Ogród kocicy cz.1
- kocica
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 wrz 2007, o 16:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Piterek, te irysowe liście rzeczywiście ładnie ozdabiają rabaty.
Anoli witaj w moim powstającym ogródku. Zapraszam i dziękuję za miłe słowa.
A dziś dalej powstawała nowa rabata, a raczej obramowanie do niej. Drewno zabezpieczyłam drewnochronem i czekamy aż wyschnie, potem kolejna warstwa. Może w sobotę będzie można nawieźć ziemi i posadzić rośliny.
Pogoda się troszkę popsuła, popaduje i jest dość chłodno, ale pospacerować po ogrodzie można z przyjemnością.
Tak powstaje obramowanie nowej rabatki

Anoli witaj w moim powstającym ogródku. Zapraszam i dziękuję za miłe słowa.
A dziś dalej powstawała nowa rabata, a raczej obramowanie do niej. Drewno zabezpieczyłam drewnochronem i czekamy aż wyschnie, potem kolejna warstwa. Może w sobotę będzie można nawieźć ziemi i posadzić rośliny.
Pogoda się troszkę popsuła, popaduje i jest dość chłodno, ale pospacerować po ogrodzie można z przyjemnością.

Tak powstaje obramowanie nowej rabatki

Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Pozdrawiam, Ewa.
Pięknie, pięknie....
Moje wielkie gratulacje ogrodowe. Masz piękny ogród z chyba wszystkimi roślinkami świata. Dobrze, że na świecie jest nas parę osób, dla których jest ważne coś więcej niż micha i telewizja.Pozdrawiam cieplutko.
- kocica
- Kontakt:
Ależ niespodzianka:-), tylu miłych gości przed południem.
Anoli, coma 95, Ewik dziękuję za miłe słowa. A rabatkę stworzyły roślinki, pięknie się rozrosły i efekt jest właśnie taki, w zeszłym roku posadziłam przecież niewielkie roślinki.
Jadziu, ta niby duża ilość roślin to naprawdę niewiele jak na powierzchnię jaką mam obsadzić. Dopiero jak przywożę rośliny i stawiam je w ogrodzie w gromadce, to widzę, jak tego niewiele w porównaniu do przetrzeni. A na tym zdjęciu to irys pasiasty. Już nie kwitnie, ale ma ciągle piekne liście.
Witaj w moim ogrodzie kuras74, trochę roślinek mam, ale tylko trochę. Lubię różnorodność jak większość ogrodników:-). Nie mam podłączonej telewizji z wyboru bo to strata czasu. Posiadam odbiornik, który służy nam do tego aby czasami obejrzeć jakiś ciekawy film na DVD. Żarcie, no cóż, ja raczej jestem chwastożerna:-). Ale reszta rodziny niestety nie...
Dziś po moim ogrodzie spacerowały 3 kurki, trochę to stadko przesadza bo okropnie grzebią w świeżej ziemii, tam gdzie są nowe rabaty. Jest zimno i pochmurno.
W nowej rabacie posadzimy kilka odmian kiścieni zimozielonych i możliwe, że jakiś ostrokrzew oraz funkię. Zobaczymy jutro, dziś kolejne impregnowanie.
Dziękuję wszystkim za miłe słowa i pozdrawiam weekendowo.

Anoli, coma 95, Ewik dziękuję za miłe słowa. A rabatkę stworzyły roślinki, pięknie się rozrosły i efekt jest właśnie taki, w zeszłym roku posadziłam przecież niewielkie roślinki.
Jadziu, ta niby duża ilość roślin to naprawdę niewiele jak na powierzchnię jaką mam obsadzić. Dopiero jak przywożę rośliny i stawiam je w ogrodzie w gromadce, to widzę, jak tego niewiele w porównaniu do przetrzeni. A na tym zdjęciu to irys pasiasty. Już nie kwitnie, ale ma ciągle piekne liście.
Witaj w moim ogrodzie kuras74, trochę roślinek mam, ale tylko trochę. Lubię różnorodność jak większość ogrodników:-). Nie mam podłączonej telewizji z wyboru bo to strata czasu. Posiadam odbiornik, który służy nam do tego aby czasami obejrzeć jakiś ciekawy film na DVD. Żarcie, no cóż, ja raczej jestem chwastożerna:-). Ale reszta rodziny niestety nie...
Dziś po moim ogrodzie spacerowały 3 kurki, trochę to stadko przesadza bo okropnie grzebią w świeżej ziemii, tam gdzie są nowe rabaty. Jest zimno i pochmurno.
W nowej rabacie posadzimy kilka odmian kiścieni zimozielonych i możliwe, że jakiś ostrokrzew oraz funkię. Zobaczymy jutro, dziś kolejne impregnowanie.
Dziękuję wszystkim za miłe słowa i pozdrawiam weekendowo.

Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Pozdrawiam, Ewa.
- kocicy_Lwisko
- 50p
- Od: 12 wrz 2008, o 08:57
Rabata...
Nowa rabata to dopiero będzie ładna jak już będzie zaimpregnowana i posadzimy rośliny....
Oczywiście w trakcie sadzenia się posprzeczamy, ale coś tam posadzimy.
Na nieszczęście nie było fotografa przy malowaniu, bo nie wiem czy wiadomo, że kocica to straszny zmarźluch (czy tak to się pisze?)... Będę musiał pomyśleć o jakiś sezonowym ekwipunku do ogrodu (ciepłe rękawiczki i jakieś skarpety, może do czapeczki się uda mi przekonać?).
A na koniec mam dwa pytania:
Dowcipne: jakie macie okrycia głowy na dni zimne/jesienne?
Praktyczne: zamierzałem wyłożyć tą rabatę folią bąbelkową(albo agrotkaniną), aby chwasty nie przechodziły z podłoża i aby woda tak nie przelatywała (ale żeby drewno nie pleśniało). Czy może z praktyki powiecie, że jest to niepotrzebne? Że może wystarczy tylko zasypać ziemią?
Co o tym sądzicie?
Mamy jeszcze jeden dzień na podjęcie decyzji, potem już sadzimy....
Oczywiście w trakcie sadzenia się posprzeczamy, ale coś tam posadzimy.
Na nieszczęście nie było fotografa przy malowaniu, bo nie wiem czy wiadomo, że kocica to straszny zmarźluch (czy tak to się pisze?)... Będę musiał pomyśleć o jakiś sezonowym ekwipunku do ogrodu (ciepłe rękawiczki i jakieś skarpety, może do czapeczki się uda mi przekonać?).
A na koniec mam dwa pytania:
Dowcipne: jakie macie okrycia głowy na dni zimne/jesienne?
Praktyczne: zamierzałem wyłożyć tą rabatę folią bąbelkową(albo agrotkaniną), aby chwasty nie przechodziły z podłoża i aby woda tak nie przelatywała (ale żeby drewno nie pleśniało). Czy może z praktyki powiecie, że jest to niepotrzebne? Że może wystarczy tylko zasypać ziemią?
Co o tym sądzicie?
Mamy jeszcze jeden dzień na podjęcie decyzji, potem już sadzimy....
- kocica
- Kontakt:
Ha, ha, ha..........zmarźluch, wszystko widzę na swoim komp. Czy chcesz sobie przywłaszczyć mój wątek? Nie wystarcza Ci, że go podczytujesz
i się wtrącasz? Popraw błędy
.

Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Pozdrawiam, Ewa.
- kocica
- Kontakt:
Dziś dotarły roślinne i cebulkowe niespodzianki. Kupiłam ostatnio trójsklepkę i pełnego oleandra. To, że jest pełny wiem bo dotarł do mnie z rozwiniętymi kwiatami:-) i nie będzie zdziwienia w przyszłym roku. Trójsklepkę wypatrzyłam na forum i tak mi się spodobała, że musiałam ją kupić:-), a oleandra zawsze chciałam mieć. Oleander ma trochę padnięty kwiat, ale ma też pąki.
Przekwitająca hortenskja Snow Queen i róża Abraham Darby, która zakwitnie drugi raz w tym roku
Pod magnolią i mój ulubiony ostrokrzew
Jałowiec sabiński i młoda miodunka Majesty

Przekwitająca hortenskja Snow Queen i róża Abraham Darby, która zakwitnie drugi raz w tym roku

Pod magnolią i mój ulubiony ostrokrzew

Jałowiec sabiński i młoda miodunka Majesty

Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Pozdrawiam, Ewa.