Jola na włościach - czyli 3 ary różności.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Andzia84
1000p
1000p
Od: 23 sty 2014, o 15:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Jola na włościach - czyli 3 ary różności.

Post »

Ooooo nie kuś, nie kuś :D Jolu, przecież Ty już tam tak pokarczowałaś na tej działeczce pod nowe rośliny i jeszcze oddajesz ;:oj działeczkę z gumy chyba masz :) Ty wiesz, że ja to bym musiała baaaaardzo porządnie 'zapłacić' mojemu osobistemu kierowcy żeby mnie takie szabrowanie zabrał. Nie wiem czy mnie na to stać ;:306
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu, rośliny rozrastają się. Jak bym miała hektary to miała bym gdzie przesadzać rośliny z podziału. A co jakieś 5 lat trzeba to robić, bo ogałacają się od środka, gorzej rosną, gorzej kwitną. A osobistemu kierowcy nie musisz mówić, że jedziesz po rośliny, tylko że z wizytą. A rośliny zupełnie przypadkowo znajdą się w bagażniku drogą teleportacji ;:224 :;230 .
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jolu tak też pomyślałam, że podrosną, zakwitną to zobaczę co jest czym i wtedy będę przesadzać, liliwce i chryzantemy - to rozpoznaję znalazły się na słoneczku- no takim jakie mogę im zapewnić , też nie cały dzień, musiałam trochę zagospodarować terenu przy tzw. oczku ;:306 i tam lokum znalazły lilie, liliowce., z chęcią się do Ciebie wybiorę pooglądać kolejne rośliny jak będą kwitły, a pierwiosnki najwięcej radości dziewczynkom sprawiły - bo już kwitły. Goji wylądował przy warzywniku, a lilak przy oczku.
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 mar 2011, o 10:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja dziś miałam chwilkę czasu na to aby pogalopować na działkę, niestety tylko na chwilkę ale .... ale wszystkie roślinki od Ciebie Jolciu rosną koncertowo :uszy
Zapełnia się moja bida-działka, zapełnia :heja
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko, ale tych pierwiosnków jest jeszcze u mnie bardzo dużo.
Mariolu, bo w sumie pogoda na przesadzanie roślin jest bardzo dobra. A w takiej fazie mało liściastej, chłodnawo i wilgotno, to przyjmują się szybko. A miałam ci dać jeszcze więcej roślin, choć już mniej zajmujących miejsca ;:224 . Może przy okazji wizyty na kawkę :D .
Też dzisiaj pojechałam na działkę. Ulepszałam glebę na jednej grządce hostowej za skalniakiem, posadziłam cebulki liatr i jaskrów :heja .
Coraz więcej kwiatów pierwiosnków.

Obrazek Obrazek

Zwykłe przylaszczki powoli przekwitają, ale np. Siedmiogrodzka ma akurat pełnię kwitnienia. Hiacynty jeszcze w pączkach.

Obrazek Obrazek

Korony cesarskie coraz większe, natomiast perskie dopiero wysunęły nosy

Obrazek Obrazek

U sasanek ledwo, ledwo widać kosmate listeczki.

Obrazek
Ogród przydomowy Joli
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak Ci pierwiosnki będą przeszkadzać w sadzeniach nowych to pewnie że wezmę. Jolu to takich przylaszczek zwykłych to ja nie mam , mówiłam Ci że mam w lesie , ale one są białe - to nie przylaszczki?Twoje są niebieskie i przekwitają moje dopiero wychodzą.
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko, pierwiosnków ci u mnie dostatek, jak zresztą sama widziałaś i spod jabłonki muszą zniknąć ;:131 . Mam ich zresztą mnóstwo w innych kątach i tam też muszę odmłodzić i przerzedzić. To co rośnie u ciebie w lesie i kwitnie na biało, to na pewno zawilec gajowy. On ma takie pierzaste listki i wyrasta pojedynczy pęd z 2-3 listkami i kwiatkiem. Bardzo wdzięczna roślinka. Rozrasta się podziemnymi rozłogami, ale one są krótkie i nie jest to bardzo szybkie tempo, więc im pozwalam.

Obrazek

Przylaszczki rosną kępkowo a listki są pełne z trzema zaokrągleniami. Te najbardziej popularne z naszych lasów są koloru niebieskiego, chociaż odmianowe mogą być też w kolorze białym i różowym. Bardzo podobają mi się te odmianowe, często pełne, ale one są niesamowicie drogie - jedna sadzonka 300 zł. ;:oj . No aż taka maniaczka to nie jestem, żeby tyle płacić za maciupeńką roślinkę ;:224 .
Ogród przydomowy Joli
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak to te ;:138 to zawilec, masz rację że nie ma co płacić jeszcze takie pieniądze jak nie wiadomo czy wyrośnie nie zginie. Ja trochę roślinek zakupiłam za dużo mniejsze pieniądze, ale jak się nazbierało to kwota ;:224 jak nie przyjmą się to mój M mnie z domu wygoni.
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko, zawsze możesz powiedzieć że to zamiast brylantowej kolii ;:306 . Te zawilce jak rosną w twoim lesie, możesz przenieść na rabatki z lepszą glebą, na pewno się odwdzięczą.
Jesienią jak pokazałam zdjęcie przyszłego hostowiska i nieciekawy burd..elnik od strony sąsiada, Jola (jola1) doradziła mi, żeby go czymś zasłonić ;:131 . Potem w ogródkach podgapiłam takie przysłony z wikliny, wyszukałam na All..drogo i zamówiłam. Kurier mi właśnie przyniósł a ja z trudem zataszczyłam do samochodu (bo ciężkie jak ch..era) z jeszcze większym trudem wtaszczyłam do samochodu (bo długie na 1,5 m i bałam się, że się do mojej Mikry nie zmieści) no i jutro zawiozę i rozłożę :heja . Oprócz tej wysokiej nabyłam jeszcze niższą na 0,8m, żeby za bardzo nie zasłonić światło a zasłonić sąsiadowy ciąg dalszy ;:oj. Pogoda ma być jutro słoneczna i cieplej ;:65 . No i w Biedronie wygrzebałam z pudła i nabyłam cebulki przebiśniegów - 2 opakowania, trzeba posadzić :D .
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
Monika-Sz
1000p
1000p
Od: 4 maja 2013, o 22:46

Post »

Jolu- bardzo fajny pomysł z wikliną! U nas na osiedlu jedna z sąsiadek założyła takie osłonki chyba 3 lata temu- do tej pory wyglądają dobrze, a jak od razu milej mieć taki naturalny parawan..
Jeśli zastanawiasz się nad sposobem przyczepienia- to sąsiadka wykorzystała takie plastikowe zaczepy, jakie się kupuje w sklepach samochodowych do zapinania dekli, żeby nie spadały z kół.
Jak założysz wiklinę, to od razu działka nabierze uroku, a na jej tle pięknie są wyeksponowane rośliny. Nie mogę się doczekać fotek z działki..

Pozdrawiam:)
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moniko, kupiłam takie plastikowe zapinki do spinania kabli ;:65 . Sama już nie mogę się doczekać efektu ;:224 . Doładowałam aparat fotograficzny i będę jutro cykać :heja . Chyba jeszcze podjadę jutro do Cas...ramy i kupię kostkę brukową na ścieżki ;:131 .
Ogród przydomowy Joli
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Monika-Sz
1000p
1000p
Od: 4 maja 2013, o 22:46

Post »

Fajne jest to uczucie, że człowieka dosłownie nosi- po prostu musi coś zrobić.. A jak już wykona plan, to usiądzie podzwiać swoje dzieło.. Martwię się tylko, że jak nakupujesz kostki w casto, to przeforsujesz się Kochana zbytnio.. ;:196
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dlatego właśnie wymyśliłam tą kostkę ;:131 . Po pierwsze, że pojedyncza nie waży dużo, a jak się zestawi dwie, to zabierają mniej miejsca niż pojedyncza płyta chodnikowa ;:65 . Te ścieżki będą służyć tylko do pielęgnacji roślin i do ich podziwiania :heja
Ogród przydomowy Joli
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jolu jaki nawóz najlepiej kupić do kwiatów , taki żeby na wszystkie był, bo chyba muszę trochę je zasilić bo ziemia którą mi przywieźli to jałowa. masz coś uniwersalnego do wszystkiego Taniego wydajnego?
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To zależy czym podlewasz. Jeżeli konewką i masz dużo roślin, to kup sobie duży baniak Florowitu (widziałam 5l). Jeżeli wężem, to najlepiej Azofoskę (w granulkach do posypywania) - opakowanie 10 kg starczy ci na 2-3 lata (oczywiście trzymane w suchym miejscu). Te mniejsze opakowania nawozów typu Magiczna Siła robią dedykowane do różnych roślin, żeby zbijać kasę - bo jak się przeliczy to wychodzi baaardzo drogo ;:oj . Możesz też zajrzeć do Lidla, jakieś nieduże opakowania nawozów tam widziałam (w Biedronce chyba też) ;:131 .

Byłam dzisiaj na działce. Zawiozłam parawan wiklinowy, po drodze zakupiłam kostkę brukową (40 sztuk), wyładowałam i wzięłam się do roboty. Parawan zamontowany, muszę jeszcze w większej ilości miejsc go przymocować ale to pracochłonne i nie łatwe, bo mam dostęp tylko od mojej strony. No ale tak jak jest, to już nie odleci ani nie odejdzie (na dwóch nogach ;:224 :;230 ). Zaczęłam układać ścieżkę. No i tak to wygląda.

Obrazek

Obrazek
Ogród przydomowy Joli
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”