Pęcherznica kalinolistna: choroby, szkodniki, problemy
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Pęcherznica kalinolistna
Moja rada nie przycinaj teraz lecz wczesną wiosną.
Dobrym czasem w naszej strefie klimatycznej na sadzenie krzewów już ukorzenionych jest koniec września, pażdziernik a nawet często listopad o ile nie zawitają wcześniejsze przymrozki.
Sadzonki wymagać będą podlewania przynajmniej w pierwszych dniach po posadzeniu,więc jesień ułatwi Ci sprawę.
Dobrym czasem w naszej strefie klimatycznej na sadzenie krzewów już ukorzenionych jest koniec września, pażdziernik a nawet często listopad o ile nie zawitają wcześniejsze przymrozki.
Sadzonki wymagać będą podlewania przynajmniej w pierwszych dniach po posadzeniu,więc jesień ułatwi Ci sprawę.
Mam zamiar tam się wybrać na dwa dni .
Podleje mocno po posadzeniu i tuż przed wyjazdem , ale mam nadzieje , że będzie deszczowo
.
I jeszcze może podpowiecie jak transportować takie sadzonki kopane . Ponieważ podróż to 2 godziny .
Podleje mocno po posadzeniu i tuż przed wyjazdem , ale mam nadzieje , że będzie deszczowo

I jeszcze może podpowiecie jak transportować takie sadzonki kopane . Ponieważ podróż to 2 godziny .
Pozdrawiam Patryk
- kajko278
- 500p
- Od: 20 sty 2013, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: pęcherznica kalinolistna nasiona
Odgrzeję trochę wątek. Wysiałam na parapet pecherznicę kalinolistną "diabolo" 10 dni temu i taki jest efekt po tym czasie 

Moja działka na Kaszubach
KARINA:-)
KARINA:-)
- Kawu
- 200p
- Od: 28 paź 2012, o 13:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: pęcherznica kalinolistna nasiona
Nic nadzwyczajnego. To łatwa roślina do mnożenia.
- Ogrodnik88
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 cze 2010, o 22:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A jak Pęcherznica radzi sobie w cieniu?
U mnie "Lateus" w cieniu radzi sobie doskonale lecz jest zdecydowanie bardziej zielony niż ten co rośnie na "patelni".
dzień dobry, zachwyciła mnie pęcherzyca i chcę u mnie w ogrodzie posadzić "czerwoną" z "żółtą". Jednak ilość odmian czerwonych mnie poraża: "lady in red", "red baron", "little -", "summer wine".... co wybrać? Pomocy....
Basia zależnie od materiału możliwego do kupienia
ja mam dwie odmiany w sklepie gdzie się zaopatruje, to i problemu nie mam jest Diabolo i Luteus

Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
No i takie były moje pierwotne plany: diabolo i luteus. Pojechałam do ogrodnika, a tam kilka rodzajów czerwonej i na dodatek wszystko godne polecenia 

Zobacz w grafikach co i jak, bo na razie to w szkółce czy sklepie z doniczki wystają badyle z pączkami.
Ja to w sumie jestem wyjątkowo idealny klient/ nie lubię tylko jak sprzedawcy łażą mi za tyłkiem i polecają
sam wiem co chce a jak nikt za mną nie łazi to słychać własne myśli. Czasem się spytam co to? jak nie wiem albo się spytam czy jest, jak nie mogę czegoś znaleźć.
Ja to w sumie jestem wyjątkowo idealny klient/ nie lubię tylko jak sprzedawcy łażą mi za tyłkiem i polecają

Zamiast mercedesa kupa zielska
- dominikams
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 sty 2008, o 10:48
Ja oprócz Diabolo mam jeszcze Diable D'or - moim zdaniem ładniejsza (młode przyrosty zdecydowanie mi się bardziej podobają).
Z żółtolistnych polecam 'Dart's Gold', ładniejsza od 'Lateus', młode pędy ma bardziej czerwonawe i po przekwitnięciu owocostany też bardziej zabarwione na czerwono. Mam obie rosnące obok siebie w tych samych warunkach.

Czy żywopłot z pęcherznicy jest długowieczny? Czy długo zachowuje estetyczny wygląd w przypadku kszałtu formowanego jak i naturalnego?
Pęcherznica należy do krzewów szybko rosnących, ale tym samym też szybko starzejących się i zamierających.Nie jest to krzew długowieczny, szybko rośnie, szybko się starzeje, kora na starszych brzydko się łuszczy i uważam, że stary najlepiej usunąć.Łatwo sprawić sobie młody, sieje się jak szalony, łatwo mnoży przez sadzonki i ogólnie tani i łatwodostępny.Lunarii pisze:Czy żywopłot z pęcherznicy jest długowieczny? Czy długo zachowuje estetyczny wygląd w przypadku kszałtu formowanego jak i naturalnego?
Moja swobodnie rosnąca, lekko cięta Diabolo 10 letnia właśnie została z połową gałęzi, reszta suche.Widzę, podobnie będzie z żółtą, ale jeszcze nie miałam czasu dobrać się do jej suszu.
Formowana nie wiem, ale podejrzewam, że podobnie, oprócz przycinania trzeba wycinać suche.Cudów nie ma