Szczepienie drzewek, krzewów owocowych oraz warzyw cz.1
-
- 10p - Początkujący
- Od: 9 cze 2013, o 23:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Nietypowe szczepienie
Z wielkopolski.
Do zaszczepienia są jabłonki (kosztel, malinówka), grusze (faworytka i dwie nieznane ze starego sadu) oraz śliwa (też jakaś stara odmiana).
Spróbuję, czasu sporo do zyskania a jak się zeschną to za rok zaszczepię troszkę niżej.
Ruszać z tą akcją teraz, czy jeszcze troszkę czekać (pąki już nabrzmiewają)?
Do zaszczepienia są jabłonki (kosztel, malinówka), grusze (faworytka i dwie nieznane ze starego sadu) oraz śliwa (też jakaś stara odmiana).
Spróbuję, czasu sporo do zyskania a jak się zeschną to za rok zaszczepię troszkę niżej.
Ruszać z tą akcją teraz, czy jeszcze troszkę czekać (pąki już nabrzmiewają)?
-
- 100p
- Od: 24 cze 2012, o 16:38
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Szczepienie drzew i krzewów owocowych
Mam takie pytanie czy już można zacząć przeszczpiać jabłonie? czy jest jeszcze za wcześnie ?
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja to robiłem dzisiaj.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 9 cze 2013, o 23:08
Dzisiaj poszczepiłem.
Co to z tego będzie to za kilka tygodni się okaże. Włożyłem też w to trochę serca więc wszystko się zdarzyć może ;)
Dziękuję za odpowiedzi.
Co to z tego będzie to za kilka tygodni się okaże. Włożyłem też w to trochę serca więc wszystko się zdarzyć może ;)
Dziękuję za odpowiedzi.
Szczepię tylko czasem,i często udaje się.Na zaszczepiony zraz zakładam woreczek foliowy,
mokry w środku,dół okręcam izolacją.Do gałęzi podkładki przywiązuję drutem kawałek patyka,
który też jest wewnątrz woreczka. Po to,aby worek nie wyłamał zrazu,jak wiatr dmuchnie.
W tym sezonie na próbę zrobiłem zimowe szczepienie gruszy i na razie zraz żyje a worek już zdjęty.
mokry w środku,dół okręcam izolacją.Do gałęzi podkładki przywiązuję drutem kawałek patyka,
który też jest wewnątrz woreczka. Po to,aby worek nie wyłamał zrazu,jak wiatr dmuchnie.
W tym sezonie na próbę zrobiłem zimowe szczepienie gruszy i na razie zraz żyje a worek już zdjęty.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lis 2008, o 20:06
Szczepienie wiosenne to tak z wyczuciem i trudno przewidzieć ,a ten rok wyjątkowy.W tym roku nie szczepiliśmy jabłoni z braku podkładek.
Dużego procentu przyjęć wszystkich "maniakom" i sobie
Dużego procentu przyjęć wszystkich "maniakom" i sobie

Pozdrawiam Teresa
Miłe chwile dnia każdego czynią człeka szczęśliwym.
- lucas070707
- 100p
- Od: 10 wrz 2012, o 18:19
Ja już początkiem marca zaszczepiłem kilka jabłonek w doniczkach w garażu. Dziś już widać, że raczej z pozytywnym skutkiem, bo ładnie rozwinęły się liście. Dodatkowo dziś zaszczepiłem kilka dzikich czereśni i śliw przekopanych z pobliskich nieużytków. Zależnie od wielkości podkładki szczepiłem w szparę, przez stosowanie lub na przystawkę. Na metody, które wymagają bardziej aktywnej miazgi jest jeszcze za wcześnie - przynajmniej w mojej okolicy.
Na przyszły weekend planuję zabrać się za uszlachetnianie jabłonek, mam nadzieję, że pogoda będzie taka jak dziś
Na przyszły weekend planuję zabrać się za uszlachetnianie jabłonek, mam nadzieję, że pogoda będzie taka jak dziś

-
- 100p
- Od: 31 mar 2010, o 23:02
A ile mniej więcej zrasta się zraz z podkładką? Tzn. Kiedy od momentu szczepienie można zaglądnąć pod owinięte miejsce ?
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
Nie zaglądać, jak się zrośnie to w lecie przeciąć lub odwinąć folię.
- lucas070707
- 100p
Ja w tamtym roku po szczepieniu gruszy 21 kwietnia, odwinąłem taśmy 19 maja, czyli niecały miesiąc po. Miejsce szczepienia już było dobrze zrośnięte, ale to był dość specyficzny rok jeśli chodzi o pogodę - bezpośrednio po zimie mieliśmy ciepłe lato.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 22 sty 2014, o 19:29
Witam,
Czy jest już odpowiednia pora na szczepienie czereśni za korę (kożuchówka)? Chciałbym przeszczepić jedno grube drzewo już jutro. Czy polecacie jakąś inną metodę? Nie wiem czy powinienem czekać czy przeszczepiać już teraz. Drzewo, które chcę przeszczepić pokazywałem we wcześniejszym poście w tym temacie.
Czy jest już odpowiednia pora na szczepienie czereśni za korę (kożuchówka)? Chciałbym przeszczepić jedno grube drzewo już jutro. Czy polecacie jakąś inną metodę? Nie wiem czy powinienem czekać czy przeszczepiać już teraz. Drzewo, które chcę przeszczepić pokazywałem we wcześniejszym poście w tym temacie.
- lucas070707
- 100p
W moim regionie już się da, sam musisz ocenić czy u Ciebie da rady. Jeśli kora jeszcze słabo odchodzi, a nie będziesz mógł szczepić później, to spróbuj szczepienia w klin.
Ja już jestem za maratonem szczepienia. Łącznie udało mi się dziś uszlachetnić 50 jabłonek, 7 różnymi odmianami. Szczepienie przez stosowanie z nacięciem. Wiem, że się nie powinno, ale w najbliższym czasie będę je musiał wszystkie przesadzić łącznie z podkładkami, które nie były wystarczające wyrośnięte i nie nadawały się na szczepienie. Mam nadzieję, że drzewka dobrze to zniosą
Ja już jestem za maratonem szczepienia. Łącznie udało mi się dziś uszlachetnić 50 jabłonek, 7 różnymi odmianami. Szczepienie przez stosowanie z nacięciem. Wiem, że się nie powinno, ale w najbliższym czasie będę je musiał wszystkie przesadzić łącznie z podkładkami, które nie były wystarczające wyrośnięte i nie nadawały się na szczepienie. Mam nadzieję, że drzewka dobrze to zniosą

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lis 2008, o 20:06

lucas070707
Ciekawa jestem jak Ci wszystko pójdzie ....na drugi sezon będę Cię "podpatrywać" i

Pozdrawiam Teresa
- lucas070707
- 100p
juda:
Oczywiście w miarę możliwości i wiedzy postaram się służyć radą
Tak prezentuje się jedna z jabłonek szczepiona pod koniec lutego i posadzona w doniczce:

W lodówce już zaczynają kiełkować nasiona podkładek na przyszły rok, m.in. Jabłoń Dzika, Antonówka, Ałycza, Grusza Kaukaska, Czereśnia Ptasia. Tym razem w mniejszych ilościach, bo po 20 - 40 nasion
Oczywiście w miarę możliwości i wiedzy postaram się służyć radą

Tak prezentuje się jedna z jabłonek szczepiona pod koniec lutego i posadzona w doniczce:

W lodówce już zaczynają kiełkować nasiona podkładek na przyszły rok, m.in. Jabłoń Dzika, Antonówka, Ałycza, Grusza Kaukaska, Czereśnia Ptasia. Tym razem w mniejszych ilościach, bo po 20 - 40 nasion

A na czym ta jabłonka szczepiona?