Plumerie, które trzymałem w hydroponice postanowiłem jednak przesadzić do innego podłoża i nowych doniczek.
Po wyjęciu z podłoża sadzonki miały wytworzone małe korzenie co dobrze wróży ich przyszłości. Trzecia sadzonka nie miała jeszcze najmniejszego systemu korzeniowego.
Sadzonkę z pierwszego zdjęcia umieściłem w doniczce hydroponicznej, dwie pozostałe w zwykłych doniczkach.

Plumeria jako roślina tropikalna lubi wilgotne podłoże w związku z tym jako podłoże zastosowałem 40% brykietu włókna kokosowego + 30% podłoża mineralnego opisanego w wątku o adenium obesum z Soboty 15 lut 2014 16:41
+ aktywny węgiel bambusowy
+ mech sphagnum
+ krojone włosie kokosowe + dwie garście przefermentowanego nawozu bydlęcego.
Po blisko dwóch tygodniach stwierdziłem, że roślina umieszczona w doniczce hydroponicznej z wymienionym podłożem rośnie dwukrotnie szybciej od pozostałych. Wiecha przyszłych kwiatów wykształciła już duże pąki kwiatowe i niedługo
rozkwitną kwiaty
Rośliny rosnące w tym samym podłożu ale w zwykłych doniczkach urosły mniej, pokazały ładnie unerwione liście,
baldachimy pączków podrosły niewiele.
Przycięte sadzonki z Madery rosną dość szybko wytwarzając ładne liście, które nie są jednak tak ładnie unerwione jak sadzonki z Synaju.