm mniej więcej nad miejscem gdzie może wypuścić pąk. Wszystkie, przynajmniej te Benefisy wyglądają na żywe. z pięć sadzonek z innych odmian po przycięciu wyglądają na suszki, więc rozumiem że tu już nic nie wyjdzie.
- pawelp1320
Te co uschły odbiją od korzenia. Te benefisy radziłbym ci obciąć 3 cm nad ziemią a nawet przy samej ziemi aby nie wybijały z tych pędów tylko z korzenia.
Pozdrawiam Paweł
- rozmalinka
Pawle, czyli Ty uważasz, że z każdej posadzonej jesienią sadzonki z gołym korzeniem coś wybije na 100%?
Pozdrawiam. Ania