linia jest zupełnie niekłopotliwa, w borówce mamy ja już 8 lat i nic (kupiliśmy jakaś dosyć dobrą izraelską, firmy nie pamiętam). trzeba tylko uważać, aby szpadlem nie przeciąć.
można ja zasilać z czegokolwiek (kran, pompa ze stawu), tylko trzeba dobrać długość sekcji do mocy żródła wody, aby wystarczało ciśnienia na cała linie - pisałam już, jak to obliczyć. to jedyne ograniczenie. a jak to z kranem połączyć - zwykły wąż ogrodowy z szybkozłączką połączyć z ta linią - ale jak, to już musisz kombinować, bo ja mam na sztywnych rurach pcv do pompy, nie do kranu, więc tego już nie wiem. ale ludzie robia i sobie chwalą, na moje oko wystarczy zwykła ogrodowa redukcja-złączka, wystarczy uciąć i wziąć kawałek linii do sklepu i cos dopasować. najlepiej iść do sklepu dla rolników i ogrodników, nie dla działkowców, tam maja wszystkie elementu takiego nawadniania. Są trójniki, złączki, tzw. "okulary" zakańczające linie itp., wszystko w granicach 1-5 zł.
co do obelisków - mam sporo pyatń o cenę, więc napiszę tutaj, bo to nie tajemnica: obelisk jest z pełnego pręta o przekroju kwadratowym, wymiary ok. 220 cm na 49 cm, waży cos ok. 8-10 kg i kosztuje 140 zł jeśli się odbierze bezpośrednio od pana. Nie był jeszcze nigdy wysyłany, więc nie wiadomo, jak z przesyłką. Pan jest z kujawsko-pomorskiego, chętnie robi takie rzeczy, ale nie wiem, czy zgodziłby się wysyłać.
to tradycyjny wzór:
http://www.gardengiftsdirect.co.uk/4531 ... al-obelisk