Mój storczykowy kącik :) cz. III

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 11:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój storczykowy kącik :) cz. III

Post »

Aniu dziękuję pięknie, zawstydzasz mnie takimi komplementami ;:131 Katlejką i ja jestem zauroczona :D
Emilio i Tobie ślicznie dziękuję ;:196 o ile storczyk nie ma dużo kwiatów to zdjęcia w miarę przyzwoicie wychodzą na tle telewizora, ale większe storczyki nie zawsze da się tak ustawić i na to jeszcze nie mam patentu :D
Janeczko mam na myśli granulat czyli sam seramis.

Obrazek

Podłoże z jego dodatkiem tez mnie kusi ale mam jeszcze spore zapasy różnych komponentów, więc najpierw te postaram się wykorzystać. Wiem, że wybarwianie sie kwiatów nie jest żadnym odkryciem, ale nie na każdych daje się to tak zaobserwować, np. na phal. Magical nie widzę różnic, na phal. shanghai też nie.. wydawało mi się,że w przypadku tego storczyka daje to fajny efekt, kiedy każdy kwiat jest inny i tylko dlatego wrzuciłam go tutaj :D
Moje storczyki: cz.I, cz.II, cz.III

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
gianna
1000p
1000p
Od: 3 cze 2012, o 19:55

Post »

Fajnie wygląda mini w seramisie. Kontrast podłoża z liśćmi bardzo intryguje. Kupiłam seramis z myślą o takiej uprawie, ale w obawie, że coś zepsuję, odpuściłam. Używałam go tylko jako jeden z wielu komponentów podłoża.
Czy dobrze pamiętam, że nasza Cytrynka próbowała takiej uprawy?
Aniu, jestem bardzo zainteresowana postępami.

Co do wybarwienia się kwiatków, to była tylko kontynuacja Twojej myśli Aniu. Mnie samą też to zjawisko bardzo interesuje. W pierwszej części wątku pokazywałam te różnice na Phal. Brother Love Sand. A że żółtasków u mnie sporo, to widzę te zachodzące zmiany w wybarwieniu, czego nie zauważam np. w ciemnych kolorach. W sumie, to fajnie, że tak się wybarwiają, bo mamy kolejny powód by je obserwować ;:215
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Janeczko to jest akurat siewka, na miniaturki zabrakło mi seramisu dlatego planuję dokupić ;) Póki co jestem bardzo zadowolona bo widzę wiele przedłużających się korzonków albo nowych ale to równie dobrze może być wpływ wiosny. W każdym razie to podłoże wygląda dla mnie bardziej estetycznie i nie muszę o roślinkach pamiętać bo dość długo utrzymuje wilgoć ale korzonki nie gniją a tego się bałam. Jedyny minus jest taki, że seramis czasem sypie się przez dziurki w doniczce :)

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
gianna
1000p
1000p
Od: 3 cze 2012, o 19:55

Post »

Nie znam się na tym, ale tak sobie myślę, że wzrastanie korzonków może być dobrym momentem na radykalne zmiany podłoża. Nowe przyzwyczają się od razu do zaaplikowanego seramisu (keramzytu). Ja chyba popełniłam karygodny błąd, zmieniając dwom storczykom podłoże z kory na keramzyt, jesienią, kiedy korzenie były wykształcone. Nie muszę mówić jak to się skończyło... choć jeden jeszcze żyje.
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

też tak słyszałam, że jakiekolwiek przesadzanie, nawet z kory w korę, najlepiej robić kiedy korzonki zaczną wzrastać bo ładnie wrastają w nowe podłoże, chociaż ja przesadziłam wszystkie siewki nie patrząc na to czy pojawiają się nowe korzonki. Też się bałam "odrzucenia" i pogorszenia stanu rośliny ale już nie mogłam patrzeć na ten mech. Roślinki są w seramisie już ok. miesiąca i jest super ale może dlatego, że mech tak jak seramis zatrzymuje wodę, więc nie była to dla storczyków jakaś diametralna różnica jak w przypadku kory zastępowanej keramzytem :wink:

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
Karnova
1000p
1000p
Od: 7 kwie 2011, o 14:17

Post »

Ależ ładnie Ci kwitnie i faktycznie widać różnicę ale i tak ładny ;:215 Co do seramisu sama muszę spróbować skoro Wam tak dobrze idzie ;:131
"Choćbyśmy cały świat przemierzyli w poszukiwaniu Piękna, nie znajdziemy go nigdzie, jeżeli nie nosimy go w sobie... "
Moje storczyki - Karnova
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiki jeśli myślisz zmieniać mech na seramis to raczej nie masz się czego obawiać, ale nie wiem jak zareagowałyby korzonki jeśli chciałabyś je przesadzić z kory... seramis jednak dłużej trzyma wilgoć :wink:

Moja phal. speciosa wypuszcza pędzik tyle, że rośnie on baaardzo powoli, albo i nawet zatrzymał sie :roll: ale.. dzisiaj odkryłam drugi choć to jeszcze cypelek ;:138 za to księżniczka wcale się nie budzi ;:204

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
sylvia_sirena
1000p
1000p
Od: 23 lis 2009, o 11:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

[quote="Lilusia"]Obrazek

Cudowne :) ;:167
choruje na takiego .
Awatar użytkownika
ajania
1000p
1000p
Od: 10 lut 2011, o 14:44

Post »

sylvia_sirena pisze:
Lilusia pisze:Obrazek
Cudowne :) ;:167
choruje na takiego .
Ja też, możemy chorować sobie razem, będzie nam raźniej ;:306 .
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

hehehe.. To powiem Wam, że storczyk ten zaczął przedłużać pęd i dodatkowo wypuścił drugi więc za jakiś czas na pewno pognębię Was jeszcze jego fotkami :wink:

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
Emila707
500p
500p
Od: 2 sie 2013, o 14:58
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Gnęb, gnęb.. ha, ha.. ;:204 Przyjemnością jest popatrzeć na pięknie kwitnące kwiaty. ;:333
"Rośliny to zdrowe uzależnienie, nie choroba.."
Pozdrawiam ;:196 , Emila ?
Awatar użytkownika
kahim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 cze 2011, o 10:55

Post »

Po to tu wchodzimy, by nas gnębić ;:138
Piękny ;:167
Awatar użytkownika
dzika
500p
500p
Od: 17 lut 2012, o 21:43

Post »

I ja takiego nie mam jeszcze w swojej kolekcji??? To jakiś skandal!
Awatar użytkownika
Marta25
500p
500p
Od: 4 lis 2012, o 11:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu, przejrzałam całą trzecią część i jestem pod wrażeniem... ;:oj Ciekawe egzemplarze, różnorodna, zadbana kolekcja i do tego zdjęcia świetnej jakości!! :D Najbardziej zachwyciła mnie ta czerwona cattleya - pierwszy raz widzę takie cudo ;:oj A jak się mają Twoje vandy i mój ukochany Milky Way (swoją drogą to mi jeszcze nie udało się zdobyć tego egzemplarza, i myślałam, że chociaż u Ciebie oko nacieszę :roll: )?
Pozdrawiam,
Marta
Awatar użytkownika
linnenn
50p
50p
Od: 2 mar 2014, o 22:01

Post »

Bardzo ładnie tu u Ciebie! :)
Nie wiedziałam, że mini marki wybarwiają się inaczej, niż tylko na biało z kolorowymi dodatkami. Twój bordowy jest super :)
BalkonowyOgrodek.pl - mój blog o próbach ogrodnictwa w mieście na balkonie :)
Moje storczyki!
Pozdrawiam, Monika! :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”