Orzech włoski - uprawa Cz.1
Re: Orzech włoski
Polecam odmianę U01, orzechy duże, jądro całkowicie wypełnia łupinę i jest słodkie, do tego skorupa miękka, mozna w dłoni zgnieść. Oczywiście od Kozuli, to jej odmiana.
-
- 200p
- Od: 13 kwie 2012, o 08:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kupiłem od kozuli U11,jeszcze nie owocował.Myślałem teraz nad takimi bardziej znanymi odmianami i wielokrotnie przetestowanymi.
To ja mam dwa pytanka - jak spory powinien być ten kawał kamienia? i jak głęboko pod orzechem trzeba go wsadzić?yogi60 pisze:Teraz zawsze sadząc orzechy podkładam / na wszelki wypadek/solidny kawał kamienia wapiennego. Druga rada sprawdzona na moim orzech pochodzi z notatek Św. Hildegardy, otóż zaleca ona wbicie solidnego miedzianego gwoździa w pień, co ma skutkować tym, że skorupka jest cienka i łatwa w łupaniu - zastosowałem i przekonałem się, że się sprawdziło.
- Lukas99
- 100p
- Od: 22 paź 2013, o 16:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Żadnego kamienia nie dawaj. To zwyczajna ludowa legenda, o magicznych właściwościach kamienia pod orzechem... Jeśli chcesz zasilić orzecha to polecam kompost, obornik, albo wszelkiego typu nawozy wieloskładnikowe
.

Śmierć ogrodnika w niczym nie zagraża drzewu. Ale jeśli drzewo będzie zagrożone, ogrodnik umiera dwukrotnie...
Głupiec i mędrzec nie widzą tego samego drzewa.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 14 cze 2013, o 20:42
- Lokalizacja: P. K. "Dolinki Krakowskie" (380 m.n.p.m.), pogranicze Małopolski i Śląska
- Kontakt:
Zwyczajnego piaskowca nie trzeba dawać, natomiast warto dać kilka wapieni - orzech ma duże zapotrzebowanie na wapń, poza tym lubi glebę lekko alkaliczną. Możesz dać do dołka, bezpośrednio w okolice korzeni, same korzenie przysypując jednak ziemią.
Krzysztof
serio? czytałam, że ma to motywować drzewo do większego "rozgałęzienia" korzeni co z kolei skutkuje szybszym owocowaniemLukas99 pisze:Żadnego kamienia nie dawaj. To zwyczajna ludowa legenda, o magicznych właściwościach kamienia pod orzechem... .

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Jakiś czas temu, w którymś z wątków o orzechach Ania-kozula pisała, by pod szczepione orzechy nie dawać żadnych kamieni.
Pozdrawiam! Gienia.
-
- 200p
Jak tak gadamy o legendach to mi się przypomniało,że mój znajomy mówił że trzeba orzecha porządnie walnąć,chyba chodziło o obuch od siekiery,ale głowy sobie nie dam uciąć,tak żeby kora pękła to będzie szybciej owocował,u mojego znajomego poskutkowało,chociaż ja jako "naukowiec" uważam to za przypadek.W internecie jest mało opisów poszczególnych odmian,jakie polecacie?
- Lukas99
- 100p
- Kontakt:
Mapes, orzech ma korzeń palowy. Więc jeśli faktycznie chcesz by Ci się rozkorzeniał na boki, a nie do dołu. To jeśli już chcesz to polecam wsypać przynajmniej z taczkę takich kamieni
. Gienia1230, ma rację
Ania-kozula pisała o tym już dość dawno, w którymś z wątków
. Tutaj masz poradnik Ani, na dole do ściągnięcia
.
http://szczepionyorzech.pl/poradnik.html

http://szczepionyorzech.pl/poradnik.html
Śmierć ogrodnika w niczym nie zagraża drzewu. Ale jeśli drzewo będzie zagrożone, ogrodnik umiera dwukrotnie...
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 14 cze 2013, o 20:42
- Lokalizacja: P. K. "Dolinki Krakowskie" (380 m.n.p.m.), pogranicze Małopolski i Śląska
- Kontakt:
Właśnie Ania Jankowska - Kozula pisała, że pod szczepione orzechy nie trzeba dawać zwykłych kamieni - np piaskowca, ale warto dać wapienie! Na jej stronie - tej samej co poradnik - jest całkiem dobry opis polecanych przez nią odmian 

Krzysztof
- Lukas99
- 100p
- Kontakt:
Oczywiście miałem na myśli wyłącznie wapienne
Skoro jesteśmy przy kozuli, to nie wiedziałby nikt z was. Ile kosztowałby u niej orzeszek SK04?

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Nooo tanie nie są, ale też i towar prima sort, najprościej zapytać u źródła. W linku, który podałeś jest adres mailowy.
Pozdrawiam! Gienia.
bardzo dziękuję za odpowiedzi 
Zeszły sezon walczyłam z ognichą a ona jest wskaźnikiem gleb zasobnych w wapń, więc chyba w tej sytuacji nie ma potrzeby ładowania pod drzewko jeszcze wapiennych kamieni

Zeszły sezon walczyłam z ognichą a ona jest wskaźnikiem gleb zasobnych w wapń, więc chyba w tej sytuacji nie ma potrzeby ładowania pod drzewko jeszcze wapiennych kamieni

-
- 200p
Ja za U11 u Kozuli zapłaciłem 50 zł + 31 przesyłka
ale z opisu orzecha wygląda że będzie super.Jak interesuję Cie czerwony kolor to też w gospodarstwie dudek-sad mają Wiśnicz Czerwony.Tylko byś musiał/musiała tam dzwonić,bo chyba mail mają nieaktualny na stonce.

- Lukas99
- 100p
- Kontakt:
No właśnie tam pisałem, ale już długi czas bez odpowiedzi... I tylko te jednego orzeszka mi brakuje, w moim sadzie