Przygotowanie wł. rozsady przez początkujących ogrodników -2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
unspoken13
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 25 mar 2014, o 13:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Przygotowanie wł. rozsady przez początkujących ogrodników -2

Post »

PaulaPola pisze:A gdzie te ogórki będą rosły docelowo? Wiesz że ogorek pikowania nie lubi?

Głównym celem jest balkon, robię eksperyment ;) Pamiętam, że moja mama pikowała ogórki i miała piękne sadzonki stąd taki wysiew. Następnie przeczytałam tutaj, że nie lubi i wysiałam kilka nasionek do osobnych doniczek, ale dopiero ruszają ku górze :)
Awatar użytkownika
GRANIA
500p
500p
Od: 3 lut 2012, o 20:29

Post »

Perdii jaką masz ziemię w pomidorkach? Widać, że ładna, z włóknami. Podobną widziałam na zdjęciach u Yvony.
Awatar użytkownika
PaulaPola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 21:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

To i ja kilka zdjęć zapodam :D

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
maalpunia
50p
50p
Od: 1 mar 2014, o 22:11

Post »

dyrydyry7 pisze:maalpunia
Chyba niepotrzebnie płaczesz nad tymi ogórkami, wszystko zależy od ciebie i ile możesz poświęcić temu czasu, ogórki potrzebują ciepła, nie znoszą chłodu i przeciągów, dlatego jak wyjdzie słońce powinnnaś wynosić je do ogródkka, rozumiem, że to za oknem to twoje, oczywiście pod jakąś osłonę , sprzedaja takie niskie , półmetrowe tunele foliowe, ostteczne możeszzrobić samemu , zbić kilka listewek zarzucić folię a na noc do domu, masz dość duże doniczki, mogą tam rosnąć jeszcze sporo czasu.
W poniedziałek wybieram się do sklepu po tunel foliowy dla małych kapustek to może i ogórki będę do niego podrzucać jak pogoda dopisze. Póki co wiosna była, ale tylko na chwilę. Ma wrócić od jutra. Dzisiaj już dała swój przedsmak :-D.
Co do doniczek to pisałam w odpowiedzi na tezę o zbyt dużych doniczkach, co daje ujemny skutek przy wysadzaniu do gruntu roślinek - opadająca ziemia obrywa im korzenie, ponieważ te nie miały odpowiedniej ilości czasu, żeby wypełnić doniczkę. Dlatego śmiałam się, że ogórasy mają przed sobą wyzwanie, bo moje doniczki są dosyć spore. :wit Sugerując się tym, co powinno się zrobić książkowo mam trzy wyjścia: wysadzić przerośnięte ogórki do gruntu, ale za to z nieuszkodzonymi korzonkami ryzykując, że się nie przyjmą, wysadzić mniejsze sadzonki, ale poobrywać im niechcący korzonki (złotych rączek ogrodnika jeszcze niestety nie posiadłam; póki co mam jeszcze półtora lewej i pół prawej ręki), albo wywalić wszystko do kompostu i posiać od nowa, czego robić nie chcę, bo pierwszy raz udało mi się wyhodować coś więcej niż kurz ;:306.

Przy okazji gratuluję wszystkim pięknych roślinek :-D. Miło się patrzy na te kolekcje :-D.
Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Maalpunia, jeśli masz jakieś witki, gałązki dość giętkie ( metalowe wygięte pręty są najlepsze ale trudno je zdobyć ) to sama sobie zrób tunel.
Narzuć na to agro zimową, albo zwykłą (możesz dać podwójną warstwę ) i masz tunelik na nowe nasadzenia.
Nie zabezpieczy przed solidnymi przymrozkami ( te kupne zresztą też ) ale stworzy lepsze warunki nowym nasadzeniom/wysiewom.
maalpunia
50p
50p
Od: 1 mar 2014, o 22:11

Post »

Comcia pisze:Maalpunia, jeśli masz jakieś witki, gałązki dość giętkie ( metalowe wygięte pręty są najlepsze ale trudno je zdobyć ) to sama sobie zrób tunel.
Narzuć na to agro zimową, albo zwykłą (możesz dać podwójną warstwę ) i masz tunelik na nowe nasadzenia.
Nie zabezpieczy przed solidnymi przymrozkami ( te kupne zresztą też ) ale stworzy lepsze warunki nowym nasadzeniom/wysiewom.
Comciu, tunele rzucili teraz u mnie w markecie, więc koszty są praktycznie żadne. Chciałam sama zbudować takowy, ale jak dzisiaj wyniuchałam gotowca za 5 funtów to dałam sobie spokój. Poza tym ten tunel ma właśnie metalowe pręty i folię, którą latem chcę zmienić na siatkę ochronną i zostawić w takiej formie nad kapustkami. Czekam tylko na wypłatę :twisted:, bo za tą gotówkę co mam to pozwoliłam sobie tylko na paczkę nasion. Oczywiście w tajemnicy i w razie 'wu', gdyby nie wzeszło więcej niż przykładowo dotychczasowe 3 pory ;:306.
Pozdrawiam :)
perdii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2006, o 16:35

Post »

GRANIA pisze:Perdii jaką masz ziemię w pomidorkach? Widać, że ładna, z włóknami. Podobną widziałam na zdjęciach u Yvony.
Ziemia do wysiewu i rozsad z Pasłęka
Awatar użytkownika
massur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2012, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

maalpunia pisze:Co do doniczek to pisałam w odpowiedzi na tezę o zbyt dużych doniczkach, co daje ujemny skutek przy wysadzaniu do gruntu roślinek - opadająca ziemia obrywa im korzenie, ponieważ te nie miały odpowiedniej ilości czasu, żeby wypełnić doniczkę. Dlatego śmiałam się, że ogórasy mają przed sobą wyzwanie, bo moje doniczki są dosyć spore..
Ja mam na to swój sposób, mianowicie ziemię do wysiewów mieszam pół na pół z gliną (tak, wiem - w takiej glinie z działki ryzyko chorób, robali, etc.), powstaje bryła która wygląda jak forma do zrobienia doniczki z której się ją wyjęło, nic z niej nie odpadnie...
Pozdrawiam,
Tomek
dyrydyry7
500p
500p
Od: 21 sty 2014, o 00:42

Post »

maalpunia
Nie ma takiej alternatywy, rozsada ci nie wybiegnie, jeśli zapewnisz im odpowiednio dużo światła, jeśli masz słońce to dawaj je do tego tunelu , uważaj tylko na ślimaki :) ,
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p
Od: 13 lut 2012, o 21:28

Post »

PaulaPola Piękne masz te papryczki ;:138 Jakie to odmiany :?:
Awatar użytkownika
PaulaPola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 21:18

Post »

Michał odmian jest dużo więc nie wymienię wszystkich. Ale dziękuję za uznanie mojej pracy :D
Awatar użytkownika
grazka100
500p
500p
Od: 25 paź 2010, o 10:39

Post »

Witam sobotnio.
Przegląd rozsad wypadł pozytywnie z wyjątkiem rabarbaru.
Jakieś zbłąkane ślimaki pożarły mi 2 sadzonki. Pozostał wyschnięty śluz - czyli dowód zbrodni :(
Pikuję pomidory "bawole serca", "malinowe", "gruszkowe żółte" i moje żółte bez nazwy :wink:

4 tygodnie temu wysiałam paprykę ożarowską. Nie wzeszło NIC. Pogrzebałam w ziemi i znalazłam kilka ledwie kiełkujących nasion.
Dwa wsadziłam do większych kubeczków, z czego jedna "rośnie" ha ha ha, będę miała 1 (słownie jedną) paprykę :;230
Miłych prac w glebie :heja :heja
yasmeen
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 31 paź 2013, o 13:07

Post »

W tym roku poeksperymentowałam z rożnymi odmianami pomidorów - to moja druga rozsada w życiu ;) i sama jestem ciekawa czy mi cokolwiek wyjdzie... (z ogórkami dałam ciała...). Nasionka podkiełkowałam na tackach wyłożonych lignina, potem delikatnie przeniosłam kielki do podłoża. Teraz chce je pikowac - nie wiem tylko, czy wystarczy jak je przepikuje do tych samych wielodoniczek, w których teraz rosną, czy tez powinnam już je wsadzić w większe doniczki (kubki po śmietanie ;) )
Obrazek
Bush Beefsteak

Obrazek
od lewej : Amana Orange, Aussie, Brandywine Sudduth Strain

Obrazek malinowy kapturek

Obrazek
kiełkujące żółte Ildii - dostałam nasionka dopiero tydzień temu, mam nadzieje, ze jeszcze coś z nich będzie...
Awatar użytkownika
Kropek
200p
200p
Od: 12 lip 2012, o 20:15

Post »

Za wikipedią :

"Pikowanie roślin ? jeden z etapów rozmanażania roślin, poprzedzony wysiewem i kiełkowaniem. Polega on na rozdzieleniu razem rosnących siewek i przesadzeniu ich do większych, oddzielnych pojemników."
Awatar użytkownika
joannamm
500p
500p
Od: 27 lut 2013, o 20:20

Post »

yasmeen
Przesadzić do wyższych kubeczków aż po same liścienie /pierwsze listki/ możesz już teraz, a najpóźniej jak roślinka będzie miała 4 liście/2 liścienie i 2 liście właściwe. Na forum wiele osób pisze, że można pikować, hm... w Twoim przypadku przesadzić, jak są 2 pierwsze liście czyli liścienie, ale nic złego nie stanie się jak będą 4/ czyli 2 liścienie i 2 właściwe/ :)
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”