Moja działka 5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moja działka 5

Post »

Same cudeńka pokazujesz ;:138
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Nie tylko rośliny ale i zwierzęta super obfocone ;:180
Świetnie prezentuje się ciemiernik cuchnący!
Bardzo się cieszę na kokorycz :tan
Awatar użytkownika
sosna1
500p
500p
Od: 23 mar 2010, o 22:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Przepiękna wiosna u Ciebie Lidko! Widać w pełni urodę wiosennych kwiatów. A ja byłam na Mazurach. Kwitnie tam już to i owo, ale jeszcze bardzo nieśmiało. Tylko krokusy i Twoje ciemierniki radzą sobie dobrze. ;:3
A ptaki w moim ogródku - bezapelacyjnie królują jaskółki, nieobecne jeszcze. Poza tym kopciuszki, słowiki, zięby, pliszki, mazurki, trznadle, szczygły, dzierzby, kukułki. Nad polami latają skowronki, różne drapieżniki, przelatują kaczki, gęsi, czaple, kruki - tych jest bardzo dużo. Najbardziej charakterystyczne to chyba żurawie. I mnóstwo takich drobnych ptaszków, których nie potrafię rozróżnić. Cóż to takie tereny - znacznie łatwiej spotkać rzadkiego ptaka niż człowieka.
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2011, o 22:12

Post »

Lideczko, spacer po Twojej działce zawsze sprawia mi ogromną przyjemność. Świeże wiosenne kwiaty w dużej ilości i do tego Twój zwierzyniec... to uczta dla moich oczu. Bardzo brakuje mi ptaków i zaprzyjaźnionych zwierząt na obecnym miejscu działkowania.
Kolekcja kokoryczy jest przecudna ;:167 . Mi została tylko niezawodna kokorycz drobna żółta :)
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
mar33
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2012, o 16:35

Post »

Lidziu teraz to już wiem czego u Ciebie wszystko wcześniej kwitnie ;:oj niedługo zacznie piwonia ;:306 masz po prostu układ z kiciem i to on podgrzewa całą działkę ;:224
Kokorycze pięknie się prezentują ;:215
Pozdrawiam Maria "Przyroda jest lekarstwem w każdej chorobie" Hipokrates
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
Awatar użytkownika
irminka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2010, o 19:08

Post »

Lidziu, śliczne fotoreportaże wiosenne, a kotek podgrzewa piwonię? :D
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Lidziu nikt nie ma takiej włókniny futerkowej, gleba wygrzana, chwasty nie rosną ...nie wspomnę o tych pod ziemią co podgryzają korzonki :D
gąsieniczka też wygrzewa :wink:
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2009, o 19:05

Post »

Dorotko cudeńka jak cudeńka, ale Ty to dopiero masz kolekcje rarytasów. Oglądam na bieżąco Twój ogród ale jak przychodzi do napisania kilku słów, to nie wiem od czego zacząć, bo tam już tyle pochwał i zachwytów.

Jacku dziękuję bardzo. Ciemiernik cuchnący, ten na zdjęciu, to już wieloletni egzemplarz. Pięknie co roku kwitnie i i rozsiewa się w promieniu 1m od siebie. A Ty masz go u siebie?
Z kokoryczy pustej jest niezłe ziółko i trzeba jej pilnować, ale skoro masz różową, to na pewno o tym wiesz.

Zosiu dziękuję. Cieszę się, że w Twoim ogrodzie już też zaczęła się wiosna. Jakie kolory ciemierników zakwitły?
Zazdroszczę Ci bogactwa odmian ptaków jakie możesz oglądać na Mazurach. U nas już prawie wcale nie ma jaskółek. Jak na osiedlu ocieplili bloki, to nie mają gdzie gniazdować i już nie przylatują, ciężko nawet wróbla wypatrzeć. Na działkach w ciągu ostatnich dwóch lat wycięli większość wysokich drzew i ptaków też jest coraz mniej. Jeszcze w zeszłym roku były kowaliki, dzięcioły i dzwońce, a teraz tylko kosy, sikorki, sierpówki, zimą parę gawronów i bażanty. Nawet sroki wyginęły, a jeszcze kilka lat temu było ich całkiem sporo.

Halinko dziękuję, jesteś bardzo miła. Czy u Ciebie na działce nie ma żadnych ptaków?
Nadszedł już czas aby sadzonki rudbekii owłosionej zmieniły adres, a przy okazji zabiorą z sobą trochę kokoryczy do towarzystwa. Czekam tylko na poprawę pogody. Czy nasiona werbeny patagońskiej wzeszły?

Marysiu mar tak tak kot jest u mnie na etacie podgrzewacza. Na piwonii musiało mu być bardzo niewygodnie, bo ostre kiełki ugniatały w brzuszek, ale pomimo tego pospał tam ponad godzinę.

Irminko witaj, tak rzadko teraz u mnie bywasz.
Kocurek, to okropny śpioch, Wyleguję się nawet na piwonii ale dobrze że mi towarzyszy, bo myszy przynajmniej nie grasują.

Marysiu Masko kocurek robi za włókninę w dodatku futerkową. Nieźle to wymyśliłaś. Ale w końcu dostaje prawie codziennie coś do jedzenia więc musi odpracować. A chwasty jednak rosną i to na potęgę.
Pogodę mamy brzydką i jest zimno., a na jutrzejszą noc zapowiadają przymrozek. Na Dolnym Śląsku nasypało 35 cm śniegu. Oj nie podoba mi się to wcale.

A teraz obiecane przedwczorajsze zdjęcia.

Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Lidka "Jest mowa kwiatów tajemna i cicha". Wincenty Pol
Moje wątki.
Moja działka cz.9
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Dobrze rozpoczęty dzień! mimo że za oknem szaroburo i wieje.
Lidziu między ciemiernikiem, a miłkiem z pszczółką chyba widzę jakąś nieznaną mi miodunkę ? czy tak? bo kwiatuszki miodunkowe, a liście niekoniecznie :lol: Na Pomorzu nie ma tylu pięknych roślin, teraz wszędzie kwitnie złoć, a w ogródkach same zimne iglaki :oops:
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu Masko u mnie dzisiaj na przemian pada deszcz i prześwituje słońce.
Pytasz o moją miodunkę. To miodunka ćma - Pulmonaria obscura adoptowana z lasu. Bardzo lubię tą skromną, a równocześnie śliczną roślinkę. U mnie też kwitnie złoć. Kolorowych roślinek naoglądasz się po powrocie do domu. Wszystko na Ciebie zaczeka, bo spadek temperatury przystopował wzrost i kwitnienie roślin.
Moje wątki.
Moja działka cz.9
Awatar użytkownika
elanutka
50p
50p
Od: 12 lip 2006, o 17:12

Post »

Poprzednim razem jak tu zajrzałam, zaniemówiłam z wrażenia ( i dlatego nie pozostawilam wpisu !) - u mnie dopiero wiosna nieśmiało się kluje a u Ciebie wszystko kwitnie chyba już od dluzszego czasu. Takiego nagromadzenia wiosny na małym, ogrodowym odcinku to dawno nie widzialam ! Lidziu , nadal nie mogę wyjsć z zachwytu nad bogactwem i kolorystyką Twoich roślin ! ;:138
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Lidziu, na razie kokorycze puste nie rozsiewają się u mnie, bo posadzone w trudnych warunkach (teren opanowany przez tojeść rozesłaną). Chcę je przenieść, by jednak się rozsiewały 8-)
Operujecie takimi nazawami ptaków, że mi aż wstyd, bo ja nie wiem, co u mnie lata oprócz tych podstawowych: kos, sroka, dzięcioł, sójka, bażant, sikorka, wrona, wróbel.
Rozchodniki cuchnące mam u rodziców. Tu przemarzały zimą więc zaniechałem przepikowywania.
Piękne śnieżniki!
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Poranne oglądanie takiej ilości i różnorodności ;:111 wiosennego kwiecia musi naładować pozytywną energią choć za oknem tylko 0 st. U Ciebie Lidko wiosna galopuje w przyśpieszonym tempie a u mnie dopiero się budzi i każdy pojedynczy kwiatuszek cieszy ... Pięknie u Ciebie i ładnie pokazujesz swoje cudeńka. ;:63 Bardzo mi się u Ciebie spodobało ! Nie wiem dlaczego mnie wcześniej tu nie było ... ;:131

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2011, o 22:12

Post »

Lidziu z ptaszkami, w nowym miejscu pobytu, bywa różnie. W tamtym roku było sporo wróbli zażywających kąpieli ziemnych. W tym, jak na razie, cisza.
Domowe wysiewy werbeny okazały się całkiem nieudane. Liczę jeszcze na te, które wystawiłam z doniczką na działce.
Na przyszłe sadzonki rudbekii z góry bardzo się cieszę. Marzy mi się duża kępa tych kwiatów. Za kokorycz również bardzo dziękuję. Głupio wyszło, bo chyba wysępiłam :oops:
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przepraszam, że mam takie opóźnienie w odpowiedzi na posty, ale cały tydzień minął mi na odwiedzaniu różnorakich przychodni lekarskich, jeszcze jutro i w poniedziałek stracę trochę czasu w szpitalu, potem może dadzą mi trochę odetchnąć.

Elu witam Cię pięknie. Dziękuję za tyle miłych słów pod adresem mojej skromnej działki.
Cieszyńska wiosna w tym roku rzeczywiście nadeszła niespodziewanie szybko i zadomowiła się już na dobre ku mojej wielkiej radości. Dla mnie to najpiękniejsza pora roku. Zapraszam Cię do częstszych odwiedzin, może już jutro będą nowe zdjęcia.

Jacku u mnie kokorycz pusta znalazła dla siebie bardzo dobre warunki. W cieniu jabłoni, gdzie gleba wilgotna i urodzajna, rozrasta się jak szalona, konkurencją dla niej jest tylko konwalia.
U mnie ciemiernik cuchnący sam się wysiewa, a siewki rosną wokół rośliny matecznej. Nie zdarzyło mi się jeszcze żeby wymarzł.
Najładniej ze śnieżników rośnie 'Pink Giant', dwa lata temu zamówiłam 10 cebulek, a dostałam 25 sztuk, wiec kępka jest pokaźna. Najsłabiej i powoli przyrasta 'Alba'.
A ptaki, kiedyś było ich na działkach całkiem sporo, ale Zarząd zawziął się na wyższe drzewa i zaczęła się wycinka. Zabroniono również sadzenia drzew, które wyrastają ponad 2,5 metra. Większość ptaków po prostu się wyniosła.

Maryniu witam miłego gościa. Mam nadzieję, że teraz na mojej działce gościć będziesz częściej.
Mam nadzieję, że to już koniec nocnych przymrozków i chłodnych poranków i Twoje rośliny pokażą na co je stać.

Halinko werbena patagońska najlepiej wysiewa się sama, przynajmniej u mnie dotychczas tak było. W zeszłym roku było mnóstwo siewek. Teraz sterczą jeszcze suche badylki, ale mam nadzieję że nie zmarzły i wkrótce wypuszczą listki.
Kokoryczy wcale nie wysępiłaś, ja mam jej dużo, więc zamiast wyrzucać chętnie się podzielę. Ziemia już ładnie przeschła, więc myślę, że w poniedziałek uda mi się uszykować i wysłać paczuszkę.

Jeszcze kilka zdjęć sprzed kilku dni.
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Moje wątki.