Phalaenopsisy Oriona
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
-
- 500p
- Od: 19 sie 2008, o 21:59
-
- 500p
- Od: 19 sie 2008, o 21:59
- platynka80
- 500p
- Od: 8 cze 2008, o 22:32
Agnieszko - dziękuję. Obecnie kilka mam przekwitniętych, ale większość jeszcze kwitnie 
Platynko mam 3 z gnijącymi stożkami wzrostu. 2 w takim stanie, że stożków prawie nie ma, ale liście jeszcze są: jeden liście twarde, a korzenie mają nowe przyrosty, drugi - liście miękkie, przyrostów nie ma. Trzeciemu wycięłam kawałek środka liścia sercowego, bo miał tam ciemną maź i obserwuję, czy to się nie powiększa.

Platynko mam 3 z gnijącymi stożkami wzrostu. 2 w takim stanie, że stożków prawie nie ma, ale liście jeszcze są: jeden liście twarde, a korzenie mają nowe przyrosty, drugi - liście miękkie, przyrostów nie ma. Trzeciemu wycięłam kawałek środka liścia sercowego, bo miał tam ciemną maź i obserwuję, czy to się nie powiększa.
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
a od czego straciły stożki wzrostu? jak są liście, to jest jeszcze nadzieja, że storczyk wypuści nową roślinę obok. Mój Phalaenopsis liodoro niechcaco kupiłam bez stożka wzrostu. na wystawie było ciemnawo, a poza tym storczyk wyglądał zupełnie zwyczajnie, nie był w środku zgnity. liść sercowy mógł mu ktoś urwać. ale to nie przeszkodziło mu w zakwitnięciu i puszczeniu odrostu. obecnie wciąż kwitnie, a odrost rośnie szybko. twoje też powinny puścić odrosty...