Wymarzony ogród Moniki cz2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Monika-Sz
1000p
1000p
Od: 4 maja 2013, o 22:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Wymarzony ogród Moniki cz2

Post »

Witam w podobno najzimniejszy dzień tygodnia- od jutra ma być lepiej. Przeprosiłam się z zimowym płaszczykiem- zmarzłam!

Aniu- świetna rada z frezjami w donicy! Tak zrobię ;:196

Dario- dobrej zabawy ;:196 Zebrało się kilka fajnych historyjek od forumowiczów- wiosna z dreszczykiem nam wyszła :wink:

Joasiu- ziemię mamy dobrą, trzyma ładnie wilgoć. Wspominałam powyżej, że tutaj tylko z wierzchu kilka cm tak wygląda, nie bardzo wiem, skąd ten piach się tam znalazł.. :shock: Wystarczy wejść palcem 1cm głębiej i jest ładna wilgotna ziemia. Pod tym względem się nie martwię- nasza działka nie jest piaszczysta. Zastanawiam się teraz, że jesienią coś sadziłam i mieszałam ziemię z piaskiem- może jak niosłam na łopacie, to tak rozsiałam..?

Ewo- z cebulkami zadziałam w sobotę. Muszą poczekać, bo nie mam możliwości zająć się tym wcześniej. Pogoda również nie pomaga- zimno i deszczowo- odechciewa się wystawiać nos do ogródka. Weekend ma być piękny, więc z przyjemnością się tym zajmę :D
Awatar użytkownika
majowa
1000p
1000p
Od: 20 kwie 2010, o 11:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Cześć Monisia,
też będę sadzić frezje do donicy, ciekawa jestem czy nam się uda ;:168
Pozdrawiam, Iwona
cz.5_aktualna, spis wątków
Awatar użytkownika
alphax
500p
500p
Od: 26 maja 2012, o 11:35

Post »

O frezje do donicy? Ciekawe, ladnie pachna, sa to sadzonki czy wysiewka? Jestem zainteresowany jak to leci :wink:
Przepraszam za brak polskich znaków diakrytycznych
... nie akceptuję nietolerancji, zawiści i kłamstwa - Janusz
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Moniko, ja także przeprosiłam się z zimowym okryciem - lekkim co prawda, ale jednak cieplejszym. Zimno dziś okrutnie.

Mam pytanie, bo byłam dziś w LM w Ursusie i widziałam billboard... czy w Home&You jest coś ciekawego? Warto wstąpić? Byłaś? :)

Szybkiego dnia w pracy i udanego relaksu po powrocie... i oby ciepełko wróciło migiem!
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Proszę, oto moje frezje posadzone do donicy trochę ponad 2 tygodnie temu :D

Obrazek
Awatar użytkownika
majowa
1000p
1000p

Post »

Aniu w domku je trzymasz?
Pozdrawiam, Iwona
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na razie tak :D
Awatar użytkownika
Monika-Sz
1000p
1000p

Post »

Iwonko- więc będziemy prowadzić frezjowe wspólne doświadczenia. Czytałam trochę o uprawie frezji- podobno to nie taka prosta sprawa.. Zaraz weźmiemy Anię słodką na spytki :D

Januszu- ja zamówiłam cebulki w Lilipolu. Dostałąm już kiełkujące- wyglądają podobnie jak wąsy w doniczce u Ani.

Aniu- jakąś specjalną ziemię im dajesz- w sensie odczynu pytam..? Doniczkę kiedy planujesz wynieść do ogródka i czy w słońcu czy w półcieniu.. Doradzaj Kochana.. ;:196

Agnieszko- W H&Y jakiś czas nie byłam.. Sklep nie jest duży, ale asortyment spory. Niektóre rzeczy, uważam, stanowczo zbyt drogie. Zazwyczaj jest jednak jakaś promocja na wybrane artykuły i można fajne trafić okazje. Po Świętach była ciekawa przecena na dekoracje i śmieszne misy świąteczne, niedawno widziałam promocję na pościel. Asortyment mają dość szeroki, jak na nieduży lokal- pościel, narzuty, poduszki, "porcelana", trochę pierdułek kuchenno- obiadowych, ręczniki, dużo różnych ozdób typu misy, świeczniki itp.. Teraz pewno zaczną się ozdoby Wielkanocne- przed Bożym Narodzeniem można tam było dostać oczopląsu. Niektóre rzeczy dość kiczowate i średniej jakości, ale też sporo- moim zdaniem- całkiem ciekawych. Ja się profilaktycznie tam nie zbliżam w ostatnim czasie ;:306
Awatar użytkownika
majowa
1000p
1000p

Post »

Monika, melduję, że moje frezje już siedzą w doniczce, posadziłam je z czymś ;:223 nie pamiętam z czym, ale podobne do frezji. Najwyżej jak frezje się nie udadzą to może "coś" zakwitnie. ;:218 Tylko muszę jutro przynieść donicę do domu.
Pozdrawiam, Iwona
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moje wsadziłam do zwykłej ziemi kwiatowej, a docelowo mają stać w słonku :D Liczę na kolorowe i pięknie pachnące kwiaty :tan A wybrała je moja córcia...
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

To ja też tak zrobię,do tej pory sadziłam do gruntu wiosną ,pierwszy ro w ogóle nie kwitły,w zeszłym roku zakwitły jednym ;:oj kwiatkiem
Awatar użytkownika
Monika-Sz
1000p
1000p

Post »

Dziewczyny- dzięki za rady! Ja cebulki frezjowe posadziłam raz- nie doczekałam ani jednego kwiatka.. Ale poszły do gruntu, na niezbyt słoneczne stanowisko. Skoro teraz przysłano cebulki kiełkujące, to może coś się uda.. Bardzo lubię frezje i bardzo bym chciała doczekać kwiatków!

Iwonko- o proszę, jak szybko zadziałałaś.. Ja nie mam kiedy- wracam po 20 :( Może doczekają do soboty..

Aniu- wspaniale, ziemię kwiatową mam, więc tylko musze zorganizować doniczkę, czas- i działam!

Dorotko- więc postęp jest ;:333 Ja sadziłam raz- do gruntu, ani jednego kwiatka nie doczekałam.. Może tym razem będzie lepiej.. Tamte cebulki z marketu, te z chwalonego sklepu- więc może efekt będzie lepszy.. Nie mogę się doczekać ;:138

W lilipolu, poza 3 odmianami lilii i frezjami zamówiłam też mieczyki- one zawsze mi się udawały.. Mam nadzieję podtrzymać dobrą passę..
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Ania ma zielone ręce. Jej wszystko w nich urośnie ;:306
Ja też kupiłam cebulki frezji, zastanawiam się czy do donicy, czy do gruntu.
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11

Post »

Monika-Sz pisze:Dziewczyny- dzięki za rady! Ja cebulki frezjowe posadziłam raz- nie doczekałam ani jednego kwiatka.. Ale poszły do gruntu, na niezbyt słoneczne stanowisko. Skoro teraz przysłano cebulki kiełkujące, to może coś się uda.. Bardzo lubię frezje i bardzo bym chciała doczekać kwiatków!
A to akurat wcale nie tak dobrze. Cebule powinny być "uśpione". Wystające kły pokazują, że cebule zaczęły wegetację... a w tych woreczkach, w których leżą jest tylko trochę torfu - czyli nie mają czym się odżywiać i się osłabiają. Dlatego trzeba je jak najszybciej wsadzić w ziemię. Generalnie nie powinno się takich cebul kupować.
Awatar użytkownika
Monika-Sz
1000p
1000p

Post »

Gosiu- może sam fakt wirtualnej znajomości z Anią spowoduje, że i mi coś wyrośnie :wink:

Ewciu- nie miałam na to wpływu. Zamówiłam cebulki w Lilipolu w styczniu, paczka przyszła w poniedziałek- a po otwarciu widok jak na foto.. Na działce będę w sobotę i do tego czasu cebulki muszą poczekać ;:145 Może jutro wieczorem zawalczę z frezjami w donicy- to mogę zrobić po powrocie z pracy, bo u Mamy mam ziemie i donica jakaś się znajdzie.. Lilie niestety muszą poczekać.. Będzie mi strasznie szkoda, jak przez taką obudzoną wysyłkę wszystko zdechnie ;:223

EDIT.. obejrzałam dokładnie cebulki- lilie kiełkują wszystkie.. :? kły mają spore! Mam nadzieje, że będzie OK. Co ważne- właśnie się zorientowałam, że dostałam chyba gratisa ;:oj albo się pomylili w przesyłce.. 2 cebule piękne i duże- Lilie Breakout :heja
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”