Wymarzony ogród Moniki cz2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Monika-Sz
1000p
1000p
Od: 4 maja 2013, o 22:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Wymarzony ogród Moniki cz2

Post »

Ponury dziś dzień- ech.. prognozy się nie sprawdzają- mam nadzieję, że słońce oszczędza siły na weekend! Ponuro dziś i deszcz kropi, zimno.. :?

Asiu- ja jako dziecko zaczynałam od jednej kępki stokrotek,, po chwili zrobiły się dwie.. Obecnie to kwietny dywan w maju. Trawnik stary- jeszcze sadzony wiele lat temu przez mojego Tatę. Ja jedynie nawiozłam rok temu i wiosną robię coś w rodzaju aeracji- nakłuwałam widłąmi amerykańskimi i mocno wygrabiam. Nie jest zbyt elegancki, ale zielony- nam wystarczy.
Za to u siebie będę miała ciężką przeprawę z chwastami- zabawa zapewne potrwa kilka lat, zanim jako tako będzie to wyglądać..

Madziu- ogrodówki zakwitną na pewno. Co roku nam kwitną bardzo obficie, mimo, że w pierwszych latach nie okrywałam ani nie nawoziłam- musiałyśmy trafić na jakieś dobre egzemplarze- ale nie wiem nawet, jaka to odmiana. Szkoda, bo nasze krzaczki są bardzo wytrzymałe na wszelkie błędy, jakie z nimi zrobiłam ;:306
Nawóz już sypnęłam- osmocote. Mama kiedyś podlewała hortensją niebieską- ale bez efektu.. Może dawka była zbyt mała.

Jolu- na nie pamiętam, czy miałam jakieś kwiatki czy wianuszek.. Coś mi świta, że mogłam mieć wianek, ale sztuczny, biały. Muszę sięgnąć do zdjęć- skleroza mnie dopadła ;:223

Joasiu- nasza sąsiadka zawsze prosi, czy może nazrywać do wianka- jak skoszę w sobotę, to do następnego koszenia wyrastają na długich nóżkach spore kwiaty- wymarzone do produkcji wianuszków :D
Mieliśmy kiedyś psiaka na ogródku- zwariowanego kundelka. Jak biegł od domu do bramy, to po drodze wpadał w poletko stokrotek, obgryzał kwiatek i podrzucał w górę szczekając- po czym biegł dalej.
Czasem też mu przeszkadzały wijące się gałęzie winogrona- szarpał, żeby nie leżały "na jego" trawniku- taki psi ogrodnik był.
teraz stokrotki u nas rosną swobodnie- jednak trochę zaszalały ostatnio.
Planuję wykopać kepkę do siebie- ale posadzę na rabacie, niech sobie coś kwitnie :)
Awatar użytkownika
ursulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 paź 2009, o 23:12
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

"...kiedyś Mąż poszedł spać, a ja do późna oglądałam horror. Film się skończył, noc czarna a psiak musi do toalety wyjść na ogródek. Dobrze, że miałam tel przy sobie- zadzwoniłam do Męża do sypialni (nie, nie mogłam iść..bałam się ruszyć z kanapy ;:306 ), Mąż musiał się obudzić, przyjść po mnie, wyszliśmy wypuścić psa komisyjnie, podholował mnie pod drzwi łazienki- dalej jakoś dałam sobie radę :lol: ..."

No muszę, po prostu muszę to zacytować :;230 :;230
Moniko, dziewuszko subtelna i delikatna! Pękłam ze śmiechu na ten opis!!!
Pozdrówki
Ula
Awatar użytkownika
Monika-Sz
1000p
1000p

Post »

Ursulko dawno nie widziana i prawie zaginiona- to ja się tu dzielę wstydliwą tajemnicą mojego tchórzostwa, a Ty do mnie strzelasz śmiechem ;:145
Pozdrawiam Cię serdecznie i bardzo się cieszę, że wpadłaś w odwiedziny ;:138 Jałowce chyba przeżyły przesadzanie- przynajmniej jak na razie jeszcze są zielone :wink:
Awatar użytkownika
Anna55
1000p
1000p
Od: 27 kwie 2012, o 00:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Zajrzałam nadrobić zaległości. Wiosna na całego u Ciebie. Na pocieszenie Ci powiem,że na weekend zapowiadają dużo słońca
i ocieplenie.
Moje cebulki z Lilypolu jeszcze nie dotarły. Robiłaś przedpłatę czy za pobraniem?
Awatar użytkownika
Monika-Sz
1000p
1000p

Post »

Aniu- dzięki za pocieszenie ;:196 - na bieżąco sprawdzam prognozy na weekend, ale zmieniają się odnośnie temperatury.. Oby było słonecznie. Mamy malować w domu, ale Mąż obiecał, że większość postara się zrobić- ja mam zająć się osłonięciem i punktami newralgicznymi, a później mogę wyskoczyć do ogródka sadzić ;:138 To ważne, bo pewno widziałaś moje obudzone cebulki..
Zamówienia może realizują wg kolejności zgłoszeń..? Ja zamawiałam chyba w styczniu.. albo na początku lutego. Zrobiłam przedpłatę na konto.
Staram się wszystko tak zamawiać, żeby Mama bez kłopotu mogła odebrać.
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

U mnie z Lillypolem podobnie choć kupowałam po północy, jak tylko wystawili ofertę, a zapłaciłam od razu :D Ładna mi kolejność zamówień i wpłat :evil:
Awatar użytkownika
D-M
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2009, o 00:06

Post »

Hej Monika :wit
życzyłas mi powodzenia u fryzjera i chyba pomogło ;:196 bo jak dla mnie fryzura wyszła mu tym razem dobrze :)

coś mnie dzisiaj oko jedno boli aż okulary musiałam założyć by lepiej widzieć..w zasadzie powinnam je nosić non stop ale nie potrafię się przemóc do nich..chyba dopiero jak po omacku będę łazić to chyba się z nimi przeproszę :wink:
Ostoja spokoju...
Pozdrawiam Daria
Awatar użytkownika
Monika-Sz
1000p
1000p

Post »

Aniu- widocznie wiedzą, że u mnie łyso, a u Ciebie tyyyyyle kwiatów, że dostałam od nich fory ;:196

Dario- czytałam , chyba u Danusi.. albo Agnieszki, że jakies kolorowe pasemko się pojawiło ;:oj Cieszę się, że jesteś zadowolona ;:196 - ja po porpawce też cieszę się z efektu, Dobrze mi to zrobiło- ta moja masakra ostatnia, wiem teraz, że muszę się wczepić w moją fryzjerkę pazurami i nie pozwalać nikomu nawet skracać końcówek- jak widać to nie takie proste.
Ja od 6 klasy podstawówki musiałam chodzić w okularach- których serdecznie nie cierpiałam :evil: W 1 LO Mama kupiła mi soczewki.. Na studiach znajomi dopiero około 4 roku się kapnęli, że w ogóle coś noszę.. Niestety po kilku latach pracy soczewki męczyły coraz bardziej- nie wytrzymywałam w pracy kilka godz wpatrywania się, oczy wysychały i widziałam kiepsko.. 3 lata temu miałam operację laserową i jedyne okulary obecnie noszone- to słoneczne ;:138 Pieniędzy poszło sporo, ale to była jedna z moich lepszych inwestycji.

Piękny dzień- słoneczny, ptaki ćwierkają, nie mogę się doczekać jutra- na pewno coś na ogródku u nas zakwitnie- po cichu liczę na pigwowca!
Dziś widziałam kąpiącą się Panią Kosową, na stoliku, który służy jako stojak dla karmnika zebrała się deszczówka- piękny widok. Tak się trzepotała w wodzie, łącznie z energicznym zanurzaniem głowy- wyglądało, jakby skalała do basenu na główkę, ubawiłam się stojąc w oknie i podglądając ją w kąpieli :D

Byłam w LM, nakupowaliśmy farb i w weekend wielkie malowanie. Kolory wybrane, Mąż przyklepał wszystkie moje chciejstwa, a nawet jak poszłam pokazać jaką firankę sobie upatrzyłam, to od razu z daleka zawołał, że jedna tylko mu się podoba- "moja" ;:oj A skoro już jesteśmy, to może kupmy.. a jak mamy firanki, to może i zasłonę.. Przy okazji mijaliśmy rolety, pokazałam co mi w oko wpadło.. A że kupowanie przez firmę z montażem długo nie wchodziłoby w grę- wiadomo, zbyt drogo.. to chyba kupimy i zamontujemy sami na klipsach- jak ja lubię, gdy Mąż gubi rachubę i dostaje razem ze mną oczopląsu w sklepie :;230

Jeszcze tylko wpadnę do pracy na kilka godzin i weekend- jakże miło się zapowiadający!
ustaliliśmy też wstępnie datę przeprowadzki- weekend po Wielkanocy, czyli wolne dni na majówkę już przesiedzę w ogródku ;:138
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Moniko, jakże dobrze Cię czytać w takim optymistycznym nastroju :)
Prawda, że słońce istne cuda czyni z naszą psyche?

Dobieranie kolorów, wybór zasłon, drobnych dekoracji stanowiących o charakterze wnętrza to chyba najprzyjemniejsza czynność - choć wcale nie łatwa! Można się jednak szybko zorientować, że jesteś estetką, więc o rezultat końcowy w ogóle się nie obawiam - będzie pięknie!
Super, że termin przeprowadzki już określony i tego się trzymajcie!

Pozdrawiam gorąco i szybkich godzin w pracy życzę ;:196
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

W takim razie życzę Moniko miłego i słonecznego, no i owocnego weekendu i przesyłam pozdrowienia z cieplutkiego i zalanego słońcem Zakopanego, w którym teraz bawię :D
Awatar użytkownika
Monika-Sz
1000p
1000p

Post »

Agnieszko- w pracy czas minął szybciutko i niezwykle wesoło- rozpiera mnie radość i energia.. Słońce w połączeniu z piątkiem i zapowiedziami słonecznego weekendu to mieszanka wybuchowa ;:oj
Bardzo to miłe, że wierzysz w moje siły kierowane w wymyślanie dekoracji- sądzę, że w znacznym stopniu mnie przeceniasz, ale postaram się podciągnąć choć troszkę do tej łaskawej opinii ;:196
Jutro dzień pełen wrażeń- od rana malujemy, ja się właśnie dokształcam, która lilia jaką lubi ziemię- bo do posadzenia azjatyckie i orienpety.. Ma przyjechać pan do ułożenia tapety ;:138 i kolega z podstawówki, który poza ogromnym talentem fotograficznym- skończył szkołę w tym kierunku.. ma też firmę zajmującą się roletami, żaluzjami itp.. fason rolet spodobał mi się w LM.. chyba chcę "takie ale inne" :;230 więc fason upatrzony, jednak firma zrobi to solidniej- czuję, że jutro zastrzeli nas ceną ;:223

Termin przeprowadzki już ustalony i jeśli uda nam się znaleźć kogoś do przewiezienia i wniesienia mebli, to tego się trzymamy :D Nie chcę zatrudniać firmy, bo obawiam się wysokiej ceny.. Na razie rozglądam się za różnymi opcjami w tej kwestii. Magiczny dzień to 26.04 ;:138

Wandziu- wiosnę witasz w Zakopcu ;:oj Niezwykle jestem ciekawa, czy jeszcze zdążyłaś podziwiać łany krokusów na górskich szlakach, czy już przekwitły..?
Wspaniałego wypoczynku życzę, wrócisz zapewne pięknie opalona i super zrelaksowana.. Przez te kilka słonecznych dni i na rabatach sporo się wydarzy- to do domu wracać będziesz jak na skrzydłach sprawdzać, co zakwitło.
Buziaki i super urlopu życzę ;:196
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Co do firmy przeprowadzkowej... To zależy ile rzeczy macie do przewiezienia. Lepiej nie oszczędzać, by potem nie okazało się, że przy przewozie wiele rzeczy się zniszczyło.
Awatar użytkownika
Monika-Sz
1000p
1000p

Post »

Aniu- nie mamy dużo mebli.. Sofa i fotel, komoda i szafka tv, stolik drewniany i szklany, łózko drewniane rozkładane na pojedyncze deski.. Muszę zadzwonić do majstra, który budował nam SSO- on ma spory samochód i ludzi- myślę, że najlepiej nas poratuje..
Awatar użytkownika
Monika-Sz
1000p
1000p

Post »

Witam wieczorowa porą.. Skonana jestem.. Od 9 rano działaliśmy malarsko.. Jutro powtórka z rozrywki i ma się kłaść tapeta ;:oj Dziś majster nie dojechał, ale obiecał nalot jutro..
W drodze na działkę wpadliśmy do ogrodniczego po ziemię i korę- sadziłam lilie.. Wreszcie upolowałam bratki drobnokwiatowe- Mąż wybierał kolor :wink:
Obrazek

Kiełkują szafirki- przewrotnie, wbrew nazwie- maja być białe.. Posadziłam je przy jabłonce royalty- plan jest taki, że będzie między nimi ciekawy kontrast. Ciekawe, czy zgrają się w czasie..
Obrazek

Nie miałam siły ani czasu na fotki- malowanie, to główne hasło obecnego weekendu. Trenowałam robienie odcięć- kupiliśmy specjalny do tego wałek i nawet nieźle się to robi- tu pierwsza próba na kawałku ściany.. Pomieszczenie, szumnie zwane salonem, urządzone będzie w tzw kolorach ziemi- panują głownie beżo- brązy, przełamane niewielkimi szarymi akcentami na ścianie. Do tego będzie jedna ściana z tapetą w szaro-srebrnych odcieniach.
Obrazek

Pozdrawiam, padam na nos przed tv, a jutro dogrywka z wałkiem :wit
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ty naprawdę masz złotego m.
Jak ja bym chciała taki wypad do sklepu.
Kiedy od wielkiego dzwonu uda nam sie razem znaleźć się w tym przybytku, mój m. od razu stara się zniechęcić mnie do wszelkich zakupów. Dlatego na zakupy chodze sama
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”