Przygotowanie ugoru do zagospodarowania,pod trawnik
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 29 gru 2013, o 19:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Zaniedbana działka Pomocy
Mój małżonek wędzi wszystko bez umiaru. Używa do tego drewna z drzew owocowych, tzn. inaczej: wędzi bukiem, a potem dla aromatu dodaje kilka szczapek owocowego. Najbardziej zawsze czai się na jabłoń i wiśnię. No i jałowiec - też dla aromatu. Jeśli planujesz wędzić, to szanuj to drewno owocowe 

- piatka97
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 23 mar 2014, o 22:47
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Czytając Twoje yy Twoje relacje z porzadkowania dzialki i rożnych odkryć takich jak oczko wodne nasuwa mi się automatycznie skojarzenie tytułu jednej ksiązki pt " zaczarowany ogród" haha xDD no oby tak dalej powodzenia ;) jeśli tylko będziesz chcial a będę mial jakies nadwyżki chętnie Ci podeślę , na Chwilę obecną coż bym mogł Ci zaoferować heh miskanta cukrowego, kostrzewe siną, nasiona dziwaczków, nasiona jakiejś żółtej byliny,barwinka no na razie niewiele jak coś to pisz =D Przez głupote i nieodpowiednie towarzystwo zatraciłem trochę ten ogród i roślinki z powodu braku czasu ale mam nadzieje że teraz stopniowo razem z Wami Kochani uda mi się odbudowac ten ogrod i jego roślinne wyposażenie ;)
Serdecznie Pozdrawiam ---> :)Rafał 
"Każdy nowy dzień jest kwiatem Który zakwita w naszych rękach Tam gdzie się kocha, nigdy nie zapada noc.
Serce to cząstka człowieka, Które tęskni, kocha i czeka."

"Każdy nowy dzień jest kwiatem Który zakwita w naszych rękach Tam gdzie się kocha, nigdy nie zapada noc.
Serce to cząstka człowieka, Które tęskni, kocha i czeka."
Zaczęło się wielkie porządkowanie działki...
Po zimie czas zacząć działać
działka ze zdjęć z poprzednich postów została wykoszona, z tych zeszłorocznych traw i chwastów.Został jeszcze tył działki gdzie rosną brzózki.Tam trawa choć sucha to wielka i gęsta. Czasu i pogody zabrakło na dokończenie pracy. Po skoszeniu zostanie przekopana ręcznie. Resztę chcemy przeorać, żeby wyrównać teren. po tym kilka wywtotek dobrj ziemi żeby użyźnić, głównie pod warzywnik. Teraz nie wiem czy po przeoraniu, rozłożeniu tej ziemi która przywiozą jak zaczną wyrastać chwasty głównie mam na myśli perz, bo jest dużo kłączy pod ziemią czy użyć wtedy Roundup?

Re: Jakie drzewa i krzewy na działkę wybrać?
Kosić tam gdzie się chodzi itp, a pod warzywniak to wyrwać to widłami amerykańskimi i nie lać tego cholerstwa
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 lis 2012, o 18:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
no to trochę miejsca do sadzenia (i uprawy)jest
Trochę teraz już będzie, jeszcze trzeba teren wyrównać i ogrodzić. Wodę podprowadzić, bo pomidory na oknie rosną i chcą być w maju wysadzone w grunt... 

- adamanna
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 kwie 2008, o 23:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Na zdjęciu nr 5 to chyba irga 

2 to fiołek wonny.
- spagusia
- 200p
- Od: 4 maja 2010, o 21:40
Witam!
Będę Ci gorąco kibicować, bo sama jutro idę "obrać" zaklepaną wcześniej działkę. Nasza jest jeszcze bardziej zapuszczona, także będziemy walczyć razem
Choć u nas to nie pierwsza działka-sierotka, którą będziemy rewitalizować, ale już czuję, że pracy i niespodzianek będzie co niemiara. Pozdrawiam kolegę, początkującego działkowca!
A na zakończenie cytat z sąsiadki- działkowiczki z naszego poprzedniego miasteczka:
"Trzeba mieć pole. Bo bez pola, to człowiek na łeb dostaje!"
Będę Ci gorąco kibicować, bo sama jutro idę "obrać" zaklepaną wcześniej działkę. Nasza jest jeszcze bardziej zapuszczona, także będziemy walczyć razem

A na zakończenie cytat z sąsiadki- działkowiczki z naszego poprzedniego miasteczka:
"Trzeba mieć pole. Bo bez pola, to człowiek na łeb dostaje!"
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 17 mar 2014, o 23:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pada
Misterny plan poległ w gruzach .
Przeznaczam sobotę na wycieczkę po Ogrodniczych muszę kupić miedzian i to drugie do smarowania po cieciu.
ltanka na końcu bo to będzie misterna budowla
Teraz muszę poprzycinać dzikie pędy jabłonek póki paków nie ma i opryskać to wszystko a niema kiedy bo w tygodniu praca a na weekend deszcz
Kupiłem na oprysk Syllit 65 WP bo nie było mnie tydzień i boje się że puściły pąki więc miedzianem nie bardzo mogę pryskać.
Na cięcia do zasmarowania kupiłem Koro-Derma .
Może jutro nie będzie deszczu to pojadę .

Misterny plan poległ w gruzach .
Przeznaczam sobotę na wycieczkę po Ogrodniczych muszę kupić miedzian i to drugie do smarowania po cieciu.
ltanka na końcu bo to będzie misterna budowla

Teraz muszę poprzycinać dzikie pędy jabłonek póki paków nie ma i opryskać to wszystko a niema kiedy bo w tygodniu praca a na weekend deszcz

Kupiłem na oprysk Syllit 65 WP bo nie było mnie tydzień i boje się że puściły pąki więc miedzianem nie bardzo mogę pryskać.
Na cięcia do zasmarowania kupiłem Koro-Derma .
Może jutro nie będzie deszczu to pojadę .
- spagusia
- 200p
- Od: 4 maja 2010, o 21:40
Nie martw się, trawnik się pięknie zazieleni, bo trawy są tak samo żywotne jak karaluchy
My też na dniach ruszamy z kosą, bo na naszym "trawniku" można trenować zaplatanie warkoczy.
U mnie plany altankowe w tym roku spalą na panewce i trzeba się będzie obejść przyczepą campingową. Po dokonaniu "włamu" do altanki [wzięliśmy od ROD działkę po zmarłym, 6 lat nieużytkowaną, więc kluczy do kłódek brak] okazało się, że dach jest zarwany, i altana nadaje się wyłącznie do rozbiórki. A na nową środków brak, więc będzie altanka z przyczepki. Na pocieszenie Ci też "powiem", że u mnie już drzewa w pąkach, więc nawet przyciąć nie zdążę... Także owoce dopiero w przyszłym sezonie. Ale nie łammy się!

U mnie plany altankowe w tym roku spalą na panewce i trzeba się będzie obejść przyczepą campingową. Po dokonaniu "włamu" do altanki [wzięliśmy od ROD działkę po zmarłym, 6 lat nieużytkowaną, więc kluczy do kłódek brak] okazało się, że dach jest zarwany, i altana nadaje się wyłącznie do rozbiórki. A na nową środków brak, więc będzie altanka z przyczepki. Na pocieszenie Ci też "powiem", że u mnie już drzewa w pąkach, więc nawet przyciąć nie zdążę... Także owoce dopiero w przyszłym sezonie. Ale nie łammy się!