Mediolobivia, trochę Aylostera, no i różne chwasty - czarny
- czarny
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 kwie 2009, o 21:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Mediolobivia, trochę Aylostera, no i różne chwasty - czarny
Dzięki za wizyty i miłe słowa. Co do przymrozków to na wysokościach 3000-4000 m.n.p.m. to mają dopiero hardkor te kurduple. Acz na wszelki wypadek przygotowana folia budowlana, żeby przykryć, coby za duży mróz nie wszedł. A naprawdę szkoda już było pąków kisić w piwnicy. A kwiatuchów będzie raczej całkiem sporo. U pierwszych sianych własnoręcznie roślin z grupy einsteinii wreszcie pączki dojrzałem
. Teraz czekać na cieplejszy tydzień i pierwsze podlanie. No i choć raczej na zimowisku już wytępiłem, to jeszcze też prewencyjne spryskanie na przędziora, żebym komuś nie podesłał szkodnika bo wtopa by była ;)

Faktycznie, widok wspanialy.
W porownaniu z moim skromnym zbiorem.......malina!
Ja kilka swoich wystawilam juz tez na parapet zaokienny,ale u mnie noca jest 10 st.C.
Czego i Tobie życzę.
W porownaniu z moim skromnym zbiorem.......malina!
Ja kilka swoich wystawilam juz tez na parapet zaokienny,ale u mnie noca jest 10 st.C.
Czego i Tobie życzę.
Monika
- nolina
- Od: 20 mar 2010, o 21:37
Napisałeś coś tam?przecież to prawdziwa armia
Czekam na śliczne kwiatki

Czekam na śliczne kwiatki

- DAK
- Od: 16 lip 2008, o 19:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja też miałam takie skojarzenie - tylko w mojej wyobraźni była to armia piechurów ze szpadami wzniesionymi do góry.
Cudny widok, niech się teraz przeistacza w kolorowy dywan.
Cudny widok, niech się teraz przeistacza w kolorowy dywan.
- honorka22
- Od: 3 maja 2013, o 16:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Choć mediolobivki to nie moja bajka, to jestem pod ogromnym wrażeniem
. Nie tylko same roślinki wywołują zachwyt, ale również cała ich otoczka - masz dopracowany każdy, najmniejszy detal i to jest naprawdę bardzo przyjemne dla oka 

- czarny
- Od: 24 kwie 2009, o 21:15
Cóż, 'zboczenie' estetyczne ma swoje zalety, ale też i wady. Natomiast dziś po przyjściu z pracy wyciągnąłem piweczko, krzesełeczko i z godzinkę posiedziałem z badylami, może trochę dziwactwo, ale trochę tego brakowało zimą ;)

Jedne z największych pąków na zecherkach, choć strasznie bladziuchne od piwnicy, oby tylko słońce tych i podobnych pąków nie popaliło.

A tu jeden z pierwszych zaczątków pąka na własnoręcznie sianych einsteiniakach - rocznik 2009, straszecznie powoli pierniki rosną.

Jedne z największych pąków na zecherkach, choć strasznie bladziuchne od piwnicy, oby tylko słońce tych i podobnych pąków nie popaliło.

A tu jeden z pierwszych zaczątków pąka na własnoręcznie sianych einsteiniakach - rocznik 2009, straszecznie powoli pierniki rosną.
- piasek pustyni
- Od: 10 cze 2012, o 11:33
Ja też dzisiaj, po przyjściu, siadłam sobie naprzeciw tej swojej szklarenki i cieszyłam oczy. Oczywiście nie jest to moje "coś" ani w jednym stopniu porównywalne z Twoją armią, niemniej odczucie mam to samo - brakowało tego słońca, kawki na świeżym powietrzu i roślinek grzejących się w słońcu. Choć moje cieszą moje oko, to jednak Twoje -jestem pod niesamowitym wrażeniem. Efekt wart całego wysiłku.
A pod Twoim wpływem zaczęłam pisać nazwówki do swoich roślin. Drukareczki na razie nie będzie, bo mamy inne wydatki, ale laminowane nazwówki. Zaczęły mnie denerwować ręcznie pisane, gryzą się z ogólnym wyglądem całości. I wcale nie jest nic złego w tym, że się dopieszcza swój zbiorek czy też kolekcję jak Twoja. To się nazywa pasja całą "gębą"
A pod Twoim wpływem zaczęłam pisać nazwówki do swoich roślin. Drukareczki na razie nie będzie, bo mamy inne wydatki, ale laminowane nazwówki. Zaczęły mnie denerwować ręcznie pisane, gryzą się z ogólnym wyglądem całości. I wcale nie jest nic złego w tym, że się dopieszcza swój zbiorek czy też kolekcję jak Twoja. To się nazywa pasja całą "gębą"

- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Rośliny i fotki absolutna rewelacja. Też z racji tego, że akurat mnie one ostatnimi czasy bardzo zainteresowały.

piasek pustyni napisał(a):
Drukareczki na razie nie będzie

- piasek pustyni
- Od: 10 cze 2012, o 11:33
Ojej, ale mi się smutno zrobiło Henryku...Na razie, ale to oznacza tylko tyle, że w okolicach czerwca najwcześniej będziemy mogli o tym pomyśleć. Na pewno będziesz o tym wiedział 

- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Wiesz, temat interesujący i intrygujący. Gdyby jeszcze w miarę tanio takie cudo udało się znaleźć... Ale jak znam życie 'to się nie może udać'. 

-
- Od: 18 sie 2010, o 21:53
To żadne dziwactwoCóż, 'zboczenie' estetyczne ma swoje zalety, ale też i wady. Natomiast dziś po przyjściu z pracy wyciągnąłem piweczko, krzesełeczko i z godzinkę posiedziałem z badylami, może trochę dziwactwo, ale trochę tego brakowało zimą ;)

Każdy z nas tak ma,ja potrafię kilkadziesiąt razy dziennie zajrzeć do szklarenki tylko po to żeby rzucić okiem na swoje skarby.
- nolina
- Od: 20 mar 2010, o 21:37

Ja też codziennie przed snem muszę popatrzeć na roślinki

Teraz najwięcej na bąbelki, które z dnia na dzień są większe

- mCm86
- Od: 26 mar 2012, o 21:23
Czuję się podbudowany
Jednak zaglądanie kilka razy dziennie do cierniaków to nic dziwnego w świecie kaktusiarzy?
To dobrze... Chyba wszyscy mamy na tym punkcie bzika. Mam i ja 

Bardzo porządnie wygląda Twoja kolekcja Marku. Przebywanie w kolekcji pozwala mi często naładować akumulatory po ciężkim dniu pracy. A w sobotę przesadzałem trochę roślin, które wychodziły już z doniczek i przeglądnąłem kolekcję. Pąki zaczynają się kluć, ale to dopiero pojedyńcze sztuki rebucji, jakaś sulka, mammillaria. Mediolobivie na razie śpią.
Bogdan.