Fajerkowa loggia. Czas zmian

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Fajerka
200p
200p
Od: 22 mar 2014, o 11:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Fajerkowa loggia. Czas zmian

Post »

uzupełniłam wpis :-)

własnie doszły do mnie drewniane donice z tchibo a ja w pracy :-( już bym coś posadziła ;-)
Asia http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=74586" onclick="window.open(this.href);return false; Buduję swój zielony zakątek :-)
Po deszczu nadchodzi słońce. Czas na słońce.
"Jaka róża taki cierń, nie dziwi nic" oraz "Uparcie i skrycie..." zawsze chwytają mnie za serce.
Awatar użytkownika
szy---
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2013, o 14:40

Post »

Witaj, :wit
ale się u ciebie dzieje. ;:oj Za chwilę nie będzie miejsca na balkonie nawet na mruczki. ;:224 ;:138
Balkon u Szymka Zapraszam :D
Szymon
Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 15:01

Post »

Kurcze kochana, pełna profeska ;:oj ;:180
Już nie mogę się doczekać efektu końcowego ;:65
Pozdrawiam, Monika :)
Zielony świat Moniki cz. 9
Awatar użytkownika
Fajerka
200p
200p

Post »

Po podstawówce chciałam iść do technikum na architekturę krajobrazu. Nie poszłam ze względu na silną wtedy alergię. Może na jakiś kurs bym poszła ;-)
Asia http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=74586" onclick="window.open(this.href);return false; Buduję swój zielony zakątek :-)
"Jaka róża taki cierń, nie dziwi nic" oraz "Uparcie i skrycie..." zawsze chwytają mnie za serce.
Awatar użytkownika
Fajerka
200p
200p

Post »

Jutro jakies fotki zrobie. Ponieważ doszly pierwaze donice zajechalam do marketu i nabylam droga kupna poziomki, gozdziki i trzmielinki. A co ;-)
Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

I tym sposobem plan poszedł w las ;:306 szału zakupowego ciąg dalszy ;:224
ja jutro chyba zrobię spacerek do ogrodniczego ;:224
Awatar użytkownika
Fajerka
200p
200p

Post »

Spoza planu tylko trzmieliny ;-) zobaczy się. W razie czego sasiadka ma dużą działkę :;230

Przyszly donice tchibo. Wszystko fajnie tylko trzeba połączyc wkretami. Dobrze ze jutro pan przyjezdza zmontowac siatke to mi poskreca donice przy okazji. Osłony z wikliny i witek brzozowych super :-)
Polarniczek
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 31 mar 2014, o 22:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Cześć dziewczyny. Jestem nowa na forum, trafiłam tu przypadkiem i wątek zainteresował mnie tak bardzo, że postanowiłam się zarejestrować :) Jestem początkująca jeśli chodzi o wszelkiego rodzaju ogrodnictwo, ale chciałabym jednak coś fajnego na tym szarym, miejskim balkonie stworzyć.
Pozostając więc w temacie mam pytanka:
1. Chciałabym, podobnie jak Fajerka, posadzić truskawki wiszące. Zastanawiam się czy kratka z projektu (nr 6) lub coś takiego: http://www.castorama.pl/kratka-do-pnacz ... 80-cm.html będzie w stanie utrzymać doniczki z truskawkami? Jaki "dopuszczalny udźwig" mają takie gadżety? U mnie będzie ciężko przymocować truskawki w inny sposób, gdyż balkon jest wyłożony ze wszystkich stron styropianem. Chyba że można je po prostu zaczepić na barierkę balkonową? Nie wiem na jakiej wysokości powinny się znajdować donice.
2. Gdzie Fajerka udało Ci się zdobyć poziomki? :) Mieszkam w Warszawie i w mojej najbliższej okolicy nie znalazłam. Będą w Castoramie?
3. I co z tą lawendą? Udało się dobrać coś żołtego? :)
Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Fajerka
200p
200p

Post »

Ja tez mam z kazdej strony styropian. Kratke tez musisz zamocowac do sciany. Ale to b.fajny pomysl. Mysle ze kratka udzwignie pojedyncze doniczki, nie skrzynki.

Co do zoltego do lawendy to koncepcja faluje i wciąż się zmienia ;-)

Poziomki kupilam w obi. Pewnie w innych marketach tez są.

Niedlugo przyjedzie pan od balkonu a ja wymkne się na targ. Liczę na mile zakupy kwiatkowe :;230

Wieczorem obfita fotorelacja.
Polarniczek
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Jeśli chodzi o kratkę to moja koncepcja jest taka, aby przyczepić ją do prętów w barierce za pomocą tzw. trytek :)
Ja z kolei jadę zaraz do C. zobaczyć jak ta kratka wygląda w rzeczywistości.
Czekam z niecierpliwością na Twoje fotki :)
Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Polarniczek trytki są dobre na wszystko ;:306
Też musze dla bezpieczeństwa przymocować nimi doniczki wiszące ;:215
A ta kratka to będzie od podłogi czy od barierki w górę?
Polarniczek
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Chciałabym aby kratka sięgała do "sufitu". Ale nie wiem czy taka konstrukcja będzie stabilna.
Niunia, masz jakieś doświadczenia w tym temacie? :)
Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Polarniczek to koniecznie musi być przywiercona do sufitu - w ścianach jest styropian więc nie ma co się męczyć - bo to kiepska robota i muszą być bardzo długie śruby skoro pergola ma być obciążona doniczkami.
Ja mam od podłogi więc jest do połowy wysokości balkonu i są przywiercone w połowie wysokości do barierki ;:108
Mój sąsiad ma właśnie między barierką a sufitem i ma przymocowane na wkręty i blaszki.
Ale lepiej zapytaj sąsiada czy możesz się wwiercić w jego balkon od spodu - lepiej uprzedzić mimo faktu że wg przepisów balkony i elewacje są własnością spółdzielni/wspólnoty a nie lokatorów.
Polarniczek
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Problem polega właśnie na tym, że i sufit balkonu jest wyłożony styropianem. Ot taka myśl techniczna ;)
Oglądałam te kratki w Castoramie. Prezentują się całkiem przyzwoicie, ale na razie odpuściłam. Zobaczę co uda mi się wyhodować.
Przejrzałam "Zielony świat Moniki" i chyba trytek tam nie potrzeba, widać że solidna robota :)
Rozglądałam się też za truskawkami pnącymi, ale w C. i L.M. powiedzieli, że trzeba zaczekać jeszcze 2tyg.
A u Ciebie Fajerka jak postępy? :)
Awatar użytkownika
Fajerka
200p
200p

Post »

fotorelacja w weekend jednak :-(
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”