Przycinanie brzozy..
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 22 mar 2014, o 07:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Przycinanie brzozy..
Witam, przeszukałem forum oraz popytałem google... jednak nie mogę znaleźc informacji na temat tego do jakiej wysokości minimalnej można przyciąć brzozę aby nie popaść w konflikt z prawem. Jedyne co notorycznie mi wyskakiwało to informacje o całkowitym wycięciu .. brzoza ma ponad 30cm w obwodzie na wys 130cm.. i ponad 10 lat więc wycięcie bez zezwolenia odpada, tak więc chciałem się dowiedziec ile mogę ją ściąć maksymalnie, oraz czy mogę jednocześnie pozbyć sie wszelkich jej gałęzi aby został goły pień?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
- 500p
- Od: 3 mar 2012, o 16:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Przycinanie brzozy..
Kiedyś pokazywali w telewizji człowieka, który poprzycinał gałęzie na dębie i jeszcze jakimś innym drzewie. Szarpali go po sądach i groziło mu ponad milion złotych kary, w przypadku gdyby drzewa na wiosnę nie odbiły. Jeżeli w przypadku gałęzi były takie jajca, to wyobraź sobie jakie mogą być sankcje za "przycięcie". Wszystko zależy od życzliwości sąsiadów i zawziętości urzędnika, którego ewentualnie poinformują o twoim rękodziele. Poza tym jak każdy wie przepisy bywają różnie interpretowane...
Zanim popełnisz ten ciężki grzech, to poczytaj tu: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=33&t=7779
- Aisyrk
- 1000p
- Od: 18 sie 2008, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Czy koniecznie musisz przycinać tę brozę? Natura uformowała ją w sposób doskonały, człowiek może tylko zepsuć efekt.
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
- ERNRUD
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 lip 2010, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Pamiętaj, że po ogłowieniu brzoza prędzej uschnie, niż przeżyje. Lepiej myśleć o usunięciu całego drzewa z pozwoleniem. No i właśnie - rzecz w tym z kim graniczysz...