Prymula, pierwiosnek (Primula) cz.1
-
- 100p
- Od: 14 kwie 2011, o 22:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Prymule Primula
Mam glinę po wykopie fundamentu. Żeby się nie napracować przy wywozie zaimprowizowałem na pryzmie "podniesioną grządkę". Cienka warstwa żwiru na to 10 centymetrów prasowanej ziemi ogrodowej z nawozami. I prymule rosną lepiej niż tam gdzie mają stworzone niby idealne warunki (zastaną ziemię rozluźnioną piaskiem) więc chyba dopóki nie przesadzimy z nawozem nie ma reguły.
W lecie zeszłego roku zasiałem omszone ale rosły wolno na zimę miały 2-3 listki. Większe wysadziłem jesienią na stałe miejsce a drobiazgi przepikowałem w płaskie donice, przykryłem 2 warstwami cienkiej włókniny i zakopałem donice do połowy wysokości w ogrodzie. Bardzo dziwne ale te ździebełka jak 20 groszy przeżyły zimę bez uszczerbku. Teraz stoją w szklarni i przez kilka dni urosły więcej niż od zeszłego lata.
W lecie zeszłego roku zasiałem omszone ale rosły wolno na zimę miały 2-3 listki. Większe wysadziłem jesienią na stałe miejsce a drobiazgi przepikowałem w płaskie donice, przykryłem 2 warstwami cienkiej włókniny i zakopałem donice do połowy wysokości w ogrodzie. Bardzo dziwne ale te ździebełka jak 20 groszy przeżyły zimę bez uszczerbku. Teraz stoją w szklarni i przez kilka dni urosły więcej niż od zeszłego lata.
-
- 500p
- Od: 9 paź 2013, o 11:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
No chciałem się pochwalić że pierwiosnki wypuściły liścienie
Długo to trwało ale dzięki radom z forum nie zniechęcałem się 
Stały nawet całymi dniami na balkonie kiedy jeszcze były przymrozki.

Stały nawet całymi dniami na balkonie kiedy jeszcze były przymrozki.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 kwie 2013, o 18:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kolorowa rodzinka prymulek się rozrosła , moje sadzonki z zeszłorocznego siewu malutkie są ale może zakwitnął 

Bożena
- dorcia7
- Od: 13 lip 2011, o 13:58
A dlaczego czas przeszły ? już nie kwitną ?
-
- 1000p
- Od: 13 sie 2009, o 18:06
Robert te małe świetne ale ta żółta nijak do nich nie pasuje . Czy ta z prawej jest biało fioletowa ?
To zdjęcie z jesieni tamtego roku. W tym roku teraz zaczynają mi kwitnąć dopiero fioletowe. Mleczno fioletowe, żółte, białe i reszta jeszcze nie.
Ta żółta może i nie pasuje do reszty, bo ma strasznie duże liście, a tak poprawnie pisząc, to miała takie jesienią. Teraz ma je dużo, dużo mniejsze. Wszystko zależy czy zakwitnie małymi i drobnymi kwiatkami. Wszystkie prymule mam w grupie i nie wyobrażam sobie którejś prymulki przesadzić.
Tak, te dwie obok to prymule mleczno fioletowe. Zawsze tak kwitną.
Ta żółta może i nie pasuje do reszty, bo ma strasznie duże liście, a tak poprawnie pisząc, to miała takie jesienią. Teraz ma je dużo, dużo mniejsze. Wszystko zależy czy zakwitnie małymi i drobnymi kwiatkami. Wszystkie prymule mam w grupie i nie wyobrażam sobie którejś prymulki przesadzić.
Tak, te dwie obok to prymule mleczno fioletowe. Zawsze tak kwitną.
Pozdrawiam, Robert.
- Świnka
- Przyjaciel Forum
- Od: 8 mar 2009, o 17:39
Hej Pull
Czy roślinka na Twoim zdjęciu to jest pierwiosnek ząbkowany?

Pozdrawiam, Ilona
- pull
- Od: 13 kwie 2012, o 20:39

Tak. Primula denticulata i trudno pomylić go z innym.
- Świnka
- Przyjaciel Forum
- Od: 8 mar 2009, o 17:39
Tak właśnie myślałam, wygląd sugeruje nazwę. A osłaniasz mu kwiatostan na noc, żeby przymrozek nie zniszczył?
Pozdrawiam, Ilona
-
- Od: 15 kwie 2013, o 18:51
A ja dostałam w prezencie dzisiaj prymuleczki o kolorze żółtym , sąsiadce się rozrosły i podzieliła się ze mną 

Bożena