Migdałek(Prunus triloba) choroby i szkodniki
-
- 1000p
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: migdałek chory
Do trzech razy sztuka nie zawsze sie sprawdza u mnie przynajmniej nie.Powodzenia.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Czy jest szansa na jego uratowanie? Jaka to choroba? Jak jej zapobiegać?
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 25&start=0- Mój wątek. Zapraszam.
to MONILIOZA
Teraz krzew który chorował wiosną można podlać Topsinem 2-3 ml/1 litr wody, i nie przegapić oprysków wiosną
Teraz krzew który chorował wiosną można podlać Topsinem 2-3 ml/1 litr wody, i nie przegapić oprysków wiosną
- adamiec
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 mar 2010, o 19:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mój migdałek jest bez liści czy teraz mam podlać Topsinem .Chciała bym wiosną zobaczyć jak wraca do życia. Pozdrawiam Irena.
Irena
nie ma nic zielonego?..najpierw obetnij kawałek łodygi, zobacz czy żyje i daj znać
nie ma nic zielonego?..najpierw obetnij kawałek łodygi, zobacz czy żyje i daj znać
- adamiec
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 mar 2010, o 19:30
Dzisiaj kupiłam migdałek trójklapowy [Prunus triloba]jest to mój trzeci zakup. Nie chciała bym go stracić, proszę o radę jak posadzić i czm pryskać żeby nie zachorował.Jest to migdałek pienny.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 13 maja 2009, o 13:54
Re: Migdałek, obsychanie gałęzi.
Czy z moim migdałkiem dzieje się to samo? Proszę o poradę. Dziękuje http://imageshack.us/photo/my-images/82 ... 74707.jpg/
narośl na migdałku
Dzisiaj podczas wiosennego obchodu mojego ogródka zauważyłam dwie niepokojące rzeczy: coś się dzieje z moją jodłą szlachetną - ma na igłach białe kuleczki, część igieł jest brązowa i sucha. Po dotknięciu po prostu się sypią.
Poza tym zauważyłam dziwną narośl na migdałku. Nie wiem co to jest i czy trzeba ją usuwać. Jeżeli tak, to w jaki sposób?

Będę wdzięczna za Wasze rady.
Poza tym zauważyłam dziwną narośl na migdałku. Nie wiem co to jest i czy trzeba ją usuwać. Jeżeli tak, to w jaki sposób?

Będę wdzięczna za Wasze rady.
Re: chora jodła szlachetna i narośl na migdałku
Co do migdałka grzyb. I po obszarze zaatakowania los jest jego raczej przesądzony.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Czy to oznacza, że dla migdałka nie ma już ratunku? Nie można tego grzyba jakoś wyciąć i zabezpieczyć gałązki przed jego ponownym odrastaniem?
Powiedz mi co to jest ? Bo wygląda mi to na dalsze strzępki rozrastającej się grzybni czy to może pozostałości po wapnie, emulsji którą malowany był pieniek ?

Sprawdziłam - nie są to żadne pozostałości po wapnie, ale też nie wyglądają identycznie jak ta narośl.. Boję się jednak, że to faktycznie grzybnia i już poczytałam w internecie, że cała sprawa dzieje się wewnątrz rośliny 
Ktoś poradził mi, żebym użyła preparatu o nazwie Miedzian. Ma to sens? Boję się, że już nie....

Ktoś poradził mi, żebym użyła preparatu o nazwie Miedzian. Ma to sens? Boję się, że już nie....
Żle to wyglądało już dla zdiagnozowanych, dlatego ciekawy byłem co to jest na reszcie pędów.
Miedzian tutaj nic nie pomoże, zaatakowana jest cała roślina . Wycinać po kawałku i pryskać od grzyba nie ma za bardzo sensu, duże uszkodzenia.
Niech zakwitnie ostatni raz i wyciąć, karpę wykopać ziemię dobrze odkazić lub wymienić.
Miedzian tutaj nic nie pomoże, zaatakowana jest cała roślina . Wycinać po kawałku i pryskać od grzyba nie ma za bardzo sensu, duże uszkodzenia.
Niech zakwitnie ostatni raz i wyciąć, karpę wykopać ziemię dobrze odkazić lub wymienić.
Migdałek wygląda na dość stary.Te szczepione, co roku przycinane drzewka żywot mają stosunkowo krótki, podobnie jak wierzby zapadają na choroby grzybowe i jak pisze Robert najlepiej je usunąć i zastąpić młodym.Nowe drzewko bezpieczniej posadzić w innym miejscu.