Przygotowanie wł. rozsady przez początkujących ogrodników -2
-
- 50p
- Od: 25 sie 2011, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Przygotowanie wł. rozsady przez początkujących ogrodników -2
forumowicz wysiałam pomidory na podłoże do wysiewu, teraz właśnie nie wiem do jakiej ziemi przepikować pomidory. Mam wokół domu bardzo żyzną ziemię, czarnoziem, pokrzywy rosną jak szalone. Czy użyć samej takiej ziemi? Czy może kupić, jeśli kupić to jaką?
Anna
Przecież ja Ci nie mogę podpowiadać byś sadziła rozsadę do gleby z ogródka, bo nic o niej nie wiem. To, że rosną tam pokrzywy nic mi nie mówi. Nie można przyrównywać zaaklimatyzowanych chwastów do roślin uprawnych. Pikuj do tego samego podłoża do którego siałaś .
-
- 50p
forumowicz no to ja pójdę w takim razie z torbami
Mam folię 20 m długości i osiem szerokości po łuku. Pomidorów wysiałam chyba 100 nasionek. tylko siąść i płakać
i płacić.

Anna
A jeśli wsadzisz do gleby z działki a wda się zgorzel, to też z torbami.
A do czego pikowałaś rok temu ?
A w ogóle nie przesadzaj z tymi torbami. 100 krzaków to dwie palety 6x9 ileż może do tego wejść podłoża ? 100 kubków po 0,4 l to 40 l. Jeden worek Sterlux'a to ok 20 zł i jest w nim 80 l. Wystarczy Ci w zupełności.
A do czego pikowałaś rok temu ?
A w ogóle nie przesadzaj z tymi torbami. 100 krzaków to dwie palety 6x9 ileż może do tego wejść podłoża ? 100 kubków po 0,4 l to 40 l. Jeden worek Sterlux'a to ok 20 zł i jest w nim 80 l. Wystarczy Ci w zupełności.
-
- 50p
W ubiegłym sezonie pikowałam pomidory w ziemię ze swojego ogrodu, rozsada była zdrowa, jednak w okresie plonowania z pomidorami zaczynało być gorzej, więdły, kiepsko plonowały, więc chyba masz rację forumowicz, trzeba taką sama ziemię. Z tymi 80l to za mało, mam jeszcze paprykę, ogórki, bakłażany, sałatę, selerki, kalafiory, kapustę, więc torby jednak szykuję 

Anna
Nasionka bardzo ładnie mi powschodziły tylko sadzić nie będę miała gdzie
Po przyjeździe na wioseczkę okazało się, że ostanie wichury zniszczyły mi tunel foliowy 

- PaulaPola
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 mar 2012, o 21:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Perdii mi też duże opady śniegu zniszczyły tunel. Ale spróbuje z resztek konstrukcji zrobić daszek, a reszta pójdzie w grunt. Innego wyjścia nie ma. O nowym stelarzu, pomyśle na jesieni.
To czeka Cię spore wezwanie w gruncie.
nawiązując do wczorajszej rozmowy (mszyce na papryce) dziś ponownie byłam w sklepie udało mi się kupić tylko mospilan, niestety nie było innych preparatów
( powiedzcie czy mogę zastosować go w domu, mam torebkę 2,4 g i nie bardzo wiem jakie stężenie zastosować bo z tyłu jest informacja jak rozrobić, ale nie ma tam wymienionej papryki 

annakaja
Sama piszesz, że jak wysiałaś do swojej ziemi to miałaś dobrą rozsadę, więc powinnaś tak robić dalej, na podstawie tego, że słabo ci plonowalły wyciągasz wniosek, że złą ziemię miałaś do rozsady? , na to mogło mieć wpływ sto różnych powodów, a ziemia do rozsdady jest na ostatnim miejscu, i co? masz zamiar tak wymieniać podłoże dalej ? wykop swoją ziemię i sprowadz ciężarówkę tzw. "ziemi ogrodniczej" ze sklepu i na pewno ci wszystko urośnie.
-- 24 mar 2014, o 18:01 --
Widzisz, jakie problemy ma choćby ju_s_tyna , post wyżej, z tą "cudowną" ziemią sklepową
Sama piszesz, że jak wysiałaś do swojej ziemi to miałaś dobrą rozsadę, więc powinnaś tak robić dalej, na podstawie tego, że słabo ci plonowalły wyciągasz wniosek, że złą ziemię miałaś do rozsady? , na to mogło mieć wpływ sto różnych powodów, a ziemia do rozsdady jest na ostatnim miejscu, i co? masz zamiar tak wymieniać podłoże dalej ? wykop swoją ziemię i sprowadz ciężarówkę tzw. "ziemi ogrodniczej" ze sklepu i na pewno ci wszystko urośnie.
-- 24 mar 2014, o 18:01 --
Widzisz, jakie problemy ma choćby ju_s_tyna , post wyżej, z tą "cudowną" ziemią sklepową
Nasionka pomidorów położyłam na waciki w piętek (21-ego). Większość wykiełkowała 23-ego, i jeszcze trochę dziś. Ale jest parę sztuk które jeszcze nie wykiełkowały a bardzo mi na nich zależy. Jak długo może kiełkować pomidor? Kiedy dać sobie spokój?
Pozdrawiam Asia
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
To moje rozsady 
Oregano i lawenda
Oregano
A tu moja strychowa rozsada

Oregano i lawenda

Oregano

A tu moja strychowa rozsada

- PaulaPola
- Od: 26 mar 2012, o 21:18
Super rozsady! U mnie zapachy z "bazyliowego parapetu" dochodzą już na pół pokoju. 

- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
U mnie aż tak nie. Ale jak porusze listek bazyli to owszem, czuć ten zapaszek 

-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Mogło tak być ,teraz trzeba mieć specjalne zezwolenielogitech55 pisze:Ja 2 lata temu kupowałem w ogrodniczym bez problemu 2,5g. W programie ochrony roślin warzywniczych na 2014 jest wpisany - mam tą książkękaLo pisze:Pirimor wg Unii jest bardziej szkodliwy niż bomba atomowa(czyt.nie ma go w wolnej sprzedaży od kilku lat a to co sprzedają w sprayu o podobnej nazwie to jakaś podejrzana mieszanina i ja bym nie ryzykował na młodej rozsadzie.)logitech55 pisze:Bardzo dobre są pirimor i mospilan

file:///C:/Documents%20and%20Settings/Admin/Moje%20dokumenty/Downloads/PIRIMOR%20500%20WG.pdf
Działa szkodliwie przez drogi oddechowe. Działa drażniąco na oczy. Działa toksycznie po połknięciu. Działa bardzo toksycznie na organizmy wodne; może powodować długo utrzymujące się,niekorzystne zmiany w środowisku wodnym.
i z tego powodu przeniesiono go do wyższej grupy toksyczności. Jest dostępny gotowy środek Substral systemiczny "Polysect" ,taki rozpuszczony Mospilan.