Przygotowanie wł. rozsady przez początkujących ogrodników -2
-
- 200p
- Od: 2 cze 2013, o 10:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Przygotowanie wł. rozsady przez początkujących ogrodników -2
Niezmiernie ważnym czynnikiem po wsianiu nasion pomidorow do pojemnika jest utrzymanie podłoża w odpowiedniej temperaturze. Niestety wydawać by sie mogło że postawione na parapecie pomidorki w temperaturze pokojowej mają mieć dobrze ale zazwyczaj po oknem na parapecie ciągnie zimno z zewnątrz. Odczuwalne jest to kiedy przyłozymy do parapetu dłoń. Radziłbym pod doniczki, pojemniki, wielodoniczki ustawione na parapecie podłożyć cienki steropian albo przynajmniej gazetę która będzie chronić ziemie i korzenie naszych maleństw od zimna.
Zapewniając im ciepłe podłoże na pewno bedą wdzięcznie szybciej rosły.
Zapewniając im ciepłe podłoże na pewno bedą wdzięcznie szybciej rosły.
Rolnik ciągle żyje w strachu, nad warsztatem nie ma dachu.
unspoken13 pisze:Zaczynam się martwić o moje maleństwa.. Pomidorki, szpinak i szczypior zeszły jakiś tydzień temu, ciut urosły i dalej cisza.. Najbardziej martwią mnie pomidory, mają jakieś 2cm a liście właściwe chyba się obraziły bo nawet nie widać że coś ma zamiar wychodzić. Czytam i czytam, palce obgryzam i już nic nie wiem. Temperatura duża nie jest, spryskuje ziemię regularnie, obkręcam doniczki jak ciągną do światła i.. i nic. Jedyne co mi do głowy przychodzi to zbyt mała ilość światła, jakoś tak pochmurnie ostatnio. Ile Waszym roślinkom zajęło wykształcenie kolejnych listków i dojście do etapu pikowania?
Jakie to pomidory ? Mój tumbling tom koktajlowy długo był maluchem. Siany 2.17.

Od jakiegoś tygodnia ruszył z kopyta i jest taki:

- Yvona
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 sie 2011, o 21:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
W zeszłym roku o tej porze chyba było więcej fotek rozsad. Coś cisza w tym roku
Moje pierwsze 10szt.

Moje pierwsze 10szt.

Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
Trzeba być głupim by tego nie robić.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 25 mar 2014, o 13:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Uff, to może nie jest jeszcze tak źle. Poczekam cierpliwie.
Te powolne pomidorki to Venus, jakiś Hellfrucht i koktajlowy.
A co do temperatury to nie powinno być tak że do wykiełkowania ma być dość wysoka a przy rośnieciu siewek już niższa? Może coś poplątałam, zielona jeszcze jestem ;)
Te powolne pomidorki to Venus, jakiś Hellfrucht i koktajlowy.
A co do temperatury to nie powinno być tak że do wykiełkowania ma być dość wysoka a przy rośnieciu siewek już niższa? Może coś poplątałam, zielona jeszcze jestem ;)
1/3 sadzonek pomidorów planowanych na ten rok.

Tumbling Tom Yellow
Black From Tula
Japanese Black Triefle
Great White
Mortage Lifter
Reisetomato
Ruby Surprise
Vintage Vine
Ananas Noir
German Green
Primary Color
Alladin's Lamp
Yellow Pearshaped
+ jakiś zimowy marketowy wyjątkowo smaczny (po jakieś 12 zł kg był)

Tumbling Tom Yellow
Black From Tula
Japanese Black Triefle
Great White
Mortage Lifter
Reisetomato
Ruby Surprise
Vintage Vine
Ananas Noir
German Green
Primary Color
Alladin's Lamp
Yellow Pearshaped
+ jakiś zimowy marketowy wyjątkowo smaczny (po jakieś 12 zł kg był)
- Yvona
- Od: 31 sie 2011, o 21:38
Manufakturka 

Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
Część, która grzeje się pod jarzeniówkami na stelażu z drabin 

-
- 20p - Rozkręcam się...
O kurczę, ale kolekcja! Gratuluję 
Postanowiłam zrobić eksperyment... Mam wrażenie, że wysiałam pomidorki do niewłaściwej ziemi, przypadkowej z marketu i wygląda jakoś tak.. jałowo.. CO spryskam to zaraz jest sucha i sypka, a w sąsiednich doniczkach ziemia do wysiewu i pikowania wydaje się taka żyzna i jest dłużej wilgotna. Poza tym chyba wysiałam do zbyt płytkiego pojemnika (to góra od plastikowej wytłaczanki
), korzenie zawijały się w bok. Przesadziłam więc kilka siewek do oddzielnych pojemniczków, zobaczymy. Najwyżej padną, i tak dużo ich jest.

Postanowiłam zrobić eksperyment... Mam wrażenie, że wysiałam pomidorki do niewłaściwej ziemi, przypadkowej z marketu i wygląda jakoś tak.. jałowo.. CO spryskam to zaraz jest sucha i sypka, a w sąsiednich doniczkach ziemia do wysiewu i pikowania wydaje się taka żyzna i jest dłużej wilgotna. Poza tym chyba wysiałam do zbyt płytkiego pojemnika (to góra od plastikowej wytłaczanki

- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Moje, widoczne na zdjęciu, moja mamusia, maniaczka wietrzenia domu je zmroziła, otwierając okno wcześnie rano 

uff papryczki przeżyły eksperyment (a nawet wypuściły kolejne liście) z płynem do zmywania, zgniataniem, i mospilem ... badadactwo padło
)) HURA

maalpunia
Chyba niepotrzebnie płaczesz nad tymi ogórkami, wszystko zależy od ciebie i ile możesz poświęcić temu czasu, ogórki potrzebują ciepła, nie znoszą chłodu i przeciągów, dlatego jak wyjdzie słońce powinnnaś wynosić je do ogródkka, rozumiem, że to za oknem to twoje, oczywiście pod jakąś osłonę , sprzedaja takie niskie , półmetrowe tunele foliowe, ostteczne możeszzrobić samemu , zbić kilka listewek zarzucić folię a na noc do domu, masz dość duże doniczki, mogą tam rosnąć jeszcze sporo czasu.
Chyba niepotrzebnie płaczesz nad tymi ogórkami, wszystko zależy od ciebie i ile możesz poświęcić temu czasu, ogórki potrzebują ciepła, nie znoszą chłodu i przeciągów, dlatego jak wyjdzie słońce powinnnaś wynosić je do ogródkka, rozumiem, że to za oknem to twoje, oczywiście pod jakąś osłonę , sprzedaja takie niskie , półmetrowe tunele foliowe, ostteczne możeszzrobić samemu , zbić kilka listewek zarzucić folię a na noc do domu, masz dość duże doniczki, mogą tam rosnąć jeszcze sporo czasu.
-
- 20p - Rozkręcam się...
A to właśnie niektóre moje mikrusy...
Szpinak.. nie wiem czy powinien tak wyglądać, niektóre listki się kręcą

Ogórek partenokarpiczny.. Mimo starań w równy wysiew schodzi nierówno ale to nic ;)

Rukola

I najbiedniejsze pomidorki, uparciuchy nie chcą rosnąć.. Nie wiem co z nimi zrobić..

Mogę już co większe wynosić na balkon na chwilkę? Tam tak słonecznie, dziś było min 15stopni, az szkoda na parapecie trzymać ;)
Szpinak.. nie wiem czy powinien tak wyglądać, niektóre listki się kręcą

Ogórek partenokarpiczny.. Mimo starań w równy wysiew schodzi nierówno ale to nic ;)

Rukola

I najbiedniejsze pomidorki, uparciuchy nie chcą rosnąć.. Nie wiem co z nimi zrobić..

Mogę już co większe wynosić na balkon na chwilkę? Tam tak słonecznie, dziś było min 15stopni, az szkoda na parapecie trzymać ;)
- PaulaPola
- Od: 26 mar 2012, o 21:18
A gdzie te ogórki będą rosły docelowo? Wiesz że ogorek pikowania nie lubi?