Zielona ferajna
- Cynthia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lut 2009, o 12:50
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Zielona ferajna
Ale masz cudny widok z okna!
U mnie jeszcze nie ma takiej kwitnącej wiosny...gdzie nie gdzie tylko porozkwitały pojedyncze krzaki forsycji...
Za to wczoraj z wycieczki rowerowej przywiozłam sobie kępkę fajnego mchu. Co prawda na razie zrobiłam taką kompozycję na szybko...w wielkim słoiku ale i tak ślicznie wygląda. Muszę na spokojnie poszukać po sklepach jakiś kielich lub pękaty wazon.
Jeszcze raz dziękuję za pomysł
U mnie jeszcze nie ma takiej kwitnącej wiosny...gdzie nie gdzie tylko porozkwitały pojedyncze krzaki forsycji...
Za to wczoraj z wycieczki rowerowej przywiozłam sobie kępkę fajnego mchu. Co prawda na razie zrobiłam taką kompozycję na szybko...w wielkim słoiku ale i tak ślicznie wygląda. Muszę na spokojnie poszukać po sklepach jakiś kielich lub pękaty wazon.
Jeszcze raz dziękuję za pomysł

Pozdrawiam słonecznie - Baśka 

- Arkadius121
- Od: 30 kwie 2011, o 13:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wzloty i upadki,skąd ja to znam.Też straciłem pięknego kolorowego krotona i jeszcze kilka innych roślin
Bardzo ciekawa kompozycja z naskalnego mchu
Pozdrawiam

Bardzo ciekawa kompozycja z naskalnego mchu

Pozdrawiam

- aleksanderk
- Od: 13 lip 2009, o 19:24
Nigdy bym nie pomyślał że mech jest taki ładny
-super pomysł . Trzymam kciuki za gloksynie .
To białe kwiecie za oknem to chyba mirabelki
Ładny masz widok 

To białe kwiecie za oknem to chyba mirabelki

- dorota1007
- 200p
- Od: 26 wrz 2009, o 21:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Natalko, potrafisz wydobyć prawdziwe piękno roślin w swych fotografiach
Ja zachwycam się teraz mchem, obłędnie wygląda!!! A nigdy wcześniej nie pokusiłam się, aby przyjrzeć się mu z bliska 

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=63996" onclick="window.open(this.href);return false;
Pozdrawiam- Dorota
Pozdrawiam- Dorota
- Blueberry
- Od: 7 kwie 2013, o 22:34
- Kontakt:
Tesiu prawda, lubię je od czasu do czasu pogłaskać
Kelpie to są wczesne śliwki - najpierw jest pięknie, potem jest bimberek pod drzewem, bo produkują masę małych żółtych śliwek
Czeresnia dziękuję
Basiu proszę bardzo
Też już mam uszykowany kolejny pojemniczek i mały niski słoik, jak będę mieć więcej czasu wyruszam na poszukiwania
U mnie wiosna wcześniej, ale jak byłam w sobotę we Wrocławiu to tam wiosna w pełni - drzewka nie tylko białe, ale i różowe
Widziałam nawet kwitnącą magnolię, a ta na moim osiedlu nadal ma tylko pączki
Arku strasznie mi szkoda tego krotona
Drugi przeżył, stracił tylko trochę liści. Dzisiaj już mogę powiedzieć - oprócz dendrobium reszta roślin jest zdrowa
Olku nie myślałam że ten mech taką furorę zrobi
Ale fakt, mało wymagający, może stać tak, gdzie inne rośliny mają za mało światła i można z niego robić piękne aranżacje
Do tego jest cudownie różnorodny, teraz już odruchowo szukam większych kęp mchu jak chodzę po mieście i przyglądam się, czy jakiegoś nowego nie znajdę
A drzewka to śliwy, niedługo będzie różowo bo rajskie jabłonie już mają pączki
Dorotko dziękuję
Mech jest niesamowity, widziałam nie raz przepiękne zdjęcia makro i chyba dlatego chciałam spróbować
Udało się, widać, że rośnie - ma maleńkie jasnozielone przyrosty
Po większej części udało mi się poradzić z przędziorkiem (nadal zaatakowane jest tylko dendrobium), więc niedługo wiosenne przesadzanie - rośliny z kryształowej misy dostaną nowe miejscówki, muszę dokupić do fittoni coś mniejszego, nie chcę drugi raz takiego buszu
Jako że część chcę oddać, porobiłam szczepki z pilei i robiłam w końcu zdjęcie wyjątkowo dużych, jak na tę roślinę, kwiatów. Rozrosła się niesamowicie, kwitnie niemal przy każdym liściu, ale zazwyczaj kwiatuszki są o połowę mniejsze:

Kelpie to są wczesne śliwki - najpierw jest pięknie, potem jest bimberek pod drzewem, bo produkują masę małych żółtych śliwek

Czeresnia dziękuję

Basiu proszę bardzo

Arku strasznie mi szkoda tego krotona

Olku nie myślałam że ten mech taką furorę zrobi

Dorotko dziękuję

Po większej części udało mi się poradzić z przędziorkiem (nadal zaatakowane jest tylko dendrobium), więc niedługo wiosenne przesadzanie - rośliny z kryształowej misy dostaną nowe miejscówki, muszę dokupić do fittoni coś mniejszego, nie chcę drugi raz takiego buszu

?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Pozdrawiam, Natalia
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Super fotka. 

- Paula15
- Od: 23 sie 2008, o 16:15
Super wyglądają na tle liści 

Powiem to, co mówię zawsze- świetne zdjęcie 

Życie jest piękne:) pozdrawiam wszystkich zielono zakręconych- Karolina
mój wątek- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=67088" onclick="window.open(this.href);return false;
mój wątek- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=67088" onclick="window.open(this.href);return false;
- Blueberry
- Od: 7 kwie 2013, o 22:34
- Kontakt:
Dziękuję wszystkim w imieniu roślinki
Jak się przekonałam po roku roślinnego hobby, niektóre gatunki rosną w moim mieszkaniu lepiej, inne gorzej, niektóre niestety zupełnie nie chcą współpracować
Kilka roślin ostatnio padło - kroton, jedna z guzmanii, wcześniej paproć - część też zmieniła miejscówki, dzięki czemu wygospodarowałam trochę miejsca. A to oznacza zakupy
Trochę nieplanowany, ale powinien rosnąć, bo już tu kiedyś był - bluszcz. Dwie odmiany, nie mogę się zdecydować która ładniejsza

Oraz rozmaryn do kuchni:

Jak się przekonałam po roku roślinnego hobby, niektóre gatunki rosną w moim mieszkaniu lepiej, inne gorzej, niektóre niestety zupełnie nie chcą współpracować

Trochę nieplanowany, ale powinien rosnąć, bo już tu kiedyś był - bluszcz. Dwie odmiany, nie mogę się zdecydować która ładniejsza

Oraz rozmaryn do kuchni:

?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Pozdrawiam, Natalia
Pozdrawiam, Natalia
- crazydaisy
- Od: 27 cze 2013, o 09:45
Kapitalne fotki - masz dar...
Kinga
Fuksjoza, hojoza, ketmioza, czyli komus tu odbija... ;) cz.3 - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 05&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Zgoda bez polskiej czcionki/Adminka
Fuksjoza, hojoza, ketmioza, czyli komus tu odbija... ;) cz.3 - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 05&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Zgoda bez polskiej czcionki/Adminka
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Śliczne zieloniutkie. 

-
- Od: 2 cze 2010, o 11:02
Kochana powiem Ci na pocieszenie, że nie jesteś jedyną osobą, która odnotowała pozimowe straty w roślinach
W tym tygodniu było u mnie wielkie przesadzanie i porządkowanie. W rezultacie mam -naście czystych, pustych doniczek
Ziółka bardzo lubię, więc też stoi kilka u mnie na parapecie, ale białe, pełne hipeastrum...masz obłędne

W tym tygodniu było u mnie wielkie przesadzanie i porządkowanie. W rezultacie mam -naście czystych, pustych doniczek

Ziółka bardzo lubię, więc też stoi kilka u mnie na parapecie, ale białe, pełne hipeastrum...masz obłędne